Veronica Sandahl

David Jonstad och Koloni på Drift

 
29:e April 2012.

På grund av sen tajming och ingen kunde köra mig tillbaka till Gerlesborg, kunde jag inte åka hem till Säffle för firande av Valborgsmässoafton. Men jag ska också den 1:a Maj börja småjobba lite på campingen igen. Receptionen har börjat att emot gäster och bokningar och jag har tackat Ja att småjobba lite nu under Maj.      Lite uppvärmning inför sommarsäsongen då jag kommer jobba heltid där.


Men under Fredag kväll 27:e April och Lördag 28:e April deltog jag i den senaste föreläsningen och konserten på Gerlesborgskolan. Författaren David Jonstad och samlingsbandet "Koloni på Drift"



I Fredags föreläste David Jonstad om sin nypublicerade bok ”Kollaps: livet vid civilisationens slut.”




Denna bok handlar om vår självförnekelse att vår Industriella och teknologiska civilsation en dag kommer att ta slut. Inte precis ”Jordens undergång” men att vi kommer antingen hamna på fall ungefär som det hände för Romariket och Mayariket.





Han försöker förklara i boken att en av anledningarna varför dessa stora riken föll samman var mycket pga. av deras ökande befolkningen och komplexiteten att försörja denna stora grupp.


I dagens samhälle, bär tre grundpelare upp den industriella civilisation: energi, ekologi och ekonomi. Eftersom dessa är väldigt komplicerat ihoptvinande med varandra, vad händer om någon av dem hamnar i  ett krisläge? Exempel är börskrasen år 2008, då det blev en väldigt stor arbetslöshet, värdelösa hus till inget värde och stora skulder.



För inte tala om vad som sker i Grekland just nu!



Och man är inte blind över hur dyrt bensinpriserna har blivit (15-16 kr just nu) och hur jordens klimat blir varmare och varmare för varje dag.

När jordens befolkning ökar och den sista oljedroppen tar slut, vad händer då? Kommer vi ha något att ersätta den med eller måste vi totalt gå tillbaka till innan el och fordon fanns? Vi tar så mycket för givet att det hela tiden finns och vi vet inte hur mycket vi är beroende av det.


Trots den negativa klangen så är han ändå positiv i boken. Han tror att vi människan har en otrolig anpassningsförmåga för att överleva, vi har tidigare klarat oss igenom svåra tider med hjälp av bara samarbete, fantasi och solidaritet. Med hjälp av dessa grundpunkter kommer vi att klara oss! Ex kan vi vara sparsamma med elen, inte slita och slänga kläder och material utan försöka laga och återanvända dem. Skapa våra egna odlingar i trädgården. Försöka lära oss gamla knep som att stoppa och sticka som våra mor/farmördrar gjorde. Gamla praktiska saker som nästan har blivit bortglömda med som borde tas fram nu och användas igen.





Under Lördag var det lite mer underhållning och dans. ”Koloni på Drift” var på  bsesök med fyra band som spelade inne i vår samlingshall.

Artisterna BLACK TO COMM och ALEXANDER RISHAUG var de första som började och gav en lugn inledning av konserten med experimental musik.

BLACK TO COMM var ganska tråkig, kändes att musikern (Det är bara en artist.) mest experimenterade med musik och det fanns ingen röd tråd eller rytm i den.  ALEXANDER RISHAUG var bättre och han hade dessutom lite ljusshower som gjorde att man blev mer uppmärksammad av vad man hörde.

Men bandet TRAPPED IN A LOOP fokuserade mer på blues och gjorde att man blev mer svängig i höfterna, sångerskan var väldigt bra på att sjunga.  Men själva huvudnumret med polska bandet THE KURWS gav den rätta kicken att dansa och skaka loss! Deras stil bygger på punk, improvisation, no wave och väldigt mycket trummor gjorde att avslutningen av konserten blev en stor hit.




 Först befarade jag att alla band skulle låta som de första som spelade, Black to Comm och Alexander Rishaug, lugn och långsam musik hela kvällen! Men jag hade fel och jag kan berätta att jag hade riktigt roligt den kvällen.

Det var allt från min lilla kulturhelg här i Gerlesborg!

#1 - lena

På tal om att återanv. tänk på allt som finns i våra skogar att plocka helt gratis! Och cykla som du gör. Kram på dig.