Veronica Sandahl

Farväl Akureyri

28:e Oktober 2016.

Idag lämnade jag min kära stad Akureyri för att nu dra iväg söderut till staden Vik.

 

Jag har haft kontakt med en familj som bor på en bondgård som behöver hjälp nu under november månad med att ta hand om receptionen, städningen av ladugårdarna och sköta om djuren. Dom har både får, kor, hästar och en liten katt så det kommer nu bli mer att göra för mig än vad jag tidigare har gjort hos familjen M och på Grabrok. Det kommer att bli tidigare mornar och kortare dagar nu när vintern är på väg. Det är fortfarande snöfritt nere i Akureyri men det har nu kommit snö uppe bland bergstopparna och  det är mycket vackert att se.

 

 
 

Jag kommer sakna Akureyri, vill väldigt gärna komma tillbaka hit igen. Antingen med chansen att få jobba där som receptionist, servitris, städare eller galleri assistent eller var som helst, eller jag bor hos en värd-familj igen. Staden är borde liten och stor samtidigt. Alla butiker ligger i centrum och jag har nästan blivit stammis hos Backpacker puben med sin Happy Hour som jag, Mona, Shelby och Sabrina besökte för att ta oss en billig Öl. Också Cafet Te & Kaffi Akureyri där du kan få världens godaste kaffedrink kommer jag att sakna. 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Jag kommer att sakna Huvudbiblioteket som jag ibland besökte och lånade något att läsa på kvällarna. Oavsett vart jag är i världen, bibliotek känns alltid hemma för mig, bara sitta ner i nåt hörn och läsa en bok.

 

 

Jag kommer sakna att strosa omkring i staden och runt kyrkan som jag aldrig fick chansen att gå in i pga den alltid var stängd och låst. Jag kommer sakna familjen M, alla dessa utflykter vi gjorde upp till bergen där jag fick chansen att bekanta mig med deras hästar och ge dem lite go bröd då och då. Jag kommer sakna världens goaste kattunge, Zimba. Har aldrig mött mer keligare kattunge än denna. När han vill få uppmärksamhet mjauar han jättehögt tills någon lyfter upp honom och kliar honom på magen eller bakom örat tills hans blir nöjd.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Jag hoppas verkligen jag kan komma tillbaka hit igen!

 

 

 

 

För att ta mig först till Reykjavik betalade jag en plats i en bil av en mamma och hennes dotter som skulle åt samma håll. Folket i Akureyri åker ofta ner till Reykjavik under helgerna för antingen träffa släkten, spela hockey, ta flyget eller bara festa. För dem är att åka till Reykjavik precis samma som vi Säffle-bor vill åka till Karlstad för att shoppa eller festa. Ingen stor sak, fast resan är både lång och tröttsam.

 

Min rekommendation är att lifta med bil ner till Reykjavik eller visa versa, du spar både pengarna och tid än om du skulle ha tagit bussen. Jag betalade endast 3000 isländska kronor och resan tog bara fem timmar innan vi nådde Reykjavik. Det var ganska sent när vi kom fram men som tur är hade jag bokat en säng på vandrarhemmet Galaxy Pod Hostel som jag ni ikväll ska övernatta innan jag tar bussen imorgon till Vik. Betalde cirka 530 kr för natten där och det var värt pengarna. Istället för en vanlig säng sov jag i en slags rymdkapsel. Dennna rymdkapsel har både rena sängkläder, häftigt blå ljus som man kan slå på och en lucka som man kan stänga om sig när man ska gå och lägga sig.

 

Såklart kunde jag ha funnit en mycket billigare sängplats, en vanlig våningssäng i en sovsal men jag hade ingen större lust till det. En rymdkapsel vill jag sova i! Har aldrig gjort det förut och jag vill passa på att testa. Det är mycket vanlig med såna kapslar i Japan, mindre utrymme såklart men mycket billigare och fräschare. Jag delar kök och toalett med dom andra gästerna men det går bra.

 

 

 
 
 
 
 
 

Gott natt på er!

Resan till Myvatn
26:e Oktober 2016.

 

Jag tror att jag aldrig kommer bli förvånad över Island vackra natur och miljö. Varje steg jag tar är det någonting hänförande att jag måste ta några dussin foton för att få fram WOW känslan vad jag ser framför mig.

 

Igår var jag ute igen på upptäcktsfärd tillsammans med Mona (som jag fotvandrade med förra helgen) och med några nya tjejer, Shelby och Sabrina som jobbar på vandrarhemmet Backpackers nere i centrum. Vi hyrde en bil över dan och åkte ner till sjön Myvatn som ligger söderut från Akureyri. Ju längre ner vi kom, desto mer blev liknade landskapet som någon man har sett på film när ex en astronaut besöker annan planet. Ökenlikt, mängder med stelnat lava och stora berg med nyfallen snö på topparna ovanför oss. Vårt första besök var till sjön Myvatn som är en insjö som skapade cirka 2300 år sedan av ett vulkanutbrott. Sjön har mycket rikt naturliv med både växter och fåglar och hela landskapet liknar en miljö från en fantasivärld.  Små, gröna pytteöar som sticker ut i mitten av sjön, grönt gräs, turkosblå vatten och stora klippblock som liknar blocken man ser på Gotland. Vi hade vindstilla och soligt väder så hela sjön var totalt spegelblank.

 

 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 

 

Därefter åkte vi till  lavalandskapet Dimmuborgir eller "De mörka borgarna" där filmen "Bröderna Lejonhjärta" spelades in. Dimmuborgir är rester efter tidigare vulkanisk aktivitet och enligt Isländsks folktro vara ingången till helvetet. Men mest känd är de 13 "Yule-Lads" som är slags busiga tomtenissar eller gnomer som både straffar stygga och belönar snälla barn under julen. Dimmuborgir var absolut mitt favoritplats. Det kändes som att vara i en annan värld. En värld där drakar, troll och jättar existerar. Tyvärr hann vi bara ta en snabb titt eftersom solen går ner nu vid sex tiden och vi hade fortfarande mycket att se.

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Vårt nästa stopp var stinkpölen Namafjall. Namafjall är en ås som spyr ut gas som luktar ruttnade ägg. Det är vackert område och röken gör det ännu mer dramatisk men lukten var förfälig. Bläh!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Två vattenfall hann vi besöka under vår färd. Den första var Godafoss fallet som fick sitt namn efter en Vikinga hövding som slängde sina hedniska gudastatyer efter han blivit kristen ner i forsen. Den andra som är en av det mest starkaste och mest vattenmängd Dettifors. Island ligger absolut inte brist på vattenfall. Vet inte hur många stora och små vattenfall jag har sett under min vistelse här, men det är mer än vad jag har sett hemma i Sverige.

 

 
 
 
 
 
 
 

 

Vi hann se precis allting innan det blev alldeles för mörk, därefter åkte vi till Myvatn natur bad som jag tyvärr inte har några bilder av pga jag ville inte blöta ner min mobil så jag ger er bara en bild från Internet som ni kan se hur det ser ut. Min rekommendation är att besöka de mindre natur baden än Blå Lagunen. Jag betalade endast 2200 Isk plus baddräkt (Glömde min hemma.) och vi kunde välja kliva ner vilken pool som helst och njuta av ångbastu. Kom bara ihåg att lämna era smycken i skåpet. Jag råkade ha på mig min mormor halsband som är av silver och efter badat några timmar i poolen blev halsbandet totalt svart. Lyckligtvis hade personalen en slags rengöringskräm som kunde få bort smutsen och göra halsbandet fin igen så det var tur. Puh!

 

 
 
Såhär såg min resa runt Myvatn ut! En resa jag aldrig kommer att glömma. Så mycket man hann se men ändå önskar jag att vi hade mer timmar till att se ännu mer. Tack Mona, Shelby och Sabrina för den här fina resan!
 
 
 
 

 

 

Min helg i Siglufjödur

17:e Oktober 2016.

 

Akureyri är en underbar stad men ibland är det skönt att komma ut lite och se sig omkring. Denna gång spenderade jag helgen, från fredag till söndag med att besöka lilla fiskebyn Siglufjödur som ligger en och halv timmes bilresa norrut, tillsammans med en tysk tjej som heter Mona som är workawayer hos en familj som min familj M känner.

Vi fick möjlighet via Monas familj att åka upp ditt med bussen, övernatta i deras sommarhus (helt gratis.), passa på att besöka staden och fotvandra uppe bland bergen. Staden är betydligt mindre än Akureyri, med endast cirka 1200 invånare och deras levebröd består mest av fiske och konservering. Affärerna som finns där var ett snabbköp, två pubar, en bageri, apotek, kyrka, en klädaffär som sålde märkeskläder, pytteliten spritaffär, caféer, hotel och turistinformationen. Det var allt men det var ändå roligt att gå runt, se sig omkring och ta lite kort, Hela staden kändes väldigt mysig och pittoreskt, också lite isolerat med tanke på att vi hade hel bergkedja runt omkring oss. För inte så länge sedan kunde man endast komma till staden via båt men tack vare den rejäla tunnelbygget under början av år 2000 gav ortsborna och turisterna möjlighet att åka till och från staden med bil eller buss.

 
 
 
 
 
 
 

Jag blev mycket förvånad över huset vi hyrde. Den var både fin och fräsch och vi fick bo där alldeles gratis! Vad jag har fått höra är det mycket vanligt här på Island att man köper bostäder ute på landet eller i mindre städer som investering för framtida bruk. Att man hyr ut bostaden till turisterna under högsäsongen för att tjäna en liten slant och sedan flyttar in när man har tagit pensionen. Men eftersom det är nu lågsäsong och Mona är familjens workawayer kunde vi bo där helt gratis så vem tackar nej till sånt erbjudande!

 

 


 
 
 
 
 
 

 

Först tog vi oss en rundtur runt staden. Fotograferade varenda liten hörna och handlade sedan lite mat inne på snabbköpet för kylskåpet stod helt tomt förutom lite kryddor och te-påsar.

Vid eftermiddagen packade sedan våra ryggsäckar med vatten och matsäck och drog oss upp till bergen för att fotvandra. Det fanns en stig som ledde upp oss till det närmsta berget. Detta berg tonar sig alldeles direkt ovanför staden men det blev ändå en lång och tuff vandring upp till toppen.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nja, vi kom inte direkt upp till toppen av berget men nära nog. Det var inte lätt eftersom vi hade uppförsbacke och en stig som blev mindre och svårare att gå vid varje meter så vid slutet fick vi själva guida oss upp och vara mycket försiktiga att inte trampa snett och tumla oss ner tillbaka till staden. Man blev både varm, svettig och andfådd men när vi väl äntligen var framme var det verkligen värd mödan. Utsikten var fantastisk! Vi tog lite bilder, poserade lite selfies och sedan tog vi oss en rejäl fikapaus med kallt vatten, bananer och kakor. Det hade vi förtjänat!

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Vi satt där en bra stund och beundrade utsikten, vi hade hela berget för oss själva så det var gött att inte ha några turister i närheten. Sedan påbörjade vi vår färd nedåt igen.
 

Jag tog en hel del bilder över denna fotvandring och staden men tyvärr kan jag inte visa några bilder över pricken över i:et av vår resa. Norrskenet som vi såg senare på kvällen, dansade i färgerna grönt, vitt och rött över hela himlen. Min mobil Samsung Galaxy S5 Neo är utmärkt att ta foton dagtid men tyvärr inte nattetid.  Jag har försökt justera den till att försöka ta norrskens bilder men tyvärr går det inte. Jag kan bara säga att jag har sett Norrsken och det var alldeles, alldeles underbart.   

 
 
 
 
 
 
 
 

Dagen efter städade vi upp efter oss. Städade rent köket, dammsög golvet, bytte sängkläderna, låste och gav nyckeln till en vän av familjen och sedan åkte vi hem till Akureyri igen. Det är lite svårt att tro att jag har varit där. En av Islands mest nordligaste städer, med endast 40 km från Nordpolen och med en natur som man har svårt att tro att det existerar. Jag är så glad att jag är här!