Veronica Sandahl

Skaftafell
 
 17:e Juli 2017

Då tog man sig ännu en liten tur utanför Gerdi och denna gång blev det till nationalparken Skaftafell. Nationalparken ligger cirka en timme bort och är känd för sin berömda vattenfall Svartifoss. Vi åkte i lördags och det var jag, dansk tvillingarna Albert och Valdemar och Matilde.

 

Vi hade varierande väder. I Gerdi var det värme och solsken men när vi åkte västerut ändrades vädret from sol till mulet och när vi var framme till Skaftafell hade vi regn. Inte spöregn men ändå att man blev lite blöt. Som tur var hade jag regnjacka med mig så jag höll mig någorlunda torr. Vattenfallet var inte precis vid parkeringen utan vi fick först gå cirka två km upp innan vi kom fram. Det var skönt att komma ut lite, Man lever mitt ute i ingenmansland med nästan inga träd alls så det var skönt att besöka lite skog och buskar. Vi var där cirka två och halv timme. Det tar tid att promenera (i uppförsbacke dessutom.), stanna, ta lite kort och posa lite och det vädret skiftade från sol till regn i bara några minuter men det fungerade för oss. Man vänjer sig av det Isländska Vädret. Vi har sol ibland men det är aldrig hett eller riktigt sommarvärme som det brukar vara hemma i Sverige under Juli.  Lite mer som April eller Maj väder. Solsken, grönska men inte helt varmt att man vill gå runt i shorts och T-shirts.

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Tillbaka till Reykjavik
 
 9:e Juli 2017.

 

Ibland ska man unna sig lite kul inte bara jobba och jobba!

 

Nyligen hade jag fyra dagars ledighet igen och då passade jag på att åka upp till Reykjavik för att besöka staden och shoppa lite. Jag hade turen med att en i personalen skulle upp dit så jag kunde åka med bil istället för buss. Att köpa en buss biljett från Gerdi Guesthouse/Höfn och åka cirka 4-5 timmar till Reykjavik är svindyrt så min rekommendation är att alltid kolla på samferda.net eller fråga någon i personalen om det är någon som ska dit. Det är både billigare och mer praktiskt.

Jag lyckades också hitta ett billigt vandrarhem vid namn Guesthouse Aurora och bokade ett pyttelitet rum för två dagar. Fick betala cirka 1600:- för två nätter (utan badrum.) och det här var en av de billigaste alternativen att bo med undantag att sova i en sovsal i Reykjavik.

 

 

 
 
 
 
 

Vad jag gjorde under min två dagar var att besöka Islands National museum,  deras konstgalleri, kulturhuset samt shoppinggalleriet Kringlan. Jag har varit i Kringlan tidigare men då hade jag inte tillräcklig med pengar, men nu hade jag det så jag kunde unna och köpa mig lite fina kläder.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Men kom ihåg att om du någon gång åker till Island, framför allt till Reykjavik, så det är svårt att leva billigt och inom budget i staden. Även om du försöker äta och bo billigt och endast spendera på museer och gallerier kommer det kosta! Om du tycker att vår mat och kläder hemma i Sverige är svindyrt att handla, vänta bara när du kommer till Island.

 

Och hur kom jag tillbaka hem till Gerdi? Det var enkelt. Jag kontaktade Extreme Iceland företaget och ordnade så att jag och Malin (En av mina arbetskamrater som nyss kommit till staden efter sin bilsemester norrut och som också behövde skjuts.) kunde få åka med en av deras guidebussar ner till Gerdi.

Helt gratis!

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Extreme Iceland och Gerdi har en överenskommelse med att hjälpa varandra med guidning och transportion mellan Reykjavik och Höfn så vi hade tur att det fanns plats åt oss. Det tog lite längre tid än med vanlig buss eftersom detta var guidebuss men vi fick lyxen att få guidning och se alla besöksattraktioner tex Seljaland och Skogafoss vattenfallen och staden Vik helt gratis. Vet inte hur mycket vi skulle ha fått betala att ta denna tur som vanlig turist men tyvärr nog väldigt mycket. Usch, avståndet mellan Reykjavik och Höfn är svinlång, tar flera timmar att åka så när du väl kommer fram känner du både trött och smutsig efter resan. Men det är värt!

 

Summering över Juni
3:e Juli 2017

 

Jag vet att jag har varit dålig på att uppdatera min blogg under de senaste två veckorna men det har alltid varit något på gång så man ibland inte haft tid eller ork att skriva något, framför allt under de senaste dagarna då jag har haft en god förkylning som både gett mig feber och frusit (även med tjock täcke och varm pyjamas.). Min rumskamrat Malin hade den först, sedan fick jag den och jag försöker nu kurera min hesa röst och eländiga rethostan med lite honungsvatten med lite citron i.

 

Men här kommer en kort summering över vad jag har gjort under de senaste två veckorna här på Gerdi.

 

Den 17:e Juni var det Islands nationaldag, jag och tjejerna blev bjudna till ett party som ordnades av gänget "Glacier Lagoon" som sköter om guidningen och visningarna runt om Jörkulsarlon. Partyt var inne i en halvfärdig lada och var ganska lugn, men vi blev bjuda på gratis öl och fick chansen att träffa lite nytt folk för omväxlingsskull. Jag tackar Lilla, en av mina arbetskamrater som tipsade och var vår chaufför för kvällen. Det är inte lätt att försöka ta sig runt här på Island när man inte har någon bil.

 

 
 
 
 

23:e Juni var det Midsommarafton. Stor pompa och stått hemma i soliga, varma Sverige men inte här på Island. Islänningarna firar inte Midsommarafton, vet inte varför men gör det inte här. Kanske är det lite svårt att hitta och plocka sju olika sorters blommor och klättra över sju olika staket, vi lever i ganska kargt landskap. :P Kanske firar dom midsommar i Reykjavik med tanke på turisterna men jag såg inget här. Vad jag gjorde istället var att ta hand om mitt kvällspass och hjälpa till med serveringen. Men precis när jag slutade för kvällen hade vi den här fantastiska utsikten utanför Gerdi. Detta är något som svenskarna hemma missar.

 

 
 
 

För att kompensera att det inte blev så mycket midsommarfirande stack vi dagen efter Jag, Sofia och Vanessa upp till Höfn och gick på Hummerfestivalen. Mellan 23-25 Juni firar Höfn borna Hummerfestivalen till äran av Hummern själv. Det var fylld med aktiviteter i centrum; Hopptorn, plastbollar som man kliver i och knuffas runt i, såphockey, konstutställningar etc men också restauranger och kiosker som serverar hummer på menyn. Jag och tjejerna passade på att testa plastbollarna. Det var rätt roligt att springa runt och försöka knuffa ner varandra. Man var väl skyddad mot hårda stöttar men det var lite ansträngande att försöka ta sig upp eftersom bollen var rätt klumpig att röra sig i. Efteråt tog vi oss en varsin Hummerkorv. Vi hade inte råd att gå till någon dyr restaurang utan det blev en hummerkoisk istället och det var rätt gott. Inte ofta man äter hummer, det är ju ren delikatess hemma.
 
 
 
 
 
 
 
Resten av veckan förlöpte sig på endast jobb, jobb och mer jobb. Jag hoppade in ibland som extra under kvällspasset och passade på att tjäna lite extra pengar men den 27:e Juni passade vi på att unna oss med en Glaciärtur.  Det var mest en sväng upp till glaciären som ligger nära Jörkulsalon. Vi hade en vacker och solig dag, utsikten var fin och det var häftigt att det stora Ishålet som hade bildats av nedsmältningen, men det var inte precis någon wow känsla för mig. En tur som jag skulle ha betalat 15.000 isländska kronor för. Kanske pga jag redan då kände de första tecken av min stundande förkylning, och dagen efter då jag hade min lediga dag fick jag den. Typiskt! Varför måste jag alltid drabbas av förkylning när jag utomlands? Varför har jag en sån svag immunförsvar?  Jag hoppas att det kommer gå över fort för jag avskyr att jobba med hes röst och snorig näsa.