Veronica Sandahl

Dag 3 i London

 
Dag 3 i London.
24:e november 2010.
Efter en lång kväll vid bowlinghallen och senare vid spelhallen, hade vi tur att få oss en liten sovmorgon fram till kl 11:00 då sen splittrades in i två olika grupper.

Idag var det fritt val att gå på två olika studiebesök i London. Den första var att besöka Whitechappel Gallery+gallerierna på Vyner Street. Den andra var att besöka Goldsmiths University of Arts!

 Jag valde att besöka Goldsmith!

 från ateljen


Vi betalade först fem pund för en endags biljett på tågstationen i Charing Cross Station. Själva resan tog bara typ tjugo minuter med två byten under färden. När vi var väl framme tog vi först lite lunch, bestående av bakad potatis med nån sorts gulasch sås till i skolans matsals, innan informations möte började i skolans samlingssal.

ateljen3Efter samlingen fick vi en guidad tur runt om i området; Vi besökte studenternas ateljéer som låg i en stor vånings hus. Alla ateljéer var stora och fina och de elever som bodde högst upp hade den mest otroligaste utsikten över hela London! Senare fick vi en titt på skolans textilavdelning, keramik och träslöjds avdelning och  rummen där de gjorde screentryck eller rispade på kopparplåtar.rum


keramikrummer

textilrummet

screentryck

textilrummetSkolan var jättefin men deras terminsavgifter är skyhöga.

Cirka  48000kr per termin!  

Och vad jag har hört vill deras regering höja den mer! Tusentals studenter har protesterat starkt över detta vansinniga förslag och jag hoppas för deras skull att det inte händer!

Efter Goldsmith, vid sex tiden på kvällen, var det samling i Samuel House, Clarissa St i Hackney, i östra London. Där träffade vi en svensk konstnär vid namn Lasse Johansson och fick se en installation som han hade gjort som hette ”I am here”.


Efter det tog vi en varsin öl på en liten pub i närheten! :)


jag

Dag 2 i London...


Dag 2 i London....

23:e november 2010.

Under andra dagen i London tog jag min första bit av en typiskt ”English Breakfast”. Jag är absolut inte van att äta bönor eller korv till frukost men det var faktiskt ganska gott!
”English Breakfast” består av: En stekt korv, stekt ägg, bönor, bacon, toast med sylt och till slut saft.  En riktig fettbomb men jag var tvungen att pröva!

english breakfast


 Direkt efter vår frukost tog vi en rejäl promenad till Tate Britain i stadsdelen Milbank. Under vår promenad hade vi turen att passera den stora Big Ben och Westminister Parlament.Big BenBig Ben 2

 klassen

Jag och Malin

Vår tajming att besöka Tate i november var helt perfekt. Vi fick möjligheten att se de fyra nominerande konstnärerna till det världsberömda Turner priset, ha sina verk utställda i några av museets gallerier.

De nominerade var: Dexter Dalwood, Angela de la Cruz, Susan Philipsz, The Otolith Group.

Turner nomineringI`m a real artist

Turnerpriset  är ett konstpris riktat till konstnärer som ej är fyllda 50 år. Priset, som har fått namn efter målaren J.M.W. Turner, delas ut av Tate Gallery och brukar bestå av cirka 40000 pund!

Förutom nomineringarnas utställningar, fanns också verk av Blake, Turner och Constable. Jag tyckte mycket om Williams Blake gotiska och mytiska målningar men jag blev lite besviken att John William Waterhouse och Rossetti inte fanns med i galleriet. Deras verk är på konst-turné runt om i världen. Deras verk tillhör prerafaeliterna och tillhör en av mina högsta favoriter inom konstvärlden.  


tate

Tate 2Blake

När vi var klara med Tate Britain, tog vi ytterligare lång promenad runt London, tills vi befann oss utanför Saatchi Galleriets portar i stadsdelen Chelsea.

 Museet är mer för samtidskonsten av både kända och okända konstnärer runt om i världen. Vad vi fick uppleva inne i museet var både konstigt och spännande.

 Ibland reste mitt ögonbryn upp och min hjärna kunde inte hjälpa att utropa ”Vad fan är det här?” när jag gick runt i avdelningarna.                                                                                             

En del verk kändes alldeles för bisarra att tas till sig. Jag kunde inte ta till mig deras abstrakta och ibland simpla stil. Men ibland hände det att det kom upp ett verk som jag fann väldigt spännande och originell. Att konstnären verk visade upp sitt budskap/syfte klart och tydligt, att man kunde förstå hur han/hon tänkte när de skapade verket, utan att behöva tjuvkicka på ”facitet”  (Informationsboken.).Saatchi verk


????


Ximena Garrido-Lecca verkNicholas Byrnes verk

Ni kanske tror att efter de här två studiebesöken, var vi bergis trötta och väldigt mätta av all konst som vi har sett under dagen.  Det var vi och dessutom väldigt hungriga, men innan jag, Malin, Linn, John och Tim satte oss ner i en liten restaurang, tog vi möjligheten att besöka Westminister parlaments lokaler: ”The House of Commons” och ”The House of Lords”.


westministerparlamentet


Gissa vilken hetsigt dag vi hade, men som pricken över i:et, tog jag och några klasskamrater senare på kvällen ett litet besök till puben ”Queens head” och tog oss en varsin öl. Därefter begav oss till en Bowlinghall och tog oss en serie med bowlingklotet.
Dag 1 i London...
27:e november 2010.

Nu är man hemma på svensk mark igen. London resan har varit fullspäckat med studie besök till massor av museer och gallerier, för inte tala om nattliga nöjen!  ;)

Att kunna beskriva hela min fulländade vecka i ett av världens kultur och nöjesrikaste städer räcker inte att skriva i ett enda blogg inlägg. Det skulle bli alldeles för långt och för mycket att läsa, så därför tänker jag beskriva mina dagar en i taget dvs. fem inlägg sammanlagt.

Varför jag gör detta är att kunna berätta noggrant över våra kulturaktiviteter vi deltog, samt visa upp foton under dessa dagar.

Jag tror att det blir mycket roligare att göra så!


Dag 1.

22:e nov 2010.


Vi åkte rätt tidigt på morgon till Gbg Airport. Kl var cirka sju när vi började åka från Gerlesborg, men vi trädde inte in i planet förrän cirka kvart över tio.
Resan tog cirka en och halv timme, det var rätt pirrigt i början när planet började röra sig och sedan med otroligt hastighet åka upp i skyn.

Moln

Utsikten utanför mitt fönster var rent otroligt.
Angelica


Maln och SamDet tog nästa lika lång tid att åka med flygbussen till London som det tog med att åka flygplan så cirka kl två på eftermiddan, var vi äntligen framme till Piccadilly Circus där vårt vandrar hem ”Piccadilly Back Packer” låg runt hörnet. Jag delade rum tillsammans med Angelica, Linn, Ida, Malin och Emma. Rummen var inte lyxsviter. Sängkläder ingick i priset, men resten bestod endast tre våningssängar, kuddar och tunna filtar.

Efter har haft ett litet informations möte, gick vi raka vägen till ”National Gallery” som ligger på Trafalgar Square.National Gallery

Flask staty

Galleriet har fyra avdelningar:

1300-1500TH - Century Paintings. Konstnärer som Memling, Duccio, Uccello, Van Eyck, Lippi, Mategna, Botticelli, Durer och Bellini.

1600TH - Century Paintings. Konstnärer som Leonardo, Cranach, Michelangelo, Raphael, Holbein, Bruegel, Bronzino, Titian och Veronese.

1700TH- Century Paintings. Konstnärer som: Caravaggio, Rubens, Poussin, Van Dyck, Velazquez, Claude, Rembrandt, Cuyp och Vermeer.

1800TH- Century Paintings. Konstnärer som: Canalettom, Goyam, Turner, Constable, Ingres, Degas, Cezanne, Monet och Van Gogh.

Förutom tavlan ”A Satyr mourning over a nymph” av  Piero de Cosimo, som var min absoluta favorit bland alla tavlor i museet, fann jag 1800-talet målerier mer tilltalande för min smak än alla Madonnor, dansade nymfer och naturlandskap som det fanns väldigt gott om i de andra gallerierna. 

 tavla

 

 Van Gogh


Efter vårt besök i  ”National Gallery”, gick jag och ett mysigt gäng runt en sväng runt om i staden. Dels för att hitta en trevlig liten restaurang att äta samt hitta en typisk Engelsk pub.  Vi landade först på en trång med trevlig kina restaurang och tog oss en liten matbit.


Kina mat
På kvällen, letade vi desperat efter en bra pub och resten av våra klasskamrater, vart vi hamnade sedan var inte mindre än den ökända Soho!

Soho

Soho

Det första man blev paff över var alla porrbutiker, gay-barer och ”massagesalonger” som låg tätt ihop runt om i området. Detta är inte som man är van att se i Sverige.


 Det var lite läskigt att vara i helt ny stad, i helt okänd gata och du hade bara varit i London i några timmar...  men det gick över.

Till slut fann vi en fin pub i närheten och tog oss äntligen vårt första glas engelsk öl i London!

 Jag och Linn

Ok! Min första drink var en "White Russian"!


Fortsättning följer…