1 Läs mer >>
29:e Februari 2012.

Nu är det bara en dag kvar tills man ska skicka in sin ansökan till "Mejan" (Kungliga Konsthögskolan i Stockholm.).

Jag har nu finslipat min portfolio en sista gång och kollat igenom det personliga brevet som man ska skicka med. Tack vare vår moderna teknik behöver man bara anmäla sig på deras hemsida och sedan bara skicka iväg sitt portfolio via mail. Det gäller att ha bra och tydliga JPG-bilder och att de ska visa det bästa man har gjort under terminen också att det visar sin personlighet i verken.

 "Mejan" är känd att vara den svåraste konstskolan att komma in på och det går ett rykte skolan bara tar emot två elever från Gerlesborg.Jag har inte så stora förhoppningar att jag ska komma in men jag har gjort nu mitt allra yttersta att skicka in en bra portfolio till dem och visat att jag har gjort ett bra arbete under terminerna som har gått.I kväll lyssnade förresten vi på gästföreläsaren Gunnel Wåhlstrand föreläsning om sin konst. Hon har en otrolig talang med hjälp av svart tusch på papper att rita tokrealistiska bilder. Med utgångs punkt från gamla foton, framför allt från sin egen familj, ritar hon av dessa foton på jätte-stora ark med tusch och tecknar av varenda liten detalj från foton. Och då menar jag VARENDA liten detalj!

Önskar jag hade ett sånt tålamod!
Jag blev också imponerad av en anna föreläsare som vi hade förra veckan.

LISA JEANNIN

Hennes stil ligger mer åt animation och stopmotion och hon har också ett stort tålamod och viljekraft att ge tid och ork att bygga långsamt upp ett tidskrävande konstverk.
Inspirationer och ...

3 Läs mer >>

 21:e Februari 2012.

 

Ungefär 10 dagar kvar till den sista ansökningsdagen av arbetsprover till Mejan och Valands konsthögskola. Under helgen passade jag på att låna skolans kamera och fotografera av mina bästa verk som jag har gjort under terminen. Några av fotona jag har fixat och är färdiga att läggas in i portfolion men det är en del kvar att fotas om, göras om och formatera om på datorn etc.
Jag har haft en hel del atelje-samtal med mina lärare och gästlärare och diskuterat och analyserat mina arbetsprover till ”Fri Konst” och ”Grafisk Design” och fått både beröm och kritik.Lärarna har en hel del erfarenhet och kunskap om vad som kan passa in i en ansökning till de olika konstskolorna. Deras ord och råd ska man lyssna riktigt noga på och ta till vara. Även om det kan vara ibland positiv och negativ feedback.


 Konst är subjektiv! Alla har olika smaker och tycken, tom lärarna, över vad som är konst och inte konst och deras ord ska man inte ta i 100% i lag. Det är nyttigt att lyssna på dem men det är du själv bestämmer över vad du har mest nöjd med och du känner att dessa verk representerar dig! (Gäller det inom ”Fri Konst”! Arbetsproverna för ”Grafisk Design” handlar mer om att lösa uppgifter t.ex. göra ett bokomslag. Mer konkret och inte så diffust.)  

  

 Det går ibland vågor för mig över mitt presterade av arbetsproverna. Jag har gjort ganska mycket under hösten och vintern och jag har arbetat flitigt i min ateljé, men de kommer stunder då jag känner att jag inte har gjort tilläckligt med bra grejer och ifrågasätter de verk som jag gjort.  Ibland känner jag mig jättenöjd med mina arbetsprover men sedan byter jag inställning och ser dem som otillräckliga. Det är så Frusterande!!!!
Men Inlämningen för Grafisk Design och Illustration kommer vara den 15:e Mars så jag har mer tid kvar för deras arbetsprover. Tack gode gud!

Grafisk Design och Illustration ligger högst på topplistan för mig att få komma in, men jag vill ge de andra skolorna en chans och se om jag kan komma in där också. Man vet ju aldrig!?Presentationsångest

0 Läs mer >>
5:e Februari 2012.


Ännu en vecka har gått och jag har arbetat flitigt inne på grafikverkstan. Två kopparplåtar hann jag rista färdigt och trycka, en i plast som jag tryckte under sista dagen.


Här är några bilder från genomgången. :)
Bilder från Grafiken!

2 Läs mer >>

1:a Februari 2012.Jag ångrar mig lite nu att jag inte valde fotokursen istället för grafiken. Gästläraren Agneta Ekman Wingate är en otrolig bra lärare som har både närvaro, stark röst och pedagogisk talang till att berätta om fotografi och sitt konstnärskap inför oss elever på ett bra intressant sätt. Ikväll hade hon föreläsning i samlingshallen och hon visade upp foton, framtagna från röda rummet som visade porträtt av olika människor.  Det var inga vanliga porträtt foton. Dessa människor lider av psykiska problem som de kämpar hårt med att leva med. Människor som mår dårligt och skär sig, är deprimerade, har schizofreni eller autism. Agneta själv har tidigare lidit av utbrändhet och psykiska problem så hon vet hur hon bemöter, pratar med dem om deras psykiska problem och samtidigt få deras tillåtelse att få ta ett foto av dem och visa upp dem offentligt. Från 2008 har dessa foton har varit med i olika utställningar och fått mycket bra kritik och det kommer snart finnas i bokformat i början av Mars, vid namnet ”Bryt Skam”.Hon visade också upp några äldre foton som hon tog under 60-talet som är publicerade i boken ”TallMaja”. Hennes inspiration var från de gamla sagoberättelserna av Huldran/Skogsrået.Eftersom vi fortfarande är elever och har en hel del kvar att lära oss försöka hitta vår egen stil gav hon oss en viktigt och mycket inspirerande visdomsord under föreläsningen: ”När du försöker finna ditt eget (tecknar)språk, pröva och testa dig fram överallt. För förr eller senare kommer du att hitta den!”

Här är en artikeln om fotona: http://www.kulturvast.se/kulturvast_templates/Kultur_ArticlePageWide.aspx?id=40277

Agneta Ekman Wingate