1 Läs mer >>
24:e december 2010.

God Jul på er allihopa!

Ligger i tältsängen och skriver lite innan jag måste göra iordning mig inför julmiddan hemma hos mormor kl två! :) Angelica är inne i badrummet och badar! Hon kom igårkväll med sin lilla Mitzy och fick ta över den stora sängen!  Jag och syrran bor ihop nu i mammas lilla etta som vi använder när vi kommer å hälsar på familjen i Säffle. Hon får nu sova i sängen medans jag får sova i tältsängen.

  Julfesten i Gerlesborg var jätteroligt! Vi var alla utklädda till nånting som hade med julen att göra! Pepparkaksgubbe, tre vise männen, julklapp och julkrafs! Pga av bristen av utklädningskläder, tog jag bara lite julglitter i håret, band ett rött snöre med en julkula runt halsen och låtsades vara "julglitter".

Jag kom till Säffle i lördags och under veckan har jag julhandlat i sista minuten och jobbat lite på städföretaget Fixit! Dom ringde mig i måndags och under tis och ons tog jag mig en tur till Karlstad och jobbade lite! Gött att tjäna lite cash! :)

Ha en riktigt God Jul allihopa!

God Jul 

God Jul på er....

0 Läs mer >>
17:e december 2010.


Såg SVT:s debatt igårkväll om Kulturministern Lena Adelsohn Liljeroth ide att ta in fler gratisarbetare på det statliga museerna.

Varför får jag intrycket att volontärerna kommer att bli arbetsgivarnas ersättning till praktikanterna!


Det är skitsvårt att få tag på ett bra jobb inom kultursektorn, allt från ett välbetalt jobb bakom kontorsbordet, i receptionen eller som guide på ett museum eller förlag.


Och även om man skulle få en fot inne i ett museum, galleri eller studio som praktikant, är chansen ändå liten att man kommer få en fast anställning efter praktiktjänstens/vikariatets slut. De flesta arbetsgivare vill helst ha  ”praktikanter”, billiga arbetsmyror, inte en hel/deltids anställd med kontrakt och villkor.


Att få en fot in i arbetslivet som praktikant är både bra och dårligt. Man vet ju inte rutinerna eller hur det är att jobba inom denna verksamhet och det är det rätt bra att man först försiktigt tittar på hur verksamheten funkar, att handledaren ger enkla uppdrag och visar hur allting funkar innan man blir mer säker och och vet hur systemet funkar och som man sedan antingen använder den nya erfarenheten och de nya kontakterna till att försöka få anställning på detta företag eller hos någon annan.  


På vissa företag funkar de här systemet hyggligt, men oftast använder arbetsgivarna praktikanterna som billig arbetskraft och när pratikantens period är slut, gör de helt enkelt av med dem och hämtar nya pratikanter på ams!Men vad jag vill komma fram till att kulturministerns Lena Adelsohn Liljeroth förslag att använda sig av fler volontärer inom kulturverksamheten kommer göra det ännu tuffare för dem som har lång utbildning och erfarenhet att konkurrera med dem som vill arbeta gratis.


Visst, dom kan inte sätta en volontär/volentärer med begränsad kunskap på ett stort komplicerad projekt, men arbetsgivare kan sätta dem på platser där det inte behövs större kunskap eller erfarenhet (Ex receptionen, garderoben, guidning, reklamutdelning), platser som nyexaminerade studenter och praktikanter skulle slås med nävar och klor att få!  Jätteroligt för dem som riktigt brinner för musik, konst eller dans att få större del av kulturlivet och verkligen  vill hjälpa till, men det kommer att bli svintuff för dem som har läst en tre-fem årigt utbildning och inte få chansen att få komma in i arbetslivet, bara för man kräver lön för sin möda!
Intressant artikeln om ämnet:
http://svt.se/2.27170/1.2255360/kulturministerna_vill_ha_gratisarbetare_inom_kulturen

SVT:s debatt: Grat...

0 Läs mer >>

 

 15:e december 2010.

En vecka har gått sen jag sist uppdaterade min blogg, min förklaring till det är pga. våra London arbeten som vi jobbade med förra veckan och föreläsningarna av filosofen Eva Mark som tog all min tid.

Vi fick i uppgift av våra lärare att göra en visuell gestaltning av vad vi tyckte om London resan. Var det nåt specifikt verk eller konstnär som tilltalade oss eller som inte gjorde det? Vad var de roligaste/tråkigast med London etc.? Dessa frågor skulle vi visualisera, visa upp i skolans galleri och redogöra inför klassen. (Vilket vi gjorde nu i måndags!)redovisningen av london

Så under helgen arbetade jag som tusan i min ateljé för att göra klart fyra tavlor som presenterade vad jag tyckte var det mest intressanta (och det värsta.) med London. Dessa tavlor gjorde jag på mindre än en vecka!

 Tavla nr som föreställer en ”English Breakfast” som jag åt två gånger på Piccadilly Backpackers, rätt gott med väldligt fettigt!Den andra tavlan föreställer vårt rum på vandrarhemmet med min resväska på golvet och min h
andväska på sängen. Rummet i verkligheten var ganska tråkigt och kallt så jag spicade upp tavlan med att sätta fast kvitton i mitten. (Matkvitton.)


Tavla nr tre föreställer min klänning som jag köpte på Camden market och biljetterna från Phantom of the opera. ”English Breakfast” och ”Phantom of the opera” tavlorna representerar några av det bästa som hände i London ( Äta English breakfast ligger längst ner på listan på de roligaste händelserna i London, högst upp ligger faktiskt Phantom of the opera, National Gallery och Saatchi.) ”Rummet” är mer som en dokumentation av hur våra rum såg ut på vandrarhemmet.

Men den fjärde och sista tavlan representerar det ”värsta” vad jag såg i London. Tavlor och skulpturer som jag avskyr och som jag inte förstår varför de fanns med i galleriet (Saatchi Gallery.) Detta är nog den mest djärvaste tavlan jag har gjort hittills under terminen. Avståndet mellan den och mina tidigare verk är gigantiskt, helt olik i både bildspråk och målarstil.

Men jag ville göra den!                                 

Iden att visa fram det ”värsta” och inte det ”bästa” tilltalade mig. Detta är nog inte mitt bästa verk men jag hade roligt att måla och innehållet är tydligt!

värsta med london

Nog med skrivandet! Jag måste börja göra inordning mig lite, kväll kommer det vara julfest i skolans samlingssal och den börjar kl sju!

Bara en dag kvar tills vi har jullov!

Julfest i kväll..

5 Läs mer >>

 

4:e december 2010.

 

Detta har jag inte hunnit nämna i mina tidigare inlägg men för cirka en vecka sedan, efter jag kom hem från London, fick jag ett meddelande om att mina tavlor har blivit antagna till Bohusläns-salongen i Uddevalla!


Alla tre!


Salongen fokuserade i år unga konstnärer, speciellt Gerlesborgs elever, så förutom jag, kom flera i min klass  också in i salongen!Lotta K, Angelica F, Ulrika N, Frida S och Kattis N

Grattis till er! :)


Bohusläns

Lotta


Om ni minns från min tidigare inlägg ”mina verk”
där jag hade fundering över om jag skulle skicka iväg mina ”Rödhake-serie” till salongen! 

Men efter en tids fundering och granskning över verken, bestämde jag mig att chansa på mina tre självporträtt av mina personliga tillhörigheter.

Jag kallar den "Tiger-serien".


en tigers tankarEn Tigers sista fundering


en tigers drömmar

 Tavlorna föreställer mitt gossedjur Tiger som sitter framför min laptop och skriver lite. Samtidigt som han ”skriver” eller ”tittar” på datorn, lyssnar han på lite trevlig musik från min mobil och runt om Tigern ser man boken ”Män som hatar kvinnor” av Stieg Larsson och några papper med texter som jag själv har skrivit och sedan klistrat fast på pannån.  

Tre tavlor har jag gjort i den serien och jag tycker väldigt mycket om dem, men jag var först väldigt tveksam om jag skulle ha med dem eller inte till Salongen.

Båda serierna hade både för och nackdelar:

 ”Rödhake-tavlorna” är mer noggrant gjorda i olja och det tog tid att göra dem, medans ”Tiger-serien” tog bara några dagar att framställa och jag körde med både akryl och olja i den. ”Rödhake” är mer dramatisk men ”Tiger” är mer rolig att titta på. "Rödhake" är mer realistisk medans "Tiger" är lite blandad med både realism och modern stil.

Till slut valde jag att skicka ”Tigern-serien” till salongen, för jag märke att under tidens gång att dessa tavlor var mer intressantare och roligare att titta på än ”Rödhake-tavlorna”. Dom är mer orginella, mer personliga!


Och dom kom med!

tiger serien

....Så idag åkte jag och min värdinna Marianne till vernissagen och tog oss en titt! Det var jättemycket folk som kom och kollade. Tredubbelt så mer än vad Säffles vår och höst salonger drar tills sig!

Härligt att få vara med i sån stor utställning!salongen

 Och innan jag åkte med Marianne tillbaka till Gerlesborg, fick jag alla mina tre tavlor sålda!

 

Tack så mycket! :D

Vernissage på Bohu...

0 Läs mer >>


24:e november 2010.

Dag 4

Den här dagen var nog den mest roligaste och minnesvärda delen av hela London resan.  Det vi gjorde den dagen var inte bara besöka Tate Modern och se konstnären Gauguins verk och flera andra moderna konstnärer ex Andy Wahrol, Picasso, Salvador Dali och andra surrealistiska, kubismiska, abstrakta konstnärer.
Tate Modern
 var cirka fem våningar hög och deras samling var nog det mest tråkigaste (Förutom Gauguin och Ai WeiWei.) jag har gått runt på. Visst fanns det målningar av Picasso, Diego Rivera och Andy Wahrol men kubismiska, pop-konst och väldigt moderna verk (som ni ser bilderna härnedan.) intresserade mig inte. 
konstigt konst2

Jag framför ett konstverk

Sedan fanns det skulpturer som bara bestod av ex två betongblock, stenar som var hopsnörda och bildade en fyrkant och en klädhög som jag inte förstod mig på. Dom kändes så döda i mina ögon! konstigt konst
 Kanske berodde på min grynande förkylning, och kanske, efter har besökt så många museer och gallerier har gjort mig lite trött och mätt av all konst.


Givetvis fanns det några verk i museet som tilltalade mig!

?

 Meredith FramptonEdward Munch

 
Verk av Edward Munch, Meredith Frampton och såklart Gauguins samlings utställning. Också blev jag fascinerad över Ai WeiWeis  verk ”Sunflowers Seeds” som består av miljardtals handgjorda solrosfrön, gjord helt i keramik och  är handmålade!


Solros frönsolrosfrön2

Herregud vilket tålamod! (Såklart, han hade massor med arbetare som hjälpte till att göra dem.

Efter en god stund på museet, drog jag, Linn, Emma och Ida tillbaka till centrum och gick till Her Mayesty Theatre och köpte biljetter till…The phantom of the opera.Vi hade diskuterat hela veckan om att gå på en musikal i London men pga. av tid och stress hann vi inte förrän  på torsdag eftermiddag att köpa fyra biljetter till musikalen som börjande samma kväll.Vi hade en enorm tur! Inte bara vi fick fyra stolar på rad, med mycket god utsikt på andra våningen och nära kanten.  Vi betalde bara 20 pund per styck för dessa biljetter!  
 

Vi hade tagit en runda innan vid biljettstånden på Leichster Square och kollat priserna.  På flesta i deras skyltar står det ”Half the price” för vissa biljetter.  Men jämförelse med priserna med stånden och kassan inne på teatern, tar biljettstånden mycket mer för biljetterna än vad teatern gjorde.  

Om vi skulle ha köpt biljetterna i något av biljettstånden vid Lechster Square, skulle vi kanske fått betala dubbla priset och det till sämre platser.Ett gott råd: Köp biljetterna inne på Teatern som musikalen spelas!  Priset per biljett är billigare och dessutom kan kassören tipsa om vilka sittplatser är dom bästa att sitta på!


Direkt efter vi fick våra biljetter, jag helt överlyckligt och kunde inte hjälpa att hoppa runt lite över äntligen få se min efterlängtade musikal, tog vi sedan bussen till Camden Market och shoppade lite.

Linn, Ida och EmmaCamden Market

Camden market 2
Vi skulle ha nog behövt en hel dag på Camden Market än några få timmar, det var så mycket att se och tyvärr tror jag hann vi bara se knappt en tiondel av marknaden innan vi blev tvungna att åka tillbaka till Piccadilly Circus och göra inordning oss.  Men jag hann köpa två finna tröjor på en vintage butik innan vi drog oss tillbaka.  Väl tillbaka till Piccadilly Backpackers, gjorde vi snabbt inordning oss och stack sedan till en mysig japansk restaurang som låg alldeles i närheten. Från rekommendation av Linn, beställde jag en (också Linn, Emma och Ida.) djup skål med hemgjorda nudlar, blandat med buljong, kyckling och sjögräs. Det var jättegott och man fick väldigt mycket för pengen!mat

Och direkt efter vår rejäla kvällsmat, tog vi en liten promenad tillbaka till Her Majesty Theatre kollade äntligen på föreställningen!

Äntligen! Efter har läst boken flera gånger, har bara sett musikalen på film, fick jag nu möjligheten att se den på live, och den var helt otroligt!


från vår spot


utanför teatern


22
Jag

Den kommer jag nog aldrig att glömma från min London resa!

Dag 4 i London