Veronica Sandahl

Venedig dag 1
19:e Oktober 2011.


1:a dagen av Venedigresan

11:e Oktober 2011:


Vi åkte kl 13:00 från Gerlesborgs till Rygges flygplats i Norge. Kl 16:35 lyftes planet och vi hade sedan cirka tre timmars resväg till Venedigs flygplats.
Om jag inte är förkyld så älskar jag att åka flygplan! Själva spänningen när man känner hur planet börjar röra sig, som sedan går allt snabbare och snabbare och sedan lyfter snabbt upp mot skyn så man känner trycktet och hisningkänslan när kroppen anpassar sig med lufttrycket. Man ber att resan kommer att gå bra och ingenting händer under resan eller när man ska landa.
På vägen vi fick turen att beskåda Alperna under oss, med toppar som sken rosaktigt mot solnedgången, medans fullmånen var uppe och dalgångarna mellan bergstopparna var mörka.


alperna


Vi var inte framme till själva vandrarhemmet ”Ostello Venezia” som ligger ute på ön Guiecca.  


Ostello Veneniza


Eftersom det var lite tid kvar innan man var tvungen att gå och lägga sig, gick jag och några klasskamrater ute och köpte en varsin pizza och slog oss ner vid vattnet. Senare under kvällen tog jag Andreas och Selma en liten promenad ner till en av öns hamnar. Det var lite kusligt men väldigt spännande att gå runt där. Det fanns massor med båtar i olika former samt gondoler men vi stötte inte på en enda människa därnere. Helt ärligt var hela ön nästan folktom. Vi såg massor med hus med stängda och igenbommade dörrar och fönster och väldigt lite butiker. Man har sagt mig att pga. av turismen och de skyhöga priserna att bo i Venedig, har väldigt många människor flyttat därifrån. Staden är väldigt vacker i sin arkitektur och gamla byggnader, men jag kan förstå att de som är bosatta i Venedig måste ibland känna en stor frustration över alla skockar av turister som kommer året runt.

venedig

Ifall, under kvällen fann vi den första utställningen tillhörande Venedig Bienallen, då för landet Albanien
 Galleriet var tyvärr stängd men vi skickade igenom fönstret och det räckte. Det som visades var mängder av gamla svarta nedklottrade hattar som låg på golvet samt garderobs galgar som hängde runt om. Undrar vad den utställningen handlade om?



När det gäller vandrarhemmet så var den mycket enkel men fräsch.  Själva Frukost/Samling och Matsal hallen var i ett enda stort rum, där samlades alla gäster som bodde på vandrarhemmet till antingen äta mat, ha möte eller dricka vin. Vi var ett av en stor samling av olika nationaliteter från olika skolor som övernattade på vandrarhemmet.   



Vi fick alla varsin paket med påslakan och örngott till att bädda sängarna med. Killarna fick sitt eget rum och vi tjejer vi dela på två rum. När jag bodde på Vandrarhem förra gången (I London) delade jag rum med fyra tjejer. Den här gången jag fick dela ett stort rum med hälften av klassens alla tjejer!  Lyckligtvis hade rummet skärmar så vi fick lite privat yta och ljudisolering och vi alla hade en överenskommelse att visa hänsyn att ta det försiktigt och vara tyst om några behöver vila och sova. Prata högt och festa fick man göra det ute, inne i sovhallen skulle man vara tyst och inte väsnas.  För vara 14 tjejer i ett enda rum gick det faktiskt otroligt väldigt bra!

Detta var första kvällen i Venedig, fortsättning följer…