Veronica Sandahl

Dikt och Poesi med Tommy Olsson.

 

 13:e April.

Denna vecka har jag anmält mig för en workshops kurs av konstkritikern Tommy Olsson i skolan. Workshopen kommer att handla om olika texter och hur man kan smula sönder, bygga upp och omvandla texter till sin egen stil och en annan mening. Vad vi fick göra idag var en liten övning att skriva Haikudikter, Limerick och två andra komplicerade uppgifter som utgick på att skriva en text med begränsad ord och innehåll.
Haiku dikt
är en kort dikt med fem ord på den första meningen, sju på den andra och på den tredje meningen också bara fem ord. Men meningen med en Haiku dikt är att försöka ta ut vissa ord och göra ett ord till flera ord eller ändra på meningens form. Dessutom ska den innehålla nåt form av djur, tid och plats format i texten.Tex:  Regnets smattrande
på de nyfallna löven
Inget att förstå

-Cattis Bergqvist
Diktformen Limerick
är mer inom det rimmande formen.  En limerick dikt ska ha fem rader och dess schema ska vara

A. Första raden ska sluta med ett geografiskt namn tex  ”Hamburgsund”.

B. Den andra raden ska ha ett rimmande ord på slutet som rimmar med översta raden ex ”Sund”

C. Den tredje raden ska också rimma men den behöver inte höra ihop med A och B. Du kan börja med ett nytt rim.

D. Den fjärde raden ska rimma ihop med rad C.

E. Men rad E ska rimma ihop med rad B. och ska ha en snygg slut mening.

Här är min lilla limerick dikt (Ta i akt att detta är allra första gången för mig.)
Till fots tar jag mig till Hamburgsund.

Det är skönt att gå, för då blir jag stark och sund.

Men är jag så sund när jag efteråt äter choklad och nappar?

För då kommer mina år att vara knappast långa.

Men borde ett liv hellre vara med munkens rundhet i munnen, än att tänka på kalorierna för stunden?

 En annan uppgift vi fick i uppdrag att skriva var att vi skulle skriva en text med innehåll

1.       200 kor.

2.        Inget bokstav E.

3.       Vädret.

4.       Inte mer än 3 ord i varje mening.Det där med inte ha mer än tre ord i varje mening råkade jag misstolka lite men här kommer dikten/texten som jag lyckades skriva ihop.
Sos, sos, sos!

Vi är 200 kor i bil som ägs av Ida. Pga av tö och snö, tog vi oss in.

Ida är sur, hon röt om att få gå ut.

Vi är 200 kor och vi går ut när det är sol!


 (Hallå! Nånstans måste man börja! :P)Mina poesi kunskaper var rätt begränsade innan vi började, poesi och dikter har aldrig vart inom mitt intresse eller tänkt på att kanske ha det med i min konst. Men när vi tränade på att försöka hitta på texter, klurra vilka ord som rimmade till vad och få orden ihop till en betydelsefull mening, kändes det väldigt roligt att luska ut och experimentera. Men också kändes det så fint och skönt när vi alla läste upp våra texter inför gruppen och få åsikter, kommentarer, inspiration och nya idéer till nästa text.


 Detta var inte lätt att göra, det var tufft men det kändes varje gång vi fick en ny uppgift att man lärde sig något och blev bättre och bättre.

Idag är det min födelsedag!

 

12:e April 2011.

 Två saker händer och har hänt idag!

Idag fyller jag år!

24 år!!! Jag kan själv inte tro det! Det känns jätteroligt men också lite skrämmande! Jag säger till mig själv: ”Ok! Nu räcker det! Nu vill jag inte fylla mer! Tjugofyra är min ålder och jag vill inte bli äldre!” :P Hahaha!Men det blev inte så mycket firande idag! Det var mest arbete med hängning av våra tavlor ute på Galleri Håfors i Munkedal!  Vi har nämligen blivit inbjudna att ställa ut några av våra verk inne i deras galleri med temat ”Föremål och Redskap”.
Galleri håfors

Under Mars och April har vi arbetat hårt och målat ihop några fina tavlor och skulpturer till utställningen.  Jag hann med att göra en liten serie av tre stilleben målningar som föreställer vårt diskorn, förvaringshylla i verkstaden samt Sams dödskalle kopp. (Inspirerande heller ur?!)


mina tavlor
  Jag blev rätt nöjd med serien och den fick en mycket fin plats inne i galleriet.  Och som tack så mycket för att vi elever bygger upp en sån fin utställning, blev vi bjudna på bullar och kaffe av ägarna till Galleriet. Mums!


galleri håfors
Tack så mycket alla facebook meddelanden, SMS och fina paketen som jag fick på posten idag!

Ny scen i Uddevalla

 

6:e April 2011.

Idag har jag deltagit i en kurs om ”Land-art”, dvs. konstverk, performance eller installation som utrycks utanför ateljén och galleri uti i naturen; ex skog, fält, havs eller öken! Man skulpterar med landskapet, använder naturens egna resurser till att göra konstverk eller gör performance som riktar sig mot en specifik plats, process eller tid.

 Men igår var vi på en liten studieresa till Bohusläns museum och besökte utställningen ”Ny Scen” som nyligen haft vernissage.  Utställningen bygger på samtidens unga konstnärer som studerar något av landets konsthögskolor eller nyligen har tagit examen därifrån. Temat på utställningen handlar om konstnärernas barndomsminnen av 80-talet som många av dem växte upp i, samt deras egen uttryckt på samtidskonsten idag!Konstnärerna på utställningen:Max Andersson
, Duda Bebek, Omid Delafrouz, Jacob Hurtig, Maria Jönson, Tomas Lundgren, Olof M Lange, Jeff Olsson, Rebecca Miana Olsson, Karl Norin, Maria Norrman, Amelie Persson  och Cajsa von Zeipel.

 

Mina favoriter var Omid Delafrouz gigantiska, datorfärglagda tuschteckning (2 meter höjd, 3 meter bredd, mycket detaljer.) ”På Hemvägen” och Cajsa von Zeipel gipsdockor ”Messy Minors”, föreställande tre stora fotomodell/alien figurer i gips och frigolit.


Det enda negativa var att vi hade kass väder igår; regn och motvind!Inte så värst kul! Men det var riktigt skönt att åka ut från Gerlesborg en sväng och gå på utställning!  Detta var en ganska spontan grej från skolan och det var verkligen intressant att se vad konstnärer i nästan vår egen generation uttrycker sig inom samtidskonsten.

En annan rolig sak också att min värdinna Marianne har några tavlor upphängda i en annan samlingsutställning  på museet. På grupputställningen ”KKV-BOHUSLÄN 30 år”.  :) Kul att se några av hennes tavlor på en utställning!

Tavlan till vänster är hennes!