2 Läs mer >>

31 Augusti 2010.

Den här veckan kommer vi bara ägna oss åt kroki-skissning. Inga kulspetspennor och små block. Här körs stora ytor med kolpenna så vi riktigt kan rita hårt! Jag har aldrig ritat så här stort förut och vi kommer ha hela dagarna till bara skissa, skissa och skissa.
Att ha en naken kvinna/man framför sig och skissa av henne/honom är inte minsta genant eller chockerande för mig. Mamma förstår inte hur jag kan rita av främmande människor utan nån tråd på kroppen, men det ska jag förklara!


Att rita kroki är att rita av en skiss av en person som står i olika ställningar en viss tid, och som sen byter ställning. Det gäller för tecknaren att hinna rita av personens form så fort som möjligt och finna de rätta linjerna i modellens position.
Ur en konstnärs ögon ser man inte människokroppen som man ritar av nånting erotiskt eller pinsamt. När man skissar tänker man istället på hur man ska få kroppen i rätt position och vinkel. Man undersöker hur ex högra benet är böjt, hur magen är vinklad, hur är skuggorna och ljusen etc? Man är koncenterad att göra linjerna och skuggorna så jag ser modellens kropp med samma intresse när jag tecknar av en vanlig stol eller träd.      Modellen står inte i en utmanade position med putande bröst och med låren åtskilda, utan oftast står, stitter eller ligger ner i helt vanlig ställning. Och modellerna består oftast av helt vanliga medelålderns kvinnor/män och inga (Tyvärr killar.) "Top Models" eller (Tyvärr tjejer.) "Body Builders".

'Rita Kroki...

3 Läs mer >>

29 Augusti 2010.

Sitter just nu framför datorn med täppt näsa, ont i huvudet och hes röst. Inte roligt att bli förkyld just när skolan börjar. Men man får tänka på den positiva sidan. Jag kände förkylningen i fredags och jag har helgen på mig att kurera mig och inte skedde under skoldagarna, och att det inte är så pass allvarligt (Ta i trä.) utan är bara en vanlig förkylning. Jag blir alltid förkyld när skolan börjar och när sommaren övergår till hösten.

Ifall, jag hade lite styrka att sticka till skolan igår kväll och se en trevlig Spagetti-film "The Good, The Bad and The Ugly" tillsammans med min klass kl sju. Jag har aldrig sett westernfilm förut men jag har sett alla Quentin Tarantio filmer och såg många referenser.Det hände något väldigt konstigt när jag var på väg hem från skolan. När man är ute på landet så gäller det att peppra sig med reflexer, väst och pannlappa för att kunna se något medans man cyklar. Det finns absolut inga gatlampor här och det är lite småläbbigt att cykla helt ensam mitt ute i ingenstans, det är alldeles bäckmörk och sååå tyst. Bara ljudet av vinden och några kossor som råmar.
Till saken, medans jag cyklade började det blixtra till uppe på himlen. Det var inte direkt ovanför mig utan några mil bort. Då och då blixtrade till i molnen och jag undrade vad i all världen kunde de vara? Det var inte blixtar för då skulle man höra mullret och knallen efteråt, det var inte någon fyr för ljusfenomenet låg nordöst, ej spotlights eftersom vi bor ute på landet och inte heller något flygplan. T.o.m. undrade om de var ett slags ljusfenomen från ett rymdskepp eller en missill. Min fantasi kan gå överstyr ibland!
Jag berättade för Marianne morgonen därefter och hon förklarade att det kallades "Kornblixt". Blixtar som inte ger ifrån sig muller eller knall. Det är betydligt vanligare ute på landet och i kusten än i stan så det är därför jag aldrig tidigare sett sådant. Det var ju väldigt skönt att höra för de var lite läskigt att se ett sådant blixtfenomen.

För en stund sedan var jag och Marianne ute till Hamburgsund och handlade lite. Jag var tvungen att handla (Och jag vill gärna handla själv.) så jag samlade mina krafter och vi drog iväg till Ica i Hamburgsund. Vädret har varit helt underbar idag och Marianne tog tillfälligt i akt att köra över till Hamburgön som har världen vackraste badplats och visa mig denna vackra havsutsikt. Tog bara en minut att åka färjan över till ön.
Hamburgssund är en riktigt vacker plats och ön är helt otroligt. Det är bara synd att det är så många miljonärer som köper tomtar och bygger hur här, men som bara stannar under sommaren och sedan reser hem när hösten kommer. Så onödigt!

Nu ska jag ta en till pandodil och lägga mig! Hoppas förkylningen lättnar till imorgon!

 Stranden på Hamburgön

Hamburgssund

Clint Eastwood och...

3 Läs mer >>

Jag kommer inte uppdatera min blogg varenda dag, de skulle bli lite för jobbigt och tråkigt i längden. Men jag kommer att publicera de viktigaste grejerna som vi håller på med och de roligaste bilderna.

Idag är de fredag och jag kan inte fatta att tiden går så fort men ändå har gjort så mycket under de senaste dagarna och dagarna har varit så långa. Också är det perfekt tajming för min årliga höst förkylning som alltid kommer när skolan startar. Nu har jag helgen på mig att kurera mig och försöka avlägsna den så fort som möjligt. Jag är inte ensam om att drabbas! Det är tre i min klass som är lite snörvliga.
Men om jag mår bättre imorgon kommer jag sticka till min lilla vrå i konsthallen och måla lite. Vi har redan fått en varsin ateljeplats. Ateljéerna varierar i storlek. Tvåorna får de största ateljerna som är gamla små lägenheter. Vi ettor har fått antingen ett bås i "Konsthallen" eller ett litet rum ovanför den.

Om ni undrar vad "Konsthallen" är så är det en utställningshall som ligger några hundra meter bort från skolan. Den kommer att vara vår lektionssal och ateljeplats. Konsthallen är uppdelat i tre avdelningar. Den största är utställningshallen där vi har våra lektioner. Det är salen som har de stora fönsterna mot vägen. Andra avdelningen är en annan stor sal, bakom utställningshallen, där vi har våra ateljer/båsar. Den tredje är helt egen våning där tvåor (Och vissa lyckliga ettor.) Har sina ateljerum. Tvåorna är först i kön att få atelje-lägenhet/rum, resten lottas ut till de resterande (Oss ettor). Jag fick tyvärr inget rum men jag fick en jättemysig hörna i atelje-salen så jag är nöjd.

min lilla hörna

Det kommer också va en liten filmkväll i skolan imorgon. Jag hoppas jag mår bättre då så jag orkar!

 

Puss och god natt.

Min atelje...

6 Läs mer >>
24 Augusti 2010.

Här kommer några bilder från igår. Vi fick i uppdrag av våra lärare att använda kartong,tejp, snören etc att skapa ett verk med specielt tema. Lärarna gav oss varsit ord som vi skulle utgå ifrån och vi hade bara en timme på oss.

Orden som tilldelades var: Arg, Ängslig, Inoaktiv, Mysigt, Tryggt, Nöjd, Balans och Underbar.

Kan ni gissa vilka ord tillhör vad härnere?

Några är självklara men andra......mmmm....
ängsligMysigtUnderbarLat

Nöjd

 Trygg balans


inoaktivarg
Lycka till!

Grupputställning

2 Läs mer >>


Dag 4.

24-25 Augusti 2010.

Mycket har gjorts och hänt under de senaste två dagarna här på Gerlesborg. För de första hade vi världens värsta storm här på västkusten igår så det var nästan omöjligt att gå eller cykla i vädret. Dessutom regnade det så det var inte så värst roligt. Igår hade vi en liten tipspromenad med bil (som tur var.) runt om i området. Vi åkte till Bovallsstrand och sedan drogs vi ner mot Smögen och Kungsshamn. Jag har aldrig varit där förut så jag blev helt paff när vi åkte över bron och hade världens bästa utsikt över staden. Den var helt fantastisk! Vi åkte sedan till klipp-stranden (Kommer inte ihåg heter?) för att beskåda utsikten på en jättestor klippa. Man gick först igenom en smal springa mellan två klippvägar och sedan fick man gå försiktigt över hala stenar och trappor för att ta sig till utsiktsplatsen. Det var ganska långt men de var värt det. Utsikten var enastående men det var jävligt blåsigt, det kändes som man skulle blåsa iväg!blåsigtHavet


ddddd


Efter besöket på klippan åkte vi tillbaka till skolan och åt lunch och värmde våra kalla kroppar. På kvällen hade vi en jättegod räk-fest i ”Kyrkan”. Det var vin, musik, massor med räkor som man skalade själv och nya helgoa klasskamrater att prata med. Det var rätt sent när man skulle sticka hem och det finns absolut inga gatlampor på den vägen jag cyklar (till och från skolan) så jag och Hilda (En av mina klasskamrater, bor i samma område som jag.) fick ta på oss reflexvästar, sätta på ljus på cykeln etc. Helt nattsvart var det när vi cyklade men det gick bra! Ingen hamnade i diket och det kom ingen fartdåre!   Puh!
räkor

Kommer updatera ikväll om vår grupputställning som vi haft idag!

Kungshamn och Räk-...

3 Läs mer >>
Dag 3.

23 Augusti 2010.

Jag ska inte skriva så mycket. Bara säga att min första dag i Gerlesborg-skolan gick jättebra. Vi hade introduktion, guiding runt området, presentation av första och andra årseleverna, underbar lunch och en liten grupp uppgift som handlade om "Vad är konst?". Vi var indelade i grupper och vi skulle göra oss varsin stor bild där vi ska presentera tillsammans "Vad är konst?" (vi hade en timme på oss.), knepig uppgift.
Kl 18:00 på kvällen var vi på gästföreläsning av en konstnär som heter Maja Hammaren. Mycket intressant! 

Nu har jag ingen hemlängtan längre! Känns väldigt skönt!  

Puss och Godnatt

Är står vi å köar för lunchen! Bestående av en mycket god sallad med lufttorkad bacon. mmmmDetta är min grupps presentation över

En av mina klasskamrater. Jag tror att hon heter Lina. Får fråga igen för säkerhet skull :P Så mycket å komma ihåg!

Min första dag i s...

2 Läs mer >>

Dag 2

22 Augusti 2010.

Igår kväll innan jag gick och lade mig, fick jag plötsligt en fruktansvärd hemlängtan. Jag saknade mamma, min hemmiljö och aktiviteterna. Gerlesborg ligger inte in nån storstad, det ligger nästan i mitten av ingenmansland och är betydligt mindre än Säffle. Jag var beredd innan att miljön skulle var annorlunda men de var riktig kulturkrock. Allting ligger så långt bort! Jag kan inte spontant åka och handla, shoppa eller ens köpa mig en liten godis-påse. Bovallstrand ligger typ fyra km bort och Hamburgsund en mil bort. Skolan ligger bara typ två km men de kommer va tufft när vintern kommer (det finns inget gatubelysning!). Mamma var också lite förtvivlad över situationen. 

Det var inga problem när jag flyttade till Karlstad för att studera. Jag var
bekant med staden och jag hade nära till allting. När jag åkte på språkresa för fem år sedan, så var det till Hastings och då var jag bara borta i tre veckor. Sist jag hade en sådan stark hemlängtan var typ när jag skulle övernatta hemma hos Mikaela (Jag var typ 10-11 år.).

Jag fick ringa till mamma och gråta ut lite. De är ju inte så lätt!

Men nu idag är de betydligt bättre. Jag och Marianne tog en tur med hennes bil runt om i området. Vi åkte till skolan och sedan var vi på "Konstkollektivet". Ett café och inköpsställe och där fick jag möjlighet att träffa några andra års elever och vi hade trevlig pratstund ihop på Cafet.

Senare under eftermiddan, tog jag friheten att ta mig en tur med cykeln nere till skolan igen. Skolan är rätt fin både utanpå och inuti med fina hallar och en stor köks-restarurang. Jag träffade eleverna igen när jag cyklade runt om i området, jag blev bjuden på fika och sedan var vi på stranden. Jag hade ingen bikini med mig så jag kollade på när dom badade. Vi pratade och jag frågade ut lite om att studera och bo här. De flesta av dem kom från Stockholm och Gävle och för dem var de precis samma sak, att i början var det lite kämpigt pga av miljön och avståndet till butiker, men man vande sig och man började uppskatta området.

Nu känns det betydligt bättre efter ha utforskat området lite mer och fått en liten bild över eleverna på skolan. Allt kändes så mörkt innan. Huset och Marianne var de enda som jag kände till. Visste ingenting hur skolan såg ut inuti eller folket. Nu känns det betydligt ljusare och inte alls isolerat och jobbigt som de va innan.En av deras bildsalar

Hemlängtan

3 Läs mer >>

 

Hej!

Jag vill presentera mig själv som Veronica Sandahl, född och uppvuxen i Säffle, tidigare student på Karlstad Universitet och föredetta städerska på företaget Keyline.
 Är 23 år gammal som älskar att läsa, se på bra filmer men framför allt att måla! Denna blogg kommer att handla om min lilla vistele i ett av landet största konstskolor: Gerlesborgskolan i Bohuslän. Jag ska försöka så mycket som möjligt updatera mina vardagar här och vad jag kommer att få syssla. Dels för min familj och vänner ska få veta vad jag sysslar med men också bevara minnen.

Gerlesborgsskolan ligger väldigt nära väldigt nära västkusten mellan Hamburgsund och Bovallstrand. Det är inte stort, faktiskt mindre än Säffle men jag tror att det kommer att gå bra.

 

Dag 1.

21 Augusti, 2010

Jag sitter nu framför datorn i mitt nya rum som jag och mamma har gjort iordning. Vi har ställt upp  böcker,kläder,filmer i bokhyllan och garderoben.  Mitt rum är väldigt mysigt och pittoreskt med egen balkong och garderob.Damen som jag kommer bo hos heter Marianne och är själv konstnär och har sin lilla atelje strax utanför min dörr. Jag delar köket och badrummet med henne men jag betalar ett mycket bra pris så jag har haft väldigt tur. Det enda negativa är att skolan ligger två kilometer bort så jag får börja träningscykla för att kunna klara av när kylan och vintern kommer. Det finns inga gatlampor här så jag får peppra mig med reflex-väst, hjälm och ljus på cykeln.
Vi tog oss en tur jag,mamma och Arne till Bovallstrand och Hamburgssund, Husen där är helt underbara, så vita och nära vattnet. Vi åt lite mat och handlade på Ica innan vi åkte tillbaka till min värdinna.

Mamma hade tårar i ögonen innan dom stack, nu flyttar ännu en unge långt bort från henne! :) Båda hennes döttrar bor nu på Västkusten!

Ny i stan...eller ...

0 Läs mer >>

Välkommen till min...