Veronica Sandahl

God Jul på er....
24:e december 2010.

God Jul på er allihopa!

Ligger i tältsängen och skriver lite innan jag måste göra iordning mig inför julmiddan hemma hos mormor kl två! :) Angelica är inne i badrummet och badar! Hon kom igårkväll med sin lilla Mitzy och fick ta över den stora sängen!  Jag och syrran bor ihop nu i mammas lilla etta som vi använder när vi kommer å hälsar på familjen i Säffle. Hon får nu sova i sängen medans jag får sova i tältsängen.

  Julfesten i Gerlesborg var jätteroligt! Vi var alla utklädda till nånting som hade med julen att göra! Pepparkaksgubbe, tre vise männen, julklapp och julkrafs! Pga av bristen av utklädningskläder, tog jag bara lite julglitter i håret, band ett rött snöre med en julkula runt halsen och låtsades vara "julglitter".

Jag kom till Säffle i lördags och under veckan har jag julhandlat i sista minuten och jobbat lite på städföretaget Fixit! Dom ringde mig i måndags och under tis och ons tog jag mig en tur till Karlstad och jobbade lite! Gött att tjäna lite cash! :)

Ha en riktigt God Jul allihopa!

God Jul 
SVT:s debatt: Gratis arbetare inom kulturen
17:e december 2010.


Såg SVT:s debatt igårkväll om Kulturministern Lena Adelsohn Liljeroth ide att ta in fler gratisarbetare på det statliga museerna.

Varför får jag intrycket att volontärerna kommer att bli arbetsgivarnas ersättning till praktikanterna!


Det är skitsvårt att få tag på ett bra jobb inom kultursektorn, allt från ett välbetalt jobb bakom kontorsbordet, i receptionen eller som guide på ett museum eller förlag.


Och även om man skulle få en fot inne i ett museum, galleri eller studio som praktikant, är chansen ändå liten att man kommer få en fast anställning efter praktiktjänstens/vikariatets slut. De flesta arbetsgivare vill helst ha  ”praktikanter”, billiga arbetsmyror, inte en hel/deltids anställd med kontrakt och villkor.


Att få en fot in i arbetslivet som praktikant är både bra och dårligt. Man vet ju inte rutinerna eller hur det är att jobba inom denna verksamhet och det är det rätt bra att man först försiktigt tittar på hur verksamheten funkar, att handledaren ger enkla uppdrag och visar hur allting funkar innan man blir mer säker och och vet hur systemet funkar och som man sedan antingen använder den nya erfarenheten och de nya kontakterna till att försöka få anställning på detta företag eller hos någon annan.  


På vissa företag funkar de här systemet hyggligt, men oftast använder arbetsgivarna praktikanterna som billig arbetskraft och när pratikantens period är slut, gör de helt enkelt av med dem och hämtar nya pratikanter på ams!Men vad jag vill komma fram till att kulturministerns Lena Adelsohn Liljeroth förslag att använda sig av fler volontärer inom kulturverksamheten kommer göra det ännu tuffare för dem som har lång utbildning och erfarenhet att konkurrera med dem som vill arbeta gratis.


Visst, dom kan inte sätta en volontär/volentärer med begränsad kunskap på ett stort komplicerad projekt, men arbetsgivare kan sätta dem på platser där det inte behövs större kunskap eller erfarenhet (Ex receptionen, garderoben, guidning, reklamutdelning), platser som nyexaminerade studenter och praktikanter skulle slås med nävar och klor att få!  Jätteroligt för dem som riktigt brinner för musik, konst eller dans att få större del av kulturlivet och verkligen  vill hjälpa till, men det kommer att bli svintuff för dem som har läst en tre-fem årigt utbildning och inte få chansen att få komma in i arbetslivet, bara för man kräver lön för sin möda!
Intressant artikeln om ämnet:
http://svt.se/2.27170/1.2255360/kulturministerna_vill_ha_gratisarbetare_inom_kulturen

Julfest i kväll..

 

 15:e december 2010.

En vecka har gått sen jag sist uppdaterade min blogg, min förklaring till det är pga. våra London arbeten som vi jobbade med förra veckan och föreläsningarna av filosofen Eva Mark som tog all min tid.

Vi fick i uppgift av våra lärare att göra en visuell gestaltning av vad vi tyckte om London resan. Var det nåt specifikt verk eller konstnär som tilltalade oss eller som inte gjorde det? Vad var de roligaste/tråkigast med London etc.? Dessa frågor skulle vi visualisera, visa upp i skolans galleri och redogöra inför klassen. (Vilket vi gjorde nu i måndags!)redovisningen av london

Så under helgen arbetade jag som tusan i min ateljé för att göra klart fyra tavlor som presenterade vad jag tyckte var det mest intressanta (och det värsta.) med London. Dessa tavlor gjorde jag på mindre än en vecka!

 Tavla nr som föreställer en ”English Breakfast” som jag åt två gånger på Piccadilly Backpackers, rätt gott med väldligt fettigt!Den andra tavlan föreställer vårt rum på vandrarhemmet med min resväska på golvet och min h
andväska på sängen. Rummet i verkligheten var ganska tråkigt och kallt så jag spicade upp tavlan med att sätta fast kvitton i mitten. (Matkvitton.)


Tavla nr tre föreställer min klänning som jag köpte på Camden market och biljetterna från Phantom of the opera. ”English Breakfast” och ”Phantom of the opera” tavlorna representerar några av det bästa som hände i London ( Äta English breakfast ligger längst ner på listan på de roligaste händelserna i London, högst upp ligger faktiskt Phantom of the opera, National Gallery och Saatchi.) ”Rummet” är mer som en dokumentation av hur våra rum såg ut på vandrarhemmet.

Men den fjärde och sista tavlan representerar det ”värsta” vad jag såg i London. Tavlor och skulpturer som jag avskyr och som jag inte förstår varför de fanns med i galleriet (Saatchi Gallery.) Detta är nog den mest djärvaste tavlan jag har gjort hittills under terminen. Avståndet mellan den och mina tidigare verk är gigantiskt, helt olik i både bildspråk och målarstil.

Men jag ville göra den!                                 

Iden att visa fram det ”värsta” och inte det ”bästa” tilltalade mig. Detta är nog inte mitt bästa verk men jag hade roligt att måla och innehållet är tydligt!

värsta med london

Nog med skrivandet! Jag måste börja göra inordning mig lite, kväll kommer det vara julfest i skolans samlingssal och den börjar kl sju!

Bara en dag kvar tills vi har jullov!