Veronica Sandahl

Öppet Hus & Påskbrasa

27:e Mars 2016.

 

Idag var det Öppet Hus inne i Kunstlerhaus Lukas. Alla var välkomna att besöka stipendiaternas rum och ta sig en titt på deras verk som dom har arbetat med under Mars månad. Vädret var lagom och pga. att det är Påskhelg så var det mycket turister ute så kom det gaska många besökare till huset. Jag och Marie tog hand om städningen och försäljningen av vykort, broschyrer, böcker etc. och vi var sedan med och lyssnade urval av texter och prosor som några av stipendiaterna hade skrivit. Det mesta var på tyska men jag gjorde mitt bästa att lyssna och förstå så mycket som möjligt.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Jag var ledig under långfredagen och tog det ganska lugnt, men i lördags gick jag och tjejerna i huset till Ahrenshoops årliga Påskbrasa som låg cirka en kilometer bort från Lukas. Det var ingen dårligt brasa dom hade fixat och det var mycket människor där som betraktade den och lyssnade på bandet som spelade några covers från både engelska och tyska låtar.

 

 
 
 
 
 
 
 

Jag passade under dagen att baka lite kanelbullar i köket och tog med till Påskbrasan. Det var ett bra tag sig jag bakade några bullar och det tog en liten stund i köket att fixa och grädda dem men det lyckades och bullarna var mycket uppskattade. Kladdkakor och Kanelbullar tillhör inte till vanliga bakverken här i Tyskland och alla ville ha recepten eftersom jag bakade dom utan ägg och det är sällan man ser tyska bakverk utan ägg. Jag tycker om att använda husets kök. Den har alla köksredskaps man behöver och skåpen innehåller torr, krydd och basvaror men kan få använda sig av när man lagar mat.

 

 

 

 

Viivi Nieminen, Esra Oezen, Anja Frisch och Dorota Stroinska var månadens stipendiater och jag har umgåtts ganska mycket med under fritiden. Dom kommer vara kvar i Lukas till slutet av månaden, sedan åker alla hem igen. Känns lite tråkigt att skiljas men vi kommer ha kontakt via Facebook eller Instagram. 

 

 
Schwerin & Lyonel Feininger.

20:e Mars 2016.

 

Denna vecka har varit späckat med utställningar, middagar och utflykter så jag ska försöka sammanfatta alltihop i inlägget.

 

 
 

I onsdags åt vi middag ihop jag, min chef Gerlinde, stipendiaterna och några inbjudna gäster inne i middagsalen. Kunstlerhaus Lukas har en liten tradition att alla samlas en gång i månaden, ofta under en onsdag och äter middag ihop. Alla köper eller lagar ihop någonting och tar med det sedan till middan. Eftersom vi är flera nu som bor i Lukas så blev matbordet en stor buffé av läckerheter. Jag var den enda som tog med sig en efterrätt; Kladdkaka med vispgrädde. Mums! Typiskt svensk recept som är lätt att laga och som alla älskar. Den blev mycket uppskattat och tog slut ganska fort. Vi hade det mycket mysigt och trevligt ihop och all mat smakade jättegott.

 
 
 
 

 

Under fredagen gick jag och tjejerna från Lukas till ett vernissage som var i Ahrenshoops Konstmuseum. Utställaren var en mycket känd tysk-amerikansk målare vid namn Lyonel Feininger. Han är mest känd för sina abstrakta målningar och satir teckningar, men utställningen visade främst skisser och grafiska tryck från hans vistelse i Tyskland. Enkla teckningar av hus, kyrkor, kroki teckningar etc. Såklart fanns några av hans större abstrakta verk som han är mest känd för, gjord i olja men jag föredrog hans skisser som var väldigt vackert tecknat. Bara synd att dom inte fanns som vykort till salu för då skulle jag köpt några.

 

 
 
 
 

 
 
 

Och det bästa till sist, igår besökte jag staden Schwerin som ligger syd-väst från Rostock och tog cirka en och halv timme att åka med tåget till. Ganska lång resa med var värt det. Varför jag valde Schwerin som min nästa resmål var deras vackra slott; Schwerin Schloss. Det var länge sedan jag besökte ett slott eller palats, sist var Läckö Slott som jag besökte tillsammans med mormor och morfar men då var jag riktigt liten. Stockholm slott med dess museum gills nog inte, den har inte samma sagoslott feeling.

Det var lätt att hitta till slottet men tyvärr var den stängd för säsongen och det gjorde mig lite besviken. Jag ville se hur det såg ut inomhus, men jag hade istället möjligheten att vandra runt i slottsgården och beskåda deras sjöutsikt och slottet själv. Det var inte lätt att ta en foto över hela byggnaden eftersom den var så massiv men jag lyckades finna några bra vinklar ute på slottsgården. Undrar hur det skulle vara att leva som en prinsessa där?

 

 
 

 
 
 

Efteråt besökte jag Schwerins Konstmuseum och tog mig en ordentligt titt på deras samlingsutställning av gamla konstverk. Flesta av verken kommer från Barock och Rokoko perioden och jag blev väldigt förtjust i deras blomstermålningar av konstnärerna Jan van Huysum och Otto Marseus van Schrieck. Hela salarna var täckta med små och stora målningar att ibland var lite för mycket att ta in men utställningen var mycket imponerade.

 

 
 
 


 


 

 
 
 

Min favorit bland alla dessa målningar blev Otto Marseus van Schrieck enkla tavla som föreställer en orm som försöker bita tag i en av fjärilarna som flyger runt den. Både färgerna, det mörka landskapet och ormen och fjärilarnas position var både vackert, mystiskt men lite skrämmande. Den var mer harmoniskt till skillnad från dom andra målningarna som var ibland (I mina ögon) ganska skrytsamma och pompupösa. Stilleben målningarna med mörk bakgrund och färgstarka blommor, frukter, vasar och skålar gillade jag bäst.

 

 
 
 
 
 


 

Scwherin var en underbar stad att gå runt i. Man känner att det är en väldigt gammal stad men ändå ganska modern och det är mysigt att trosa runt i deras kullerstenbelagda gator och kika in i deras butiker.

 

 

13:e Mars 2016
13:e Mars 2016.
 
Denna vecka har varit ganska lugn. Jag har arbetat inne i Neues Kunsthaus med sorteringen och städningen uppe på vinden och tagit hand om utställningen som vanligt. Men årets första stipendiater har nu kommit till Kunstlerhaus Lukas, som ska måla och skriva i sina ateljé bostäder här inne i huset under hela Mars Månad.
 
Jag är lite avundsjuk på dem. Deras ateljer är både stora, rymliga och fräscha och somliga av dem har en egen balkong eller stort fönster som är riktade mot havet och nu när våren är här så är det guld läge. Det flesta av stipendiaterna är tjejer och faktiskt ungefär i min egen ålder så det känns kul att ha någon att umgås med i min generation. Många av turisterna som besöker Ahrenshoop är för det mesta medelålders, småbarns familjer och pensionärer. För att lära känna varandra bättre gick vi för några dagar sedan till Hotell The Grand och åt lite glass och tog oss en liten drink. Restaurangen ligger på högsta våningen så vi hade en helt underbar utsikt över hela horisonten och också över byn Ahrenshoop. Det är lite svårt att ta ett foto från marken över samhället så här fick jag en perfekt perspektiv och överblick över hela Ahrenshoop.
 
 
 
 
 
 
 
Idag förresten besökte jag och tjejerna min chef och handledare Gerlinde Creutzburh utställning "Zechnen, Im Labyrinth" i konstgalleriet Fischlandhaus i grannbyn Wustrow. Utställningen var riktigt häftigt. Hon kombinerar akryl, akvarell och quash i sina målningar och hennes stil är väldigt illustrativ och detaljerad. Det kom många gäster till vernissaget, även ett tv-team som filmade utställningen och Gerlinde fick både blommor, choklad och gratulationer från besökarna, mig och stipendiaterna och hennes vänner.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Idag var det var både solsken och värme över hela Ahrenshoop och det känns nu att våren verkligen kommer att stanna. Jag har märkt att tyskarna har börjat förberedda inför påsken som är i slutet av Mars, med choklad-Harar, chocklad-ägg och chocklad-kycklingar som finns ute i butikerna i mängder och färgglada påskägg som hänger i buskarna utanför deras hus. Tyskarna lägger ganska stor energi på dekorativ godis och choklad vid Påsk, och deras tradition bygger mer att det är Påskharen som kommer med påskägg och godis och lägger dem i deras trädgårdar så att barnen får chansen att leta efter dem. Jag frågade om dom har samma tradition som vi med att låta barnen klä ut sig till Påskärringar och Påskgubbar och dela ut påskbrev till sina grannar, kompisar och släkt, men det hade dom inte. Inte vad dom har på kusten men kanske längre ner i Tyskland.