Veronica Sandahl

Agneta Ekman Wingate

1:a Februari 2012.



Jag ångrar mig lite nu att jag inte valde fotokursen istället för grafiken. Gästläraren Agneta Ekman Wingate är en otrolig bra lärare som har både närvaro, stark röst och pedagogisk talang till att berätta om fotografi och sitt konstnärskap inför oss elever på ett bra intressant sätt. Ikväll hade hon föreläsning i samlingshallen och hon visade upp foton, framtagna från röda rummet som visade porträtt av olika människor.  Det var inga vanliga porträtt foton. Dessa människor lider av psykiska problem som de kämpar hårt med att leva med. Människor som mår dårligt och skär sig, är deprimerade, har schizofreni eller autism. Agneta själv har tidigare lidit av utbrändhet och psykiska problem så hon vet hur hon bemöter, pratar med dem om deras psykiska problem och samtidigt få deras tillåtelse att få ta ett foto av dem och visa upp dem offentligt. Från 2008 har dessa foton har varit med i olika utställningar och fått mycket bra kritik och det kommer snart finnas i bokformat i början av Mars, vid namnet ”Bryt Skam”.



Hon visade också upp några äldre foton som hon tog under 60-talet som är publicerade i boken ”TallMaja”. Hennes inspiration var från de gamla sagoberättelserna av Huldran/Skogsrået.







Eftersom vi fortfarande är elever och har en hel del kvar att lära oss försöka hitta vår egen stil gav hon oss en viktigt och mycket inspirerande visdomsord under föreläsningen: ”När du försöker finna ditt eget (tecknar)språk, pröva och testa dig fram överallt. För förr eller senare kommer du att hitta den!”

















Här är en artikeln om fotona: http://www.kulturvast.se/kulturvast_templates/Kultur_ArticlePageWide.aspx?id=40277

#1 - Mamma

Nja... du vet va jag tycker tror jag...

Kommer du hem snart? Vi kanske ska hämta upp dej på vägen när vi ska titta på valparna? ;-)

Kram!

#2 - lena

Ja, det gäller att inte ge upp.