Veronica Sandahl

Rita Kroki...

31 Augusti 2010.

Den här veckan kommer vi bara ägna oss åt kroki-skissning. Inga kulspetspennor och små block. Här körs stora ytor med kolpenna så vi riktigt kan rita hårt! Jag har aldrig ritat så här stort förut och vi kommer ha hela dagarna till bara skissa, skissa och skissa.
Att ha en naken kvinna/man framför sig och skissa av henne/honom är inte minsta genant eller chockerande för mig. Mamma förstår inte hur jag kan rita av främmande människor utan nån tråd på kroppen, men det ska jag förklara!


Att rita kroki är att rita av en skiss av en person som står i olika ställningar en viss tid, och som sen byter ställning. Det gäller för tecknaren att hinna rita av personens form så fort som möjligt och finna de rätta linjerna i modellens position.
Ur en konstnärs ögon ser man inte människokroppen som man ritar av nånting erotiskt eller pinsamt. När man skissar tänker man istället på hur man ska få kroppen i rätt position och vinkel. Man undersöker hur ex högra benet är böjt, hur magen är vinklad, hur är skuggorna och ljusen etc? Man är koncenterad att göra linjerna och skuggorna så jag ser modellens kropp med samma intresse när jag tecknar av en vanlig stol eller träd.      Modellen står inte i en utmanade position med putande bröst och med låren åtskilda, utan oftast står, stitter eller ligger ner i helt vanlig ställning. Och modellerna består oftast av helt vanliga medelålderns kvinnor/män och inga (Tyvärr killar.) "Top Models" eller (Tyvärr tjejer.) "Body Builders".

'Clint Eastwood och Hamburgö

29 Augusti 2010.

Sitter just nu framför datorn med täppt näsa, ont i huvudet och hes röst. Inte roligt att bli förkyld just när skolan börjar. Men man får tänka på den positiva sidan. Jag kände förkylningen i fredags och jag har helgen på mig att kurera mig och inte skedde under skoldagarna, och att det inte är så pass allvarligt (Ta i trä.) utan är bara en vanlig förkylning. Jag blir alltid förkyld när skolan börjar och när sommaren övergår till hösten.

Ifall, jag hade lite styrka att sticka till skolan igår kväll och se en trevlig Spagetti-film "The Good, The Bad and The Ugly" tillsammans med min klass kl sju. Jag har aldrig sett westernfilm förut men jag har sett alla Quentin Tarantio filmer och såg många referenser.Det hände något väldigt konstigt när jag var på väg hem från skolan. När man är ute på landet så gäller det att peppra sig med reflexer, väst och pannlappa för att kunna se något medans man cyklar. Det finns absolut inga gatlampor här och det är lite småläbbigt att cykla helt ensam mitt ute i ingenstans, det är alldeles bäckmörk och sååå tyst. Bara ljudet av vinden och några kossor som råmar.
Till saken, medans jag cyklade började det blixtra till uppe på himlen. Det var inte direkt ovanför mig utan några mil bort. Då och då blixtrade till i molnen och jag undrade vad i all världen kunde de vara? Det var inte blixtar för då skulle man höra mullret och knallen efteråt, det var inte någon fyr för ljusfenomenet låg nordöst, ej spotlights eftersom vi bor ute på landet och inte heller något flygplan. T.o.m. undrade om de var ett slags ljusfenomen från ett rymdskepp eller en missill. Min fantasi kan gå överstyr ibland!
Jag berättade för Marianne morgonen därefter och hon förklarade att det kallades "Kornblixt". Blixtar som inte ger ifrån sig muller eller knall. Det är betydligt vanligare ute på landet och i kusten än i stan så det är därför jag aldrig tidigare sett sådant. Det var ju väldigt skönt att höra för de var lite läskigt att se ett sådant blixtfenomen.

För en stund sedan var jag och Marianne ute till Hamburgsund och handlade lite. Jag var tvungen att handla (Och jag vill gärna handla själv.) så jag samlade mina krafter och vi drog iväg till Ica i Hamburgsund. Vädret har varit helt underbar idag och Marianne tog tillfälligt i akt att köra över till Hamburgön som har världen vackraste badplats och visa mig denna vackra havsutsikt. Tog bara en minut att åka färjan över till ön.
Hamburgssund är en riktigt vacker plats och ön är helt otroligt. Det är bara synd att det är så många miljonärer som köper tomtar och bygger hur här, men som bara stannar under sommaren och sedan reser hem när hösten kommer. Så onödigt!

Nu ska jag ta en till pandodil och lägga mig! Hoppas förkylningen lättnar till imorgon!

 Stranden på Hamburgön

Hamburgssund

Min atelje...

Jag kommer inte uppdatera min blogg varenda dag, de skulle bli lite för jobbigt och tråkigt i längden. Men jag kommer att publicera de viktigaste grejerna som vi håller på med och de roligaste bilderna.

Idag är de fredag och jag kan inte fatta att tiden går så fort men ändå har gjort så mycket under de senaste dagarna och dagarna har varit så långa. Också är det perfekt tajming för min årliga höst förkylning som alltid kommer när skolan startar. Nu har jag helgen på mig att kurera mig och försöka avlägsna den så fort som möjligt. Jag är inte ensam om att drabbas! Det är tre i min klass som är lite snörvliga.
Men om jag mår bättre imorgon kommer jag sticka till min lilla vrå i konsthallen och måla lite. Vi har redan fått en varsin ateljeplats. Ateljéerna varierar i storlek. Tvåorna får de största ateljerna som är gamla små lägenheter. Vi ettor har fått antingen ett bås i "Konsthallen" eller ett litet rum ovanför den.

Om ni undrar vad "Konsthallen" är så är det en utställningshall som ligger några hundra meter bort från skolan. Den kommer att vara vår lektionssal och ateljeplats. Konsthallen är uppdelat i tre avdelningar. Den största är utställningshallen där vi har våra lektioner. Det är salen som har de stora fönsterna mot vägen. Andra avdelningen är en annan stor sal, bakom utställningshallen, där vi har våra ateljer/båsar. Den tredje är helt egen våning där tvåor (Och vissa lyckliga ettor.) Har sina ateljerum. Tvåorna är först i kön att få atelje-lägenhet/rum, resten lottas ut till de resterande (Oss ettor). Jag fick tyvärr inget rum men jag fick en jättemysig hörna i atelje-salen så jag är nöjd.

min lilla hörna

Det kommer också va en liten filmkväll i skolan imorgon. Jag hoppas jag mår bättre då så jag orkar!

 

Puss och god natt.