Veronica Sandahl

Vitlycke Museum

8:e Maj 2012


Idag har jag och klassen varit på ett litet studiebesök till Vitlycke Museum och tittat på hällristningar. Hällristningarna är spridda i Vitlycke, Aspeberget, Litsleby och Fossum men vi fokuserade på Vitlyckes ristningar, också tog oss en tur inne i Museumet och deras två Bronsålderns gårdar som är uppbyggda i närheten av den.

Vitlyckes Hällristningar är daterat från Bronsåldern, cirka 3000 år sedan (1700-500 f.kr) och är den femte svenska bidraget i Världsarvslistan.









Den mest kända och en av de största hällristningshällarna är Vitlyckehällen som ligger i anslutning till museet. Här finns nära 500 bilder inhuggna. Däribland finns den mest kända av alla, ”Brudparet”.





De vanligaste hällristningarna är skålgropen och skeppen, dessutom finns bilder av människor, djur, fotsulor, vagnar och cirkelfigurer. Tyvärr inga bilder som visar vardagslivet; familjen, barn eller kvinnor. Detta kan bero på att inristningarna kan var menade som en religiös ritual, att varje bild har en andlig betydelse eller besvärjelse att framkalla andar och gudar.




Det finns också två jättelika stenrösar på toppen av ett berg som ligger bredvid Vitlycke. Det tog en stund att gå upp men när vi var framme hade vi världens bästa utsikt över Bohuslän!




#1 - lena

Sådant är intressant.