Veronica Sandahl

David Jonstad och Koloni på Drift

 
29:e April 2012.

På grund av sen tajming och ingen kunde köra mig tillbaka till Gerlesborg, kunde jag inte åka hem till Säffle för firande av Valborgsmässoafton. Men jag ska också den 1:a Maj börja småjobba lite på campingen igen. Receptionen har börjat att emot gäster och bokningar och jag har tackat Ja att småjobba lite nu under Maj.      Lite uppvärmning inför sommarsäsongen då jag kommer jobba heltid där.


Men under Fredag kväll 27:e April och Lördag 28:e April deltog jag i den senaste föreläsningen och konserten på Gerlesborgskolan. Författaren David Jonstad och samlingsbandet "Koloni på Drift"I Fredags föreläste David Jonstad om sin nypublicerade bok ”Kollaps: livet vid civilisationens slut.”
Denna bok handlar om vår självförnekelse att vår Industriella och teknologiska civilsation en dag kommer att ta slut. Inte precis ”Jordens undergång” men att vi kommer antingen hamna på fall ungefär som det hände för Romariket och Mayariket.

Han försöker förklara i boken att en av anledningarna varför dessa stora riken föll samman var mycket pga. av deras ökande befolkningen och komplexiteten att försörja denna stora grupp.


I dagens samhälle, bär tre grundpelare upp den industriella civilisation: energi, ekologi och ekonomi. Eftersom dessa är väldigt komplicerat ihoptvinande med varandra, vad händer om någon av dem hamnar i  ett krisläge? Exempel är börskrasen år 2008, då det blev en väldigt stor arbetslöshet, värdelösa hus till inget värde och stora skulder.För inte tala om vad som sker i Grekland just nu!Och man är inte blind över hur dyrt bensinpriserna har blivit (15-16 kr just nu) och hur jordens klimat blir varmare och varmare för varje dag.

När jordens befolkning ökar och den sista oljedroppen tar slut, vad händer då? Kommer vi ha något att ersätta den med eller måste vi totalt gå tillbaka till innan el och fordon fanns? Vi tar så mycket för givet att det hela tiden finns och vi vet inte hur mycket vi är beroende av det.


Trots den negativa klangen så är han ändå positiv i boken. Han tror att vi människan har en otrolig anpassningsförmåga för att överleva, vi har tidigare klarat oss igenom svåra tider med hjälp av bara samarbete, fantasi och solidaritet. Med hjälp av dessa grundpunkter kommer vi att klara oss! Ex kan vi vara sparsamma med elen, inte slita och slänga kläder och material utan försöka laga och återanvända dem. Skapa våra egna odlingar i trädgården. Försöka lära oss gamla knep som att stoppa och sticka som våra mor/farmördrar gjorde. Gamla praktiska saker som nästan har blivit bortglömda med som borde tas fram nu och användas igen.

Under Lördag var det lite mer underhållning och dans. ”Koloni på Drift” var på  bsesök med fyra band som spelade inne i vår samlingshall.

Artisterna BLACK TO COMM och ALEXANDER RISHAUG var de första som började och gav en lugn inledning av konserten med experimental musik.

BLACK TO COMM var ganska tråkig, kändes att musikern (Det är bara en artist.) mest experimenterade med musik och det fanns ingen röd tråd eller rytm i den.  ALEXANDER RISHAUG var bättre och han hade dessutom lite ljusshower som gjorde att man blev mer uppmärksammad av vad man hörde.

Men bandet TRAPPED IN A LOOP fokuserade mer på blues och gjorde att man blev mer svängig i höfterna, sångerskan var väldigt bra på att sjunga.  Men själva huvudnumret med polska bandet THE KURWS gav den rätta kicken att dansa och skaka loss! Deras stil bygger på punk, improvisation, no wave och väldigt mycket trummor gjorde att avslutningen av konserten blev en stor hit.
 Först befarade jag att alla band skulle låta som de första som spelade, Black to Comm och Alexander Rishaug, lugn och långsam musik hela kvällen! Men jag hade fel och jag kan berätta att jag hade riktigt roligt den kvällen.

Det var allt från min lilla kulturhelg här i Gerlesborg!

Marie Holmgren- Det offentliga Rummet


Mellan 19:e-20:e april 2012 var jag på kortkurs av konsulten Marie Holmgren i skolan.

Hon har lång erfarenhet av konst i offentlig miljö, genom egna konstnärliga gestaltningar och genom uppdrag som projektledare för Statens konstråd, konstkonsult för Västra Götalands- regionen, bostadsbolag och för kommuner.


Som en mellanhand mellan Konstnären och Beställaren hjälper hon till, ger råd och diskuterar hur konstverkets ska byggas och placeras i det offentliga rummet Hon visade en rad exempel av offentligt konst som har hjälpt till att genomföra ex ”Spilld Mjölk med Rosalie”; meterstora teckningar gjord av Helena Roos i Frykenskolan i Torsby. ”Aladdins Lampa”  av Leo Petterson, placerad i Lindeskolan i Lindesberg. Samt  ”Ovan Där” av Peter Ojstersek, placerad i Laholm.
Jag tyckte att det var mycket intressant vad hon berättade. Att visa upp konst i det offentliga rummet dvs. utanför/innanför Universitet, Sjukhus, Skolor, Parker etc. handlar mycket om vad betraktaren, alltså människorna som jobbar eller besöker ska känna när det ser konstverket.


Skapa konst till ett galleri eller museum har man fria tyglar över vad och hur du vill visa fram ditt konstnärskap. Men att skapa ett offentligt verk till en specifik plats krävs oerhört mycket planering och undersökning.

1.       För det första måste verket kunna hålla sig i flera år utan att själva materialet och innehållet i verket blir förstört eller förändras. Då gäller det att ta reda på vilka material man kan använda som har en slitstark kvalité och som passar att använda i utom eller inomhus.2.
       Konstverket ska användas av en brukare dvs. människorna som jobbar, studerar eller kommer på besök och kommer se detta verk varenda dag och behöver den att vila ögonen på. Den får varken vara för tråkigt eller provocerande. Det är viktigt att ta reda påhur miljön är där konstverket ska stå.

3.       Till tredimensionella och rätt stora verk gäller det att ta reda på hur skolan/sjukhus/parken etc. är uppbyggt, hur stor är skalan och hur mycket plats ska verket ta.4.       Det är också mycket viktigt att göra upp en budget över kostnaderna. Oavsett om man målar eller skulpterar upp ett verk gäller det att reda på kostnaden för materialet man ska använda och arbetsstyrkan som kommer att krävas för att bygga upp den.5.       Men det viktigaste är att försöka hålla en bra balans mellan konstnären, beställaren och brukaren. Konstnären ska lyssna noga vad beställaren vill ha och vad brukaren vill se men också han/hon får inte glömma bort att visa fram sin personlighet i konstverket, också beställaren och brukaren måste kunna lyssna på vad konstnärens förslag och idéer som kan vara bättre eller sämre än deras.  En mycket nyttig kurs tycker jag! Får en liten överblick över hur mycket jobb som ska göras om man ska skapa ett offentligt konstverk som ska inte bara tilltala mig utan flera människor som vistas på den platsen.

Två födelsedagar och en veckas Påsklov

 

15:e April 2012.

Nu är jag tillbaka igen i Gerlesborg efter en lång veckas påsklov hemma i Säffle. Mycket har hänt under denna korta vecka. För det första så fyllde jag 25 år den 12:e april, för det andra kom jag med i Säffles Vårsalong och sedan som pricken över i:et var jag på födelsedagskalas hemma hos Jessica G.

 

Jag kan inte förstå att jag är nu 25 år! Visserligen var jag redo innan att jag kommer fylla 25 men nu när man är det så svårt att tro att man är stora tösen!


Det känns som evigheter sedan jag fyllde 20 och hade jättekalas inne på Syltoppen med hela familjen!Det blev ett mysigt litet kalas i Sjöhaget den dagen. Bara jag, mormor, Lena, Ann-Louise, Tomas och så Mamsen och Arne firade med tårta, sockerkaka och kaffe. Jag fick väldigt fina presenter; Ett fint halsband, presentkort på Säffles bokhandel, en bränd musikskiva, böcker och tvål. Innan kalaset var jag med pappa en liten stund och åt lunch på restaurang Hörnan i Åmål, av honom fick jag ett fint halsband och en liten peng.
Men dom presenterna jag blev mest glad åt var Cykeln och Bloggböckerna som jag fick av mamma.
Bloggböckerna är en sammanfattning av nästan alla inlägg jag har skrivit under de senaste två åren här på Gerlesborg. Inlägg som handlar om skolan, konsten, mitt konstnärskap och lite vardags. När jag fick dessa böcker blev jag överlyckligt och paff. Trodde inte att jag hade skrivit så mycket och att bilderna som jag har tagit passade så bra med innehållet.
 När det gäller Cykeln, För några veckor sedan blev min kära gamla cykel stulen vid busshållsplatsen Brygge. Jag hade ställt cykeln där, var bara borta i två timmar och när jag kom tillbaka så var den borta! Putsväkt!Jag var alldeles förtvivlad för jag är alldeles beroende av cykel, för att ta mig till skolan, Bovallstrand och Hamburgsund. (Det lustiga är att jag har ställt cykeln där tidigare, vart borta mer än två timmar utan att någon har tagit den. OCH Brygge är ligger ju mitt ute på landet ingenstans!)


Men som en tidigt födelsedagspresent fick jag en ny fin cykel av mamma, Lena och mormor. En vinröd damcykel som går tyst som en mus när man cyklar och har en väldigt bekväm sadel att sitta på. För att inte få den stulen, fick jag också en rejäl låskedja till att låsa fast cykeln med! Jag kan lova er att jag kommer hålla ett riktigt vakande öga på den och låta samma sak hända igen.Dagen efter min födelsedag fick jag veta att några av mina tavlor som jag hade skickat in till Säffles jurybedömda vårsalong har kommit med och skulle visats på vernissaget den 14:e. Blev jätteglad att de kom med (Och att betala anmälningsavgiften på 150 kr lönade sig.) så den 14:e gick jag till Silvenska Villan (där vårsalongen äger rum.) och deltog i vernissage.
Samma dag gick jag på Jessicas G födelsedagsfest. Hon fyller den 4:e April och hon fyllde också 25 år i år. För att fira detta ordnade hon en stor fest i stugan ”Skogshyddan” vid Säffles sporthall Sporttälla.För att ge festen lite extra krydda hade den ett speciellt tema; ”Tusen och en Natt” eller ”Aladdin”. Jag hade turen att få låna Ann-Louise Harem-dress och den passade jättebra! Med lite smycken, smink och lösögonfransar förvandlades jag till en exotiskt haremdansös över en natt.
Kvällen blev väldigt lyckad! Roliga lekar, fantastiska dräkter, glass, dans och återföreningar med kamrater som jag inte har sett på evigheter!