Veronica Sandahl

Loppis, game of thrones och Fifty shades of Grey

8:e Mars 2015.

 Helgen har mest varit lugnt för mig. Mest städning, handla mat och förberedda matlådor. Men idag var jag Ulla och Nina ute i det sköna solskenet (16 + grader) och tog oss en liten tur till Veddesta centrum och besökte deras helg loppis.  Inte så värst stor loppis men vi hittade lite fynd. Jag fann två fina halsband (En av dem Pilgrim) för 10:- st och blev sedan förälskad i dessa två kycklingar och fick båda för bara 5:-.

 

 

Senare tog jag en liten tur till stan och besökte Kungsträdgården för att ta en närmare titt av "Game of the Thrones" utställningen som är på plats där. Utställningen visar rekvisitan och kostymerna från seriern och kommer pågå fram till 11:e Mars och är gratis inträde. Det syntes tydligt att det var gratis inträde för kön som ringlade utanför var lååååånng. Jag tror att jag får besöka utställningen någon annan dag.

 

 
 
 
 
Under torsdagen var jag och Cissi i Vällingsby bio och tittade "Fifty Shades of Grey".
 
 
 

Det är nog ytterst få människor som inte har smygläst, sett filmen eller sett alla kampanjer, reklam och hur klädbutikerna försök mjölka kassakon med att sälja sexiga underkläder och nattlinnen under bokens tema.

Hur kan en sådan trilogi fått en sådan skamlöst stort popularitet i populärkulturen? Jag menar, dessa böcker skiljer sig inte så mycket från Harlquin böckerna som finns i alla bokhandlar och matvarubutiker. Böcker som handlar om en stark, självständig kvinna blir oerhört attrakterad av en mörk, stiligt mystisk man och sedan kommer de några heta detaljerade scener redan på sidan 20 av boken. Inte så värst djup eller originell litteratur men jag kan inte förstå varför "Fifty Shades of Grey" har fått så stor uppmärksamhet? Ännu mindre att den tidigare var en fanfiction berättelse till "Twilight" serien.

Kan det ligga till grund att du antingen älskar du trilogin och karaktärerna eller hatar den oerhört? Riktigt hatar den som den har gått så bra? 

Dom som älskar den tycker att berättelsen är sexig, erotiskt, älskar karaktären Christian Grey för han är så snygg, rik och kan nästan allting och att kanske berättelsen har en liten koppling till Bella och Edward. Mycket troligt.

Dom som hatar trilogin har många goda skäl att hata den.

1. Berättelsen grammatik, rytm och stil är uruselt. För många repetitiva ord och fraser och hur författaren beskriver sex-scenerna är nästan löjliga. Framför allt den engelska versionen.

2. Christian Grey är en manipulative stalker. Han ger henne dyra kläder, bilar och tar henne på fantastiska flyg och båtturer men detta är ingen hälsosam relation som Anastasia och Christian har och det skulle aldrig fungera i verkligenheten.

3. Christian Grey är bara alldeles för mycket! Inte bara han är rik, smart och snygg, han kan även köra flygplan, segelbåt, spela piano, driva ett miljon företag och är också en mycket generöst filantrop.  Beskrivningarna över hans talanger är bara för mycket och sedan han ska ha en mycket tragiskt bakgrund och att balansera detta.

4. Anastastia har nästan ingen personlighet alls. Hon är osäker, blyg, oskuld (För lik Bella) och såklart den enda som Christian blir attraherad av. Hon vet om hans hemlighet och vill "rädda" honom och få honom att bli normal igen.

5. Hela boken är bara centrerade runt Ana och Christian och vad dom håller på med. Det finns andra karaktärer i boken men dom ligger nästan till gränsen att vara obetydliga/osynliga. Författaren ligger ingen krut på dem. Trist!

 Erkänner att jag har bara läst en och 1/2 bok av trilogin (Och det räcker.) och jag märkte ganska fort att det fanns många delar i böckerna som liknade för mycket Twilight seriens beskrivning av karaktärer, miljö och personligheter. (Undrar vart gränsen till plagiat går?) Ni som har läst Twilight-serien fattar vad jag menar.

 

På nåt sätt har en kvinnlig regissör, Sam Taylor-Johnson, tagit an uppdraget att göra om en bok, skriven av en kvinna, E.L James till en film, som riktar sig (främst) kvinnlig publik.   

 Miljontals har nu redan sett den här filmen och det är ingen tvekan att bolaget tjänar storkovan på uppmärksamheten, men tyvärr uppnår recensionerna inte på samma nivå som deras bankkonto.

 

Enligt min mening så får filmen en 2 på skala av 1-5. Uppbyggnaden av miljöerna och känslan av lyx och sensualitet är strålande. Skådespelerskan Dakota Johnson gjorde ett bra jobb att spela den osäkra och blyga Anastasia  men resten av filmen var...lamt. Manuset var både tråkigt, cliche och oorginellt, ibland ganska töntigt och jag hade hoppas att manusförfattaren skulle ha fixat till den eftersom bokens text är så dårlig. Jamie Dornan ser bra ut men hans sätt att uttrycka och säga sina repliker kändes mest som en stel robot.   Ska inte gå igenom sex-scenerna men hela filmens innehåll var mest...innehållslöst. Dom träffas, känner en stark attraktions-kraft och börjar genast ha sex med varandra, Christian visar henne sitt "lekrum" och tar henne med på fantastiska utflykter och ger henne dyra presenter. That`s it! 

 Anledningen jag såg filmen var mest nyfikenhet och undran om filmen kanske, för ovanlighetens skull skulle överträffa boken. Det brukar sällan hända. På nåt sätt lyckades regissören att göra manuset och karaktärerna lite bättre men skillnaden är inte stor.

 

Och som facebook bloggerskan Jenny Kozma  ladde upp sin åsikt av Fifty Shades of Grey;

 

Fifty Shades of Grey: The End