Veronica Sandahl

Sceneri med Stina Östberg

 

Sceneri med Stina Östberg

8:e september 2011

Fy på mig! Låta nästan två gå förbi utan att meddela vad man håller på med i skolan. Men kort och konstis ska jag berätta om förra veckans kurs och också vad som har hänt den här veckan.

Förra veckan sysslade med att försöka skapa olika scenerier med kameran. Gästläraren var konstnären Stina Östberg. Uppgiften gick ut att man skulle skapa en miljö med hjälp av papper, muggar, pinnar, målarfärg eller vad som helst och skapa ett slags utom/inhomhus miljö av det. Jag valde enkelt att rita, klippa ut och placera små figurer i en konststudio, i färd med att måla kroki och var och en representerar ett slags uttryck som man regerar när man ritar av en naken modell. Jag blev rätt nöjd med scenen och det var riktigt roligt att rita figurernas miner och personligheter (Gissa vem som är jag.)

 

Stina Östberg själv är en svensk samtidskonstnär som är utbildad på Konsthögskolan Valand i Göteborg och Konsthögskolan i Umeå.  Hennes arbeten gestaltas ofta i form av video, textil eller fotografi. Tillsammans med en föreläsning om hennes konstnärskap (skedde ons 31/8) och Vernissage i skolans galleri, visade hon också upp en jätteintressant konst och dokumentär film som hon har skapat som handlar om sjömännens liv ute i havs.



 Filmen heter ”Flytande Ö” och i den dokumenterar hon under två veckor den svensk-filippinska besättningen vardag i fartyget ”Furenäs” med sin videokamera. Hon får följa med och se hur besättningsmännen försöker leva med att ha arbete och fritid nära inpå varandra och hur de försöker peppa upp denna ibland insolerade liv med karaoke, skvaller och internet.



kroki bild