Veronica Sandahl

Rita Porträtt

12 oktober 2010.

Att rita portätt kan vara det enklaste eller svåraste inom konsten.

Såklart vet man vart munnen, näsan och ögonen sitter,men när man väl håller en penna/pensel i handen och ska måla av dig själv eller någon annan så kan det bli rätt knepigt.

 Med erfarenhet från mina tidigare misstag att rita porträtt, gäller det att riktigt "se" hur näsan är formad, hur hudfärgen skiftar sig och vilken form har ögonen (Stora, mandelformade, sneda.). Oftast ritar man vad tror hur ögon ser ut, dvs. man tittar mer på pappret än på modellens ansikte och tecknar då från ditt eget minne. Resultatet skulle bli att du antingen förskönar bilden eller missar personens (eller dina) viktigaste ansiktsdrag.


Det viktigaste när man ritar/målar porträtt är att få fram de viktigaste dragen i ansiktet. Bilden behöver inte vara realistiskt eller noggrann gjord, det viktigaste är att få fram personligheten i bilden, visa att det här är "jag" eller "du"!

Vi påbörjade målandet igår och vi har kommit rätt långt med att fylla hela salen med teckningar av oss själva! Men idag fick vi ett uppdrag av Gunilla (vår lärare.) att göra ett uppochnervänd porträtt!            
 Dvs. att måla av personen som sitter modell för dig uppochner (Nej, Modellen stod inte på huvudet!). Detta var rätt knepigt att göra, man fick tänka på helt annat sätt över modellens ansikte.                  
 Men när vi hade en liten visning över våra färdiga bilder (Då porträtten stod i rätt vinkel.) skrattade vi alla över hur lustiga portätten såg ut!

Inte verklighetstroget men ändå så sköna!  





Porträtt uppochner


porträtt 2