0 Läs mer >>

 
Dag 3 i London.
24:e november 2010.
Efter en lång kväll vid bowlinghallen och senare vid spelhallen, hade vi tur att få oss en liten sovmorgon fram till kl 11:00 då sen splittrades in i två olika grupper.

Idag var det fritt val att gå på två olika studiebesök i London. Den första var att besöka Whitechappel Gallery+gallerierna på Vyner Street. Den andra var att besöka Goldsmiths University of Arts!

 Jag valde att besöka Goldsmith!

 från ateljen


Vi betalade först fem pund för en endags biljett på tågstationen i Charing Cross Station. Själva resan tog bara typ tjugo minuter med två byten under färden. När vi var väl framme tog vi först lite lunch, bestående av bakad potatis med nån sorts gulasch sås till i skolans matsals, innan informations möte började i skolans samlingssal.

ateljen3Efter samlingen fick vi en guidad tur runt om i området; Vi besökte studenternas ateljéer som låg i en stor vånings hus. Alla ateljéer var stora och fina och de elever som bodde högst upp hade den mest otroligaste utsikten över hela London! Senare fick vi en titt på skolans textilavdelning, keramik och träslöjds avdelning och  rummen där de gjorde screentryck eller rispade på kopparplåtar.rum


keramikrummer

textilrummet

screentryck

textilrummetSkolan var jättefin men deras terminsavgifter är skyhöga.

Cirka  48000kr per termin!  

Och vad jag har hört vill deras regering höja den mer! Tusentals studenter har protesterat starkt över detta vansinniga förslag och jag hoppas för deras skull att det inte händer!

Efter Goldsmith, vid sex tiden på kvällen, var det samling i Samuel House, Clarissa St i Hackney, i östra London. Där träffade vi en svensk konstnär vid namn Lasse Johansson och fick se en installation som han hade gjort som hette ”I am here”.


Efter det tog vi en varsin öl på en liten pub i närheten! :)


jag

Dag 3 i London

0 Läs mer >>


Dag 2 i London....

23:e november 2010.

Under andra dagen i London tog jag min första bit av en typiskt ”English Breakfast”. Jag är absolut inte van att äta bönor eller korv till frukost men det var faktiskt ganska gott!
”English Breakfast” består av: En stekt korv, stekt ägg, bönor, bacon, toast med sylt och till slut saft.  En riktig fettbomb men jag var tvungen att pröva!

english breakfast


 Direkt efter vår frukost tog vi en rejäl promenad till Tate Britain i stadsdelen Milbank. Under vår promenad hade vi turen att passera den stora Big Ben och Westminister Parlament.Big BenBig Ben 2

 klassen

Jag och Malin

Vår tajming att besöka Tate i november var helt perfekt. Vi fick möjligheten att se de fyra nominerande konstnärerna till det världsberömda Turner priset, ha sina verk utställda i några av museets gallerier.

De nominerade var: Dexter Dalwood, Angela de la Cruz, Susan Philipsz, The Otolith Group.

Turner nomineringI`m a real artist

Turnerpriset  är ett konstpris riktat till konstnärer som ej är fyllda 50 år. Priset, som har fått namn efter målaren J.M.W. Turner, delas ut av Tate Gallery och brukar bestå av cirka 40000 pund!

Förutom nomineringarnas utställningar, fanns också verk av Blake, Turner och Constable. Jag tyckte mycket om Williams Blake gotiska och mytiska målningar men jag blev lite besviken att John William Waterhouse och Rossetti inte fanns med i galleriet. Deras verk är på konst-turné runt om i världen. Deras verk tillhör prerafaeliterna och tillhör en av mina högsta favoriter inom konstvärlden.  


tate

Tate 2Blake

När vi var klara med Tate Britain, tog vi ytterligare lång promenad runt London, tills vi befann oss utanför Saatchi Galleriets portar i stadsdelen Chelsea.

 Museet är mer för samtidskonsten av både kända och okända konstnärer runt om i världen. Vad vi fick uppleva inne i museet var både konstigt och spännande.

 Ibland reste mitt ögonbryn upp och min hjärna kunde inte hjälpa att utropa ”Vad fan är det här?” när jag gick runt i avdelningarna.                                                                                             

En del verk kändes alldeles för bisarra att tas till sig. Jag kunde inte ta till mig deras abstrakta och ibland simpla stil. Men ibland hände det att det kom upp ett verk som jag fann väldigt spännande och originell. Att konstnären verk visade upp sitt budskap/syfte klart och tydligt, att man kunde förstå hur han/hon tänkte när de skapade verket, utan att behöva tjuvkicka på ”facitet”  (Informationsboken.).Saatchi verk


????


Ximena Garrido-Lecca verkNicholas Byrnes verk

Ni kanske tror att efter de här två studiebesöken, var vi bergis trötta och väldigt mätta av all konst som vi har sett under dagen.  Det var vi och dessutom väldigt hungriga, men innan jag, Malin, Linn, John och Tim satte oss ner i en liten restaurang, tog vi möjligheten att besöka Westminister parlaments lokaler: ”The House of Commons” och ”The House of Lords”.


westministerparlamentet


Gissa vilken hetsigt dag vi hade, men som pricken över i:et, tog jag och några klasskamrater senare på kvällen ett litet besök till puben ”Queens head” och tog oss en varsin öl. Därefter begav oss till en Bowlinghall och tog oss en serie med bowlingklotet.
Dag 2 i London...

2 Läs mer >>
27:e november 2010.

Nu är man hemma på svensk mark igen. London resan har varit fullspäckat med studie besök till massor av museer och gallerier, för inte tala om nattliga nöjen!  ;)

Att kunna beskriva hela min fulländade vecka i ett av världens kultur och nöjesrikaste städer räcker inte att skriva i ett enda blogg inlägg. Det skulle bli alldeles för långt och för mycket att läsa, så därför tänker jag beskriva mina dagar en i taget dvs. fem inlägg sammanlagt.

Varför jag gör detta är att kunna berätta noggrant över våra kulturaktiviteter vi deltog, samt visa upp foton under dessa dagar.

Jag tror att det blir mycket roligare att göra så!


Dag 1.

22:e nov 2010.


Vi åkte rätt tidigt på morgon till Gbg Airport. Kl var cirka sju när vi började åka från Gerlesborg, men vi trädde inte in i planet förrän cirka kvart över tio.
Resan tog cirka en och halv timme, det var rätt pirrigt i början när planet började röra sig och sedan med otroligt hastighet åka upp i skyn.

Moln

Utsikten utanför mitt fönster var rent otroligt.
Angelica


Maln och SamDet tog nästa lika lång tid att åka med flygbussen till London som det tog med att åka flygplan så cirka kl två på eftermiddan, var vi äntligen framme till Piccadilly Circus där vårt vandrar hem ”Piccadilly Back Packer” låg runt hörnet. Jag delade rum tillsammans med Angelica, Linn, Ida, Malin och Emma. Rummen var inte lyxsviter. Sängkläder ingick i priset, men resten bestod endast tre våningssängar, kuddar och tunna filtar.

Efter har haft ett litet informations möte, gick vi raka vägen till ”National Gallery” som ligger på Trafalgar Square.National Gallery

Flask staty

Galleriet har fyra avdelningar:

1300-1500TH - Century Paintings. Konstnärer som Memling, Duccio, Uccello, Van Eyck, Lippi, Mategna, Botticelli, Durer och Bellini.

1600TH - Century Paintings. Konstnärer som Leonardo, Cranach, Michelangelo, Raphael, Holbein, Bruegel, Bronzino, Titian och Veronese.

1700TH- Century Paintings. Konstnärer som: Caravaggio, Rubens, Poussin, Van Dyck, Velazquez, Claude, Rembrandt, Cuyp och Vermeer.

1800TH- Century Paintings. Konstnärer som: Canalettom, Goyam, Turner, Constable, Ingres, Degas, Cezanne, Monet och Van Gogh.

Förutom tavlan ”A Satyr mourning over a nymph” av  Piero de Cosimo, som var min absoluta favorit bland alla tavlor i museet, fann jag 1800-talet målerier mer tilltalande för min smak än alla Madonnor, dansade nymfer och naturlandskap som det fanns väldigt gott om i de andra gallerierna. 

 tavla

 

 Van Gogh


Efter vårt besök i  ”National Gallery”, gick jag och ett mysigt gäng runt en sväng runt om i staden. Dels för att hitta en trevlig liten restaurang att äta samt hitta en typisk Engelsk pub.  Vi landade först på en trång med trevlig kina restaurang och tog oss en liten matbit.


Kina mat
På kvällen, letade vi desperat efter en bra pub och resten av våra klasskamrater, vart vi hamnade sedan var inte mindre än den ökända Soho!

Soho

Soho

Det första man blev paff över var alla porrbutiker, gay-barer och ”massagesalonger” som låg tätt ihop runt om i området. Detta är inte som man är van att se i Sverige.


 Det var lite läskigt att vara i helt ny stad, i helt okänd gata och du hade bara varit i London i några timmar...  men det gick över.

Till slut fann vi en fin pub i närheten och tog oss äntligen vårt första glas engelsk öl i London!

 Jag och Linn

Ok! Min första drink var en "White Russian"!


Fortsättning följer…

Dag 1 i London...

4 Läs mer >>

21:e November 2010.

Nu är de bara en dag kvar innan jag och klassen drar iväg till London!

Jag håller just  nu försiktigt packar ner vilka saker jag ska ha med mig på resan.

Jag måste vara försiktig hur mycket jag packar! Enligt de nya reglerna för handbagage så får man bara
ta med sig ett handbagage. Handväska,portfölj, bärbar dator etc måste tryckas ner i väskan och du får bara ha med dig passet och plånboken in i planet. Dessutom får maxvikten endast vara 10 kg och du ska visa upp alla dina hygienprodukter som innehåller flytande vätska för vakterna i en enliters-påse. 

Än så länge väger väskan inte så mycket, jag tror inte att om jag bara har kläder och handuk, kommer det inte bli tungt för mig.

Men man vet ju aldrig om hur mycket man handlar i London?

Dom obligatoriska studie-besöken vi ska göra kommer vara till:

National Gallery
Tate Britain
Saatchi Gallery
Tate Modern
Fugitive Images

Och inte minst Goldsmiths University of Arts!

Snacka vad jag kommer få mycket att göra under veckan!


Suck!

Jag minns förra gången jag åkte till England. Det var sommaren 2005. Jag var på språkresa med STS och jag vistades i hamnstaden Hastings under tre veckor.                                                                   Det var planerat att vi skulle åka till London, men pga. av terrorattacken som skedde i Londons tunnelbana det året, var vi tvungna att inställa resan. Men som kompensation åkte vi istället till Brighton och såg en jätteroligt Gay-parad i dess centrum.

Den resan var den roligaste jag har varit med om och jag hoppas verkligen att skolresan kommer att bli minst lika roligt!

Personerna här nere är min kära klass-kamrater från Hastings: Frida , Ida, Niklas, Sofie, Jenny och Sandra.

 

Önska mig lycka till!
 

 

Inför London...

1 Läs mer >>

 
 19:e november.
Vecka 46 har varit en av de intensivaste veckorna som vi har haft hittills i Gerlesborg.
Vi har inte mindre än skapat egna animationer med hjälp av stillkamera och ett program på datorn.Animation, animera, animatör
härstammar från latinets "animare" (ung. att ge liv åt, be
själa)

De finns tre olika slags tekniker inom animering:

Tecknad film: En tecknad film består av långa sekvenser av bildrutor, vanligen tecknade för hand. T.ex. den klassiska filmen ”Snövit och de sju dvärgarna”.

Datoranimerad film: Bilder som skapas med hjälp av dator och är vanligt förekommande i  Disneys Pixar och Dreamworks pictures.

Stopmotion: Tekniken är den äldsta animation formen. Det innebär att man skapar en illusion av rörelse med foto sekvenser.  Man flyttar olika objekt (ex lera.) Och fotograferar dem en ruta i taget för att skapa illusion av rörelse. ”Nightmare before Christmas” och ”Wallace and Gromit” är några exempel på Stopmotions filmer.Våra gästlärare Lars Nilsson och Andreas Korsar hjälpte oss under veckan att göra små korta stopmotions filmer med hjälp av lera. Vi var tre grupper som arbetade.  Jag jobbade med Angelica, Sam, Niklas och Emma.  Vi var nog den mest ambitiösaste gruppen av alla.          Vi jobbade från morgon till kväll, skapade fler kulisser och hade enorm variation av ler figurer.  Visst hade vi våra stunder med lite käbbel och debatter om vilka scener vi ska skapa eller inte ha med, men vi jobbade stenhårt och samarbetade bra. 

 Så idag när vi hade redovisningen av våra animeringar i ”Kyrkan” var filmen redigerad, klar och hela 3-4 minuter lång. Det är väldigt imponerande med tanke på att vi hade mindre än en vecka på oss att bygga upp scen och figurer, fota och redigera!
Bra jobbat allihopa! :D


Men jag vill också rikta mina applåder till resten av klassens filmer! Ni var jätte-bra!Alla filmer blev suveräna!
Jag har inte filmerna på min dator eller på youtube, men lärare ska ladda up den snart så vänta en liten stund!


Sama huvud

Animering i skolan.

1 Läs mer >>
14:e november 2010.

Har nyss kommit hem från ateljen efter har målat en tredje "fågel-tavla" till Bohusläns Höst-salong.
Under de senaste två månaderna, har jag målat en serie som föreställer en vacker död Rödhake.

Hur jag fick inspirationen ifrån är ganska sorgligt....

För cirka tre månader sen råkade en Rödhake flyga in i glaset i ett av Konsthallens stora glasfönster. Det hördes tydligt när den slog sitt huvud mot fönsret och när vi gick ut såg vi den ligga på marken.

Angelica F, en av mina klasskamrater tog upp fågeln. Den levde med den hade brutit nacken och det dröjde inte länge förrän den dog i hennes händer.

Rödhake sångaren

Fågeln var så vacker och så liten och hjälplös att jag kunde inte hjälpa att ta några bilder från min kamera.     Kalla mig lite grym att ta kort på en döende djur men jag vill memorera fågeln på bild.

Naturen kan vara väldigt grym ibland!

Strax därefter började jag måla en svit av Rödhaken. Jag ville testa att göra en hoppfull bild och en tragisk bild av fåglen.

With light


Without light

 Serien ser bra ut och trots sina olikheter, känns det att bilderna hör ihop. Men jag har börjat bli lite tveksam om jag ska verkligen lämna in dem till salongen? Det finns en annan serie som jag gjorde för några veckor sedan som jag känner att de är mer intressantare att titta på än Rödhake-serien. Vad jag tänker på är "Självpoträtten" av mina personliga tillhörigheter som jag gjorde tre tavlor av! 

Mmmmm....Jag får fundera..... 


P.S Jag har ingen bild på den tredje tavlan, den är inte klar ännu!

Mina verk...

0 Läs mer >>

13:e november 2010.

Nu har man lite ledigt från skolan igen men jag kommer snart sticka ner till min ateljé och måla lite. Har så mycket att göra och jag känner mig väldig inspirerad just nu.

Under den senaste veckan har vi haft en gästlärare vid namn Lisa Jonasson. Hon är både lärare och konstnär och under onsdagen var de både Vernissage av hennes konst i vårt galleri och föreläsning om henne inne i "Kyrkan".

 Hennes stil bygger mycket på collage, bestående av små siluetter som hon hämtar från fantasi och myter.
Jag blev väldigt paff att hon har bara använt en liten sax att skapa dessa figurer (Samt lite papper också.).        Jag trodde först att hon hade använt akryl för figurerna är pytte pytte små! Jag har testat att klippa collage förut, det är både jätte pilligt och svårt att kontrollera saxen när man försöker göra figurerna mjuka och inte för kantiga (eller försöka låta bli att klippa av benet eller huvudet på dem!)

Hon har verkligen ett enormt tålamod att klippa, klistra och sätta ihop dessa figurer utan att fingrarna blir kletiga eller de ömtåliga figurerna blir förstörda eller böjda. Den allra minsta pappersbiten var mindre än mitt lillfinger nagel!Vad vi har gjort under veckan tillsammans med Lisa har varit att träna på att göra skuggspel!Vad är Skuggspel?Skuggspel är en form av lek där figurer formas med händerna (Ex en hund.) framför en ljuskälla (Ex en lampa.). Skuggorna på väggen bildar sedan själva figuren.

Men det finns ett annat skuggspel där du klipper ut små siluett figurer från lagom hårt papper eller trä och klistrar sedan fast dem på en pinne eller ett snöre och sedan spelar upp dem bakom en belyst skärm.

Skuggspel har förekommit nästan i alla länder men det är bekräftat att det var i Kina som skuggspel först dök upp under början av 1000-talet.
 Även om vår teknologi har framskridigt mycket och vi har TV, animation, tv-spel, dataspel och datorn att komma in i en annan värld, förekommer Skuggspels tekniken än idag runt om i världen i olika slags genrer.


Framför allt Thailand, Kina, Indonesien och resten av de Asiatiska länderna där skuggspelet en mycket populärt skådespeleri!En av grupperna i klassen gjorde en Skuggspel som handlade om "Havet"! Det var den enda gruppen som jag lyckades filma innan batterierna tog slut!

Ta er en titt! :)Lisa Jonasson och Sku...

1 Läs mer >>
 7:e november 2010.

Är nu tillbaka till min mysiga lilla lya här i Gerlesborg! Mjukis tröjan är på och för en liten stund gjorde jag rejäla matlådor för kommande vecka! Veckans lunch kommer att bli "Rotfruktris med kryddig korv"! Fann recepetet i Icas "Billiga veckan" tidning, ingredienserna var både billiga och lätta att tillaga så  jag tog chansen att testa den!

Blev riktigt gött och det blev många lunchlådor!


Pappa hjälpte mig att köra ner mig och mina väskor till Gerlesborg! Eva A följde med också!

Under veckan har jag passat på att träffa vänner och alla familje medlemmar. Kändes härligt att träffa alla igen!
 
I torsdags hängde jag med mamma och hennes kompisar till Bergvik och shoppade lite.
 OK! "lite" var nog inte det rätta ordet! Det var mycket som jag behövde nu när vintern är på väg!  Jag bor inte längre i Karlstad eller i Säffle, det finns inga varma bussar som kan köra mig till skolan och klimatet är annorlunda här än i Värmland! Här gäller det att ha rejäla vinter-kängor och vinterjacka när jag går fram och tillbaka till skolan!

Skolan ligger typ två km bort från där jag bor!

Allt som allt fick jag tag på ett par jättebilliga vinterkängor på "Erikshjälpen" (Ligger inte i Bergvik, affären finns i Säffle.),  billiga Jeans och en stickad tröja på Gina tricot, två tröjor samt en röd basker på kappahl. Sedan lite smink och rengöringskräm till ansiktet! Är mycket nöjd med mitt köp av kängorna! Fick dom för bara 55 kr och dom är gott som nya!


Nu är jag redo för vintern!


Det har varit underbart att träffa släkten igen och igår på Alla Helgons Dag tog jag, mamma och Arne oss en liten tur till By-kyrka och tände ett litet ljus vid min morfars grav!
 
Ni skulle ha sett alla ljus som lyste på kyrkogården! Framför allt vid minneslunden och skogskyrkogården! Det var så vackert!

Det är bra att Halloween och Alla Helgons dag firas åtskilda! Först Halloween (Sista helgen i oktober,2010.) med godis, utklädnader och partaj. Sedan Alla Helgon helgen därefter, då vi har en minnesstund för våra döda och tänder ett fint litet ljus för dem!

Nu är jag tillbaka till Gerlesborg och jag ser verkligen fram emot att träffa mina klasskamrater och börja måla igen!  

Borta är bäst, hemma är bäst! :)Tillbaka till Gerlesb...

2 Läs mer >>
3:e november 2010.


Jag älskar att färga mitt hår! Jag har färgat den svart, mörkbrun,guldbrun, brunt, knallrött, blonda slingor och mahogny!

Men sist jag färgade mitt hår var innan skolstarten så tills igår hade jag typ två cm lång utväxt!

 Inte snyggt men jag upptäckte att mitt naturliga hårfärg ligger mellan cendré och mörk askblond. För ett tag sen funderade jag på att kanske spara ut mitt hår och se hur jag ser ut med mitt naturliga hårfärg.

Jag är korthårig så det går fort att se resultat.

Men sen ändrade jag mig och köpte "Loreal couleur experte" och dumpade kemikalierna i håret!

Det är för roligt att färga!

nyfärgad

"Loreal Colour experte", med både färgning och slingning i paketet är nog den bästa jag har använt. Håret ser mycket snyggare ut med lite slingor i än med bara enfärgat! 

Jag trivs bäst att vara rödhårig!


Imorn kommer jag, mamma och hennes kompisar att en tur till Bergvik och shoppa lite!


Vi hörs!Nyfärgad...