Veronica Sandahl

Sista dagarna i Gerlesborg

 16-17:e Maj 2012.Dessa två dagar var mina allra sista dagar på Gerlesborgskolan. Nu är jag nyexaminerad och klar
med studierna! Jag kan inte förstå vart tiden har tagit vägen?! Det gått ibland för fort!


Ni anar inte hur tacksam jag är mot mig själv att jag lägger tid och möda att blogga om mina vardagshändelser, alla föreläsningar jag har gått, konserter som jag har lyssnat, klassresorna man har åkt på och vad jag gjort under fritiden.
Man tror att man kommer att minnas exakt tid, datum och vad man gjorde bara från huvudet, men de gör man inte! Med tiden suddas de tydliga bilderna bort och till slut minns man bara vagt vad man gjorde under skoltiden.Temat för avslutningsfesten var ”Masker”! Alla skulle klä ut sig och ha på sig en egen hemmagjord eller köpt maskeradmask! Med tanken på min fina gröna mask som jag köpte på klassresan till Venedig, tog jag tillfälligheten i akt att bära den under kvällen. Malin och Madde hade också på sig sina fina Venedigmasker och vi alla var snyggt uppklädda till denna avslutningskväll.Med blandning av vegetarisk buffé och korv grillning utanför skolan, en hyrd DJ som spelade väldigt bra musik, allsång av låten ”Lasse Liten” inne i samlingshallen och Kinesiskt lykt-tändning ute vid bryggan blev kvällen väldigt lyckad!

Nästa dag var, vid tolvtiden på förmiddan (Lite tid att ha lite sovmorgon efter en lång natt.) var det sång (Den blomstertiden nu kommer), stipendieutdelning, smörgåstårta och många Hejdå kramar från lärare och elever. Vädret hållde sig med solsken och värme under hela avslutningen, tills senare under eftermiddagen direkt när alla skildes åt, ändrades vädret drastiskt och det började åska och störtskura hårt!


Några av mina kompisar kommer jag se igen under sommaren, men tyvärr nästan alla kommer jag endast träffa via facebook och kanske en eller annan konstutställning.  Jag kommer sakna er riktigt mycket!
Tack för denna tid! Tack att jag fick äran att spendera dessa två år i Gerlesborg! Jag kom tyvärr inte in i någon Konstskola men det betyder inte att jag inte ska sluta med konsten!
Vänta ni bara! Ni kommer snart se mig igen!
Adjö Sotis!

 13:e Maj 2012.

 I natt var det min sista kväll hemma hos Marianne S. Jag nu flyttat in i mitt tillfälliga boende i ateljén och kommer bo här ett tag, tills jag flyttar in min sommarbostad som jag ska bo under sommaren.

Två år har jag bott där! Två år som jag cyklade fram och tillbaka mellan Svenneby och Gerlesborg i både snö, kyla, storm, i ur och skur och i totalt bäckmörker. Hur jag har orkat? Hur jag har klarat av att gå och cykla två dessa två kilometer, tur och retur varenda dag?


Envishet och stort Tålamod tror jag!Vad jag kommer sakna mest från denna bostad? Rummet, trädgården, bergen, Marianne?

Det är nog mest mina goa hyreskatt Sotis! Goare och intelligentare katt har jag aldrig träffat. Hon tycker om att prata; mjaua om hon vill något, är hungrig eller vill gå ut.  Hon är också väldigt duktig på att öppna min dörr med sin tass. Dörren är gammal och det finns en litet hål i nedersta hörnet som Sotis använder sin tass till att öppna.Klok Kisse!

Nästan varenda kväll har hon kommit in i mitt rum, hoppat upp i sängen för att sova och purra. Min säng är hennes favoritplats och det är alltid gött att ha en go katt att klappa!


Hon har en son som heter Zorro men han är inte lika kelig som Sotis. Dessutom tycker han om att skita inomhus!
Känns lite sorgligt att inte ha en go katt som vilar och purrar i min säng någon mer. Vill så hemsk gärna ta med henne hem, men Solbräcke är hennes hem och Mariannes kisse.
Jag får hoppas att i framtiden jag kan få en lika go katt som Sotis!

Vitlycke Museum

8:e Maj 2012


Idag har jag och klassen varit på ett litet studiebesök till Vitlycke Museum och tittat på hällristningar. Hällristningarna är spridda i Vitlycke, Aspeberget, Litsleby och Fossum men vi fokuserade på Vitlyckes ristningar, också tog oss en tur inne i Museumet och deras två Bronsålderns gårdar som är uppbyggda i närheten av den.

Vitlyckes Hällristningar är daterat från Bronsåldern, cirka 3000 år sedan (1700-500 f.kr) och är den femte svenska bidraget i Världsarvslistan.

Den mest kända och en av de största hällristningshällarna är Vitlyckehällen som ligger i anslutning till museet. Här finns nära 500 bilder inhuggna. Däribland finns den mest kända av alla, ”Brudparet”.

De vanligaste hällristningarna är skålgropen och skeppen, dessutom finns bilder av människor, djur, fotsulor, vagnar och cirkelfigurer. Tyvärr inga bilder som visar vardagslivet; familjen, barn eller kvinnor. Detta kan bero på att inristningarna kan var menade som en religiös ritual, att varje bild har en andlig betydelse eller besvärjelse att framkalla andar och gudar.
Det finns också två jättelika stenrösar på toppen av ett berg som ligger bredvid Vitlycke. Det tog en stund att gå upp men när vi var framme hade vi världens bästa utsikt över Bohuslän!