1 Läs mer >>

29:e Mars 2015.

 Jag bara måste berätta och visa lite bilder från vår lilla dagsutflykt som jag, Ulla och Nina och deras kompisar gjorde igår på Viking Line Rosella. 

Ulla och Nina tycker mycket om att åka på dagskryssningar och shoppa och jag blev inbjuden att hänga med dem på en liten tur. Jag hade tidigare åkt med Viking Line förut, till och från Danmark när jag var liten och en gång till Åland men aldrig på en dagsutflykt.

Båten M/S Rosella som vi åkte är en liten kryssningsfartyg som går från Kapellskär till Mariehamn i Åland och tillbaka. Dom erbjuder inte bara Tax-free varor utan också god buffé och levande orkester att dansa bugg och foxtrott till. Båten är lite mindre än dom andra Line båtarna men hade flera plan med butiker, restauranger, dansgolv och spelhallar.

 

 
 
 

 Det tog cirka en timme att komma till Kapellskär från Sthlm T-central, men när vi väl klev in i båten åkte den genast iväg. Efter vi klev in i båten gick vi direkt till Tax-free shoppen och handlade. Butiken hade mycket bra utbud både med smink, godis och sprit och jag såg folk som köpte nästan tonvis med öl och vin pga. av det var så billigt. Dom hade också en Outlet butik som erbjöd jättefina märkes kläder och skor för nästan halva priset. Efter stor handlandet, satte vi ner vid ett bord, köpte lite att dricka och lyssnade orkestern spela och se på när folk dansade lite buggs och foxtrott. Jag hann med att dansa två låtar och sedan var det lite spel på de enarmade banditerna och sedan iväg till buffen.

 
 
 
 
 

Jag tror att jag inte ätit så gott i hela mitt liv (Förutom mammas och mormors mat förstås.) Rosellas restaurang erbjöd allt från himmel till jord av olika kall,varmrätter, sallader, fiskrätter, såser, ostar och efterrätter, ALLT! Och allting smakade så gott och det var även vin/ öl/läsk inkluderad i maten. (Kan förstå dom som bara åker för maten skull) och jag blev alldeles proppmätt!

 
 
 
 
 

 Dagen var ganska molnigt på land men när vi väl var ute till havs kom solen fram och vi hade en underbar solnedgång och klart och stilla hav. Vi klev aldrig av i Mariehamn utan vi åkte direkt tillbaka hem och var framme i Kapellskär igen vid cirka nio tiden på kvällen. 

 
 
 
 

För bussen tur & retur, kryssningen, orkestern och maten betalade jag allt som allt endast 229:- Det är ingenting och vi alla hade det jätteroligt och jag fyndade lite gott mousserat vin, läppglans, foundation-kräm och  ett par fina Vår skor i Taxfree och  Outlet butiken för en spottstyver. '

Detta får man snart göra igen! :-)

 
 

 

Dagsutflykt på M/S...

2 Läs mer >>

18:e Mars 2015.

 

Ibland ska man unna sin fåfänga lite. Jag under senaste helgen och veckan ställt upp både som hårmodell och makeupmodell åt två olika företag. Den första var hos samma företag som jag ställde upp som i modell i höstas. Företaget Scwharzkopf. Denna gång var det en vanlig kurs istället för hårvisning och jag besökte castingen förra onsdagen och blev antagen. Kategorin jag hamnade på var vanlig salongs frisyr, inget avancerat. Uppfräschning av hårfärgen och ge lite en extra glans. Mitt hårfärg behövde verkligen fixas till och frisören jag fick var mycket duktig och professionell och färgade först mina hårrötter som hade en fin utväxt och sedan topparna. Han använde två olika röda nyanser och mina toppar fick en lite ljusare ton än rötterna och resultatet blev strålande! Som tack att ställde upp som modell fick jag också en liten goodie-bag med en hårmask, mousse och värmeskydd när jag lockar håret.

 

 
 
 
 

Idag stod jag som makeupmodell åt makeupartisten Cornelia på skolan Makeup Institute som ligger vid Odenplan.

 
 

Dom behövde modeller för sminkning inom 1920-tals tema så jag passade på när jag hade lunch att åka ditt och stå modell. 1920-talets sminking var mycket rejäl. På den tiden var det väldigt inne med långa, tunna och tydliga ögonbryn, hjärtformad mun och stora och ledsna ögon. Tänk er Betty Boop.

 
 
 
 
 
 
 

Mitt ansikte fick verkligen ett sött men lite ledset uttryckt och rejäla svarta ögonbryn, men det var både häftigt och roligt. Tycker det är jättekul när makeup-artisten lägger på makeup som man aldrig haft förut och resultatet kan bli så annorlunda än det man är van vid. Kände knappt igen mig när hon var klar.

 
 
 
 
 
 
 
 

 

Scwharzkopf och Ma...

0 Läs mer >>
11:e Mars 2015.
 
Idag är de den sista dagen på Game of the Thrones utställningen som pågår just nu nere i Kungsträdgården. 
Inträdet är gratis och du har sista chansen att se kostymerna, rekvisitan och åka i simulator hissen som ger en häftig 3D upplevelse att åka upp i den legendariska "The Wall" hissen. Om du inte kommer att hinna så har jag här lite smakprov från utställningen som jag var på häromdan. Har inte världens bästa kamera precis, men jag fick till några bra foton. :-) 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Game of Thrones ut...

0 Läs mer >>

8:e Mars 2015.

 Helgen har mest varit lugnt för mig. Mest städning, handla mat och förberedda matlådor. Men idag var jag Ulla och Nina ute i det sköna solskenet (16 + grader) och tog oss en liten tur till Veddesta centrum och besökte deras helg loppis.  Inte så värst stor loppis men vi hittade lite fynd. Jag fann två fina halsband (En av dem Pilgrim) för 10:- st och blev sedan förälskad i dessa två kycklingar och fick båda för bara 5:-.

 

 

Senare tog jag en liten tur till stan och besökte Kungsträdgården för att ta en närmare titt av "Game of the Thrones" utställningen som är på plats där. Utställningen visar rekvisitan och kostymerna från seriern och kommer pågå fram till 11:e Mars och är gratis inträde. Det syntes tydligt att det var gratis inträde för kön som ringlade utanför var lååååånng. Jag tror att jag får besöka utställningen någon annan dag.

 

 
 
 
 
Under torsdagen var jag och Cissi i Vällingsby bio och tittade "Fifty Shades of Grey".
 
 
 

Det är nog ytterst få människor som inte har smygläst, sett filmen eller sett alla kampanjer, reklam och hur klädbutikerna försök mjölka kassakon med att sälja sexiga underkläder och nattlinnen under bokens tema.

Hur kan en sådan trilogi fått en sådan skamlöst stort popularitet i populärkulturen? Jag menar, dessa böcker skiljer sig inte så mycket från Harlquin böckerna som finns i alla bokhandlar och matvarubutiker. Böcker som handlar om en stark, självständig kvinna blir oerhört attrakterad av en mörk, stiligt mystisk man och sedan kommer de några heta detaljerade scener redan på sidan 20 av boken. Inte så värst djup eller originell litteratur men jag kan inte förstå varför "Fifty Shades of Grey" har fått så stor uppmärksamhet? Ännu mindre att den tidigare var en fanfiction berättelse till "Twilight" serien.

Kan det ligga till grund att du antingen älskar du trilogin och karaktärerna eller hatar den oerhört? Riktigt hatar den som den har gått så bra? 

Dom som älskar den tycker att berättelsen är sexig, erotiskt, älskar karaktären Christian Grey för han är så snygg, rik och kan nästan allting och att kanske berättelsen har en liten koppling till Bella och Edward. Mycket troligt.

Dom som hatar trilogin har många goda skäl att hata den.

1. Berättelsen grammatik, rytm och stil är uruselt. För många repetitiva ord och fraser och hur författaren beskriver sex-scenerna är nästan löjliga. Framför allt den engelska versionen.

2. Christian Grey är en manipulative stalker. Han ger henne dyra kläder, bilar och tar henne på fantastiska flyg och båtturer men detta är ingen hälsosam relation som Anastasia och Christian har och det skulle aldrig fungera i verkligenheten.

3. Christian Grey är bara alldeles för mycket! Inte bara han är rik, smart och snygg, han kan även köra flygplan, segelbåt, spela piano, driva ett miljon företag och är också en mycket generöst filantrop.  Beskrivningarna över hans talanger är bara för mycket och sedan han ska ha en mycket tragiskt bakgrund och att balansera detta.

4. Anastastia har nästan ingen personlighet alls. Hon är osäker, blyg, oskuld (För lik Bella) och såklart den enda som Christian blir attraherad av. Hon vet om hans hemlighet och vill "rädda" honom och få honom att bli normal igen.

5. Hela boken är bara centrerade runt Ana och Christian och vad dom håller på med. Det finns andra karaktärer i boken men dom ligger nästan till gränsen att vara obetydliga/osynliga. Författaren ligger ingen krut på dem. Trist!

 Erkänner att jag har bara läst en och 1/2 bok av trilogin (Och det räcker.) och jag märkte ganska fort att det fanns många delar i böckerna som liknade för mycket Twilight seriens beskrivning av karaktärer, miljö och personligheter. (Undrar vart gränsen till plagiat går?) Ni som har läst Twilight-serien fattar vad jag menar.

 

På nåt sätt har en kvinnlig regissör, Sam Taylor-Johnson, tagit an uppdraget att göra om en bok, skriven av en kvinna, E.L James till en film, som riktar sig (främst) kvinnlig publik.   

 Miljontals har nu redan sett den här filmen och det är ingen tvekan att bolaget tjänar storkovan på uppmärksamheten, men tyvärr uppnår recensionerna inte på samma nivå som deras bankkonto.

 

Enligt min mening så får filmen en 2 på skala av 1-5. Uppbyggnaden av miljöerna och känslan av lyx och sensualitet är strålande. Skådespelerskan Dakota Johnson gjorde ett bra jobb att spela den osäkra och blyga Anastasia  men resten av filmen var...lamt. Manuset var både tråkigt, cliche och oorginellt, ibland ganska töntigt och jag hade hoppas att manusförfattaren skulle ha fixat till den eftersom bokens text är så dårlig. Jamie Dornan ser bra ut men hans sätt att uttrycka och säga sina repliker kändes mest som en stel robot.   Ska inte gå igenom sex-scenerna men hela filmens innehåll var mest...innehållslöst. Dom träffas, känner en stark attraktions-kraft och börjar genast ha sex med varandra, Christian visar henne sitt "lekrum" och tar henne med på fantastiska utflykter och ger henne dyra presenter. That`s it! 

 Anledningen jag såg filmen var mest nyfikenhet och undran om filmen kanske, för ovanlighetens skull skulle överträffa boken. Det brukar sällan hända. På nåt sätt lyckades regissören att göra manuset och karaktärerna lite bättre men skillnaden är inte stor.

 

Och som facebook bloggerskan Jenny Kozma  ladde upp sin åsikt av Fifty Shades of Grey;

 

Fifty Shades of Grey: The End

 

 

Loppis, game of th...

0 Läs mer >>

 

2:e Mars 2015

 

Igår besökte jag och tjejerna från klassen Rättvisefestivalen som visades på Moderna Museet.

 Rättviseförmedlingen är en angelägen ideell organisation, de tar frågeställningar kring samhällets normer till en ny nivå och utmanar invanda tankemönster. 

 

 

 

Ella J har sin praktik på föreningen och hon hjälpte till att stå i kassan och visningen. Festivalen firade sitt femte år och förutom föreläsningar av Soraya Hashim, Nina Åkestam och  Christine Bylund var det guidning av museets stationära utställningar, bland dem deras berömda Get, och visningen "Orättvis visning av Catti Brandelius.

 
 
 
 
 
 
 
 
 

"Orättvis visning" handlade mycket vad finns och inte finns på modernas samling. Att bara ungefär 10% av all konst är gjorda av kvinnliga konstnär och dom som verkade under 60-70 talet inte fick lika mycket uppmärksamhet som dom manliga konstnärerna. Vi gick inte på föreläsningarna men vi passade på att fika i deras cafeteria, gå på guidningen och se Louise Bourgeois stora utställning.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Jag har tidigare sett hennes verk på Akvarellmuseet när jag gick på Gerlesborgskolan. Det var i oktobber 2010 som vi i klassen tog oss en liten studieresa till Nordiska Akvarellmuseet och tittade på hennes utställning "Mother and Child".

 

 
 

http://veronicasandahl.blogg.se/2010/october/studiebesok-till-akvarellmuseet.html

 

Kul att få se hennes verk igen och se den stora spineln Maman som står alldeles utanför Moderna.

Rättevisefestivale...