0 Läs mer >>
31:e Oktober 2010.

Äntligen är man hemma i Säffle igen!

Jag startade igår kl 10:50 från Bovallstrands station med buss, åkte därefter först till Hallinge, sedan till Munkedal och slutligen till Trollhättan! Från Trollhättan tog jag tåget direkt till Säffle och kom hem kl 15:10. Totala restiden blev cirka fyra timmar så man var lite trött efter har åkt så länge, men jag åkte väldigt billigt så man ska inte klaga!

Kl 18:30 var jag bjuden till Isabell L maskerad party. Jag fick inbjudan ganska sent så jag hade inte planerat vad jag skulle klä ut mig till. Men tack vare mamma som gav ett mycket fiffigt förslag i sista minuten, plockade jag upp min blå basker, min svart/vit randiga tröja ur väskan, samt en röd scarf och klädde jag ut mig till "Konstnär", eller snarare  "fransyska" (Blå, vit och rött.)!

Genialt!

Tyvärr hade jag ingen målar pensel men det gick bra ändå!

På festen var gänget klädda som:

Isabell L: Fängelsefånge
Jessica G: Mimare.
Jenny E: Jack Sparrow.
Julia: Katt.
Miriam: Bunny Girl.
Erik: Rock stjärna.

Sedan (jag inte minns namnen på.) kryllade huset av Liemannen, Trollmor, en Sjökapten och Djävulen!

Senare under kvällen stack vi ner till Harrys och dansade lite! Det var fri entre för dom som var utklädda och jag kom lyckligtivis in! Puh!

Tyvärr har jag inga bilder från igår (Min kamera är trasig.) så om ingen kommer ladda ner några roliga bilder från gårdagen snart, ger jag er en liten trevlig återblick från förra årets Halloween party i Karlstad!

Ni får gissa vem som vem här! :)


Happy Halloween!

0 Läs mer >>
  

29:e Oktober 2010.

 Nu har man äntligen höstlov! Imorgon kommer jag ta bussen hem till Säffle och det kommer bli riktigt skönt att hälsa på familjen och vänner igen! Jag har inte sett dem på evigheter!

 I morse var jag och klassen ute i skogen, ovanför KKV och tittade på  några konst projekt som de har gjort under veckan. Vädret var olyckligtvis inte det bästa, rått och lite regnigt, men som tur var hade jag både regnjacka och regnbyxor på mig så det gick bra att gå runt tre timmar inne i skogen. Tyvärr tog jag inte med mig min kamera till skogen så jag har inga bilder jag kan visa, men kan berätta att trots vädret, var det riktigt roligt att ta sig en titt på tvåornas verk och få en ordentlig promenad på köpet.

 Skogen var riktigt vackert!

 I tisdags hade vi förresten en minnestund för Arne Isacsson (född 21 Mars 1917-död 25 september 2010.), konstnär, konstpedagog och grundaren till Gerlesborg. 1944 grundade han Gerlesborgsskolan och jobbade under åren hårt med att bedriva pedagogisk verksamhet på skolan, samt även var professor i akvarellteknik och jag har sett flera av hans böcker ex Akvarell - en handbok och Akvarellteknik i biblioteket. Lite synd att man inte fick träffa honom, han bodde alldeles i närheten av skolan och tvåorna besökte honom förra året.

 

Det finns två andra konstnärer, eller rättare sagt författare och illustratör, som nyligen har gått bort och som jag tycker förtjänar också en tyst minut för.

 

Eva Ibbotson, (född 21 Januari 1925- död 20 oktober 2010.) känd för har skrivit ”Den stora spökräddningen”, ”Hemligheten på perrong 14” och ”Häxtävlingen”. Jag läste dessa böcker när jag var liten och jag tycker fortfarande mycket om dem! Jag tror jag ska låna någon av dem på Säffle bibliotek.

 Den stora spökräddningen

Hans Arnold, (född 22 April 1925-död 25 oktober 2010.)  har arbetat som illustratör i dags- och veckotidningar,  också som sagoillustratör och han är känd för att göra teckningar där vardagliga föremål ser spöklika och skräckinjagande ut. Exempelvis har han gjort illustrationer till böckerna ”Sveriges kusligaste/hårresande/grymmaste spökhistorier.” och ”Bland Tomtar och Troll”.

 

Jag läste mycket av deras verk när jag var liten. Jag lyssnade på Ibbotson böcker på kassett och läste Arnolds böcker under täcket och beundrande hans illustrationer! Det är så tråkigt att dessa favorit konstnärer har gått bort, men deras böcker kommer alltid att finnas kvar och du kan läsa dem om och om igen!

En tyst minut för dem!

Tre konstnärer har...

2 Läs mer >>

28:e Oktober 2010.

Det börjar bli mer och mer avstånd mellan datumen på inläggen, kan inte hjälpas, oftast finns det inte så mycket att prata om och ibland är jag för trött att uppdatera bloggen! Men jag tänker inte överge den! Jag ska försöka att uppdatera bloggen så ofta jag kan!

Jag trivs fortfarande jättebra i skolan och jag har på senaste tiden jobbat aktivt och hårt med alla projekt vi har fått. Nu den här veckan så har jag slitit som ett djur att göra tre parafras målningar av konstnären/regissören/författaren Clive Barker!

Kort fakta om Parafras: En Parafras är en omskrivning, omdiktning eller bearbetning av text, bild eller målning. Gemensamt är att det är meningen att ursprungsverket skall igenkännas i parafrasen, samt att det är ett verk som blir en parafras.
 Några exempel på verk som har blivit parafiserade är ex Mona Lisa, Frukost i det gröna, Skriet och Elvis. Ett annat exempel är scenen i ”Shrek 2” när prinsessan Fiona kysser Shrek när han hänger upponer (Han sitter fast i en fälla.), här är det en klar och tydlig parafras från ”Spindelmannen”!

Vi fick kortare tid den här veckan att hinna färdigt, vi hade vår redovisning idag istället för imorgon! Vi kommer istället under morgondagen gå runt i Gerlesborgs område och kolla på tvåornas konstverk som kommer vistas utomhus!

Efter det så har vi höstlov!

 Mitt val av parafras var några verk av Clive Barker. Det är riktigt! Regissören till Hellraiser filmerna!      
 Men han är också verksam som konstnär och författare. Verken som jag har använt kommer från en av hans illustrationer av "Abarat trilogin" som han skriver just nu på och verken kan ses som både som illustration och konstverk! Hans illustrationer storlek ligger i verkligheten mellan 1-3 meter i diameter och han använder olja i sitt arbete!  

Jag fann hans katter som både tilltalande men ändå lite läskiga, men jag hade lite fundering först på att kanske göra en parafras ett av Edward Munchs tavlor, men jag bestämde mig för Clive Barker!

Jag gillar hans böcker! :)


Parafras1

parafras2


några parafras bilder från klassen


parafrasbilder från klassen
Parafras och Clive...

1 Läs mer >>

vinter i oktober
22:e oktober 2010.

Kan någon nämna när vi sist hade snö i oktober? Kort sagt aldrig någonsin! Snön började falla igår kväll när jag cyklade hemåt från skolan. Först var det blötsnö men sen under natten blev det kallare och jag fick vrida på elementet lite i mitt rum.
På morgonen fick jag en chock när jag såg hur mycket snö det var på marken! Det var rena vintern och kallt var det! Men det var väldigt vackert ute nu imorse så jag och Hilda (en klasskamrat.) fick oss en skön promenad ner till skolan. Att använda cykel eller bil var helt omöjligt då, vi fick använda fötterna istället! :)
Idag har vi haft genomgång av våra "självporträtt" i konsthallen. Det var inga vanliga självporträtt vi visade!
Vår uppgift den här veckan var att portätterna fyra-fem personliga tillhörigheter. Det behövde inte vara direkt konkreta ting. Vi kunde portätterna bilder, texter, musik eller nånting som vi känner att det är ”jag”! Det var rätt roligt och jag gjorde en liten serie av min vita tiger, några böcker som jag tycker om, texter jag har skrivit och min dator som jag använder mycket av. Det var riktigt roligt och intressant att se hur personer tolkade sig själva och vad de porträtterade. Haken var att göra högst tre tavlor under fyra dagar och en av pannåerna ska ha en annan grundfärg, inte vit. Jag valde knall-rött för det är min favorit färg!


Angelica Fingal


mitt självporträtt

Snö i Oktober!

0 Läs mer >>

21:e Oktober 2010.

Nina Bondesson: Synsättets handlingsutrymme - om att göra konst i detta nu.
Igår hade vi föreläsning av bildkonstnären Nina Bondeson i "Kyrkan".
Hon är konstnär, utbildare och grossist på Göteborgs Universitet. Som bildkonstnär blandar hon väldigt mycket med illustration och text. Hon vill att hennes verk ska ha ett tydligt och berättande språk, något mytiskt och gåtfullt! Ger oss någonting att undra över! 
 Nina skapar egna karaktärer ex kvinnorna Signora Canedotto och Helena som är viktiga huvudpersoner i hennes verk. Med sin starka fantasi, med hjälp av måleri, broderi eller photoshop, skapar och berättar Nina karaktärernas liv och intressen, i vilket är väldigt unika och bisarra.  Lite sago-illustrationer tycker jag att hon skapar.Jag fann att hennes förläsning var det intressantaste hittills av alla föreläsningar jag har deltagit!
Hon var så professionell och hon talade med inlevelse och passion om sin konst och det var inte alls svårt att följa med.


 Det som jag tog intill mitt hjärta mycket, var när hon beskrev sina första år som student på Stockholms konsthögskola (1983 – 88). Hon berättade vilken presentation ångest och dåligt självförtroende hon hade när hon försökte hitta sin stil eller försöka åstadkomma något ”unik” i sin konst. Men till slut insåg hon att det inte finns något unik eller originellt. I ett eller annat sätt har alla ”originella” stilar något gemensamt ihop. När hon väl insåg det så släpptes alla hämningar och ångesten och hon kunde arbeta till 100 %!  För henne finns det ingen ren ”realistisk” konst eller ren ”abstrakt/koncept” konst. I vår samtid nu blandas dessa genrer jämt och ständigt tillsammans och ur denna massa dyker det upp konst som kan vara både intressant, spännande eller tråkigt, bra eller dårligt, fult eller vackert etc!Jag önskar att jag kunde beskriva allt som hon berättade under föreläsningen men tyvärr kan jag inte uttrycka i skrift tillräckligt bra än för att kunna redogöra alla teoretiker, teorier och historiska personer som har inspirerat henne under sitt arbete. (Dessutom glömde jag ta med min antecknings block så jag fick kludda ner på ett litet papper över vad hon berättade och det blev fullt direkt.)Men jag rekommenderar att läsa några av hennes debattartiklar så ni kan få en större inblick av hennes konst och hennes synsätt på konstlivet! Dom är mycket intressanta att läsa!

http://www.omkonst.com/07-tillstandet-bondeson-nina.shtml

http://hem.passagen.se/gkrantz/ett/arkiv/nb/ninab.html
Kram och God natt!

Nina Bondesson

2 Läs mer >>

 15:e Oktober 2010.

Jag lovade att jag skulle berätta mer om mina lilla studieresa till Bohusläns museum för er. Här kommer den!

Bohusläns museum har både fasta, tema och temporär utställningar. Precis som Värmlands museum berättar de om sin historia om sitt landskap. I separatutställnings avdelningen visades verk av Marianne Lindberg De Geer ”Full Speed Ahead”. Men till skillnad från Louise Bourgeois verk, tyckte jag att den var inte bra!I Louise Bourgieos verk fann jag en fin sinnestämning, verken talade! Men i Lindbergs kändes det dött och fult!   
 Jag ser ingen mening med att sätta sitt eget ansikte över andras bilder, foton och konstverk och sedan kalla det konst! 
  En del kanske tycker det motsatta, att hennes verk visst har något att berätta och kanske tycker att Bourgieous verk är tråkiga. Men smaken är som baken, alla har olika smaker över konst och alla har rätt att tycka vad är konst och inte är konst! Jag fann Bourgeois bilder intressanta men inte Linbergs, men jag respekterar dom som tycker tvärtom eftersom det är deras smak och tycke!  

 

 

Förutom hennes utställning, tog vi oss en tur runt museets fasta utställningar "Bohushallen", "Gränsland" ,"Kustland" och "Havet". Jag fann museets tema-utställning ”Havet” mer intressant än hennes tavlor! Det handlade om Bohusläns historia och dess landskap och miljö! Det var det mest spännande i Museet!

tema utställning

Havet
Jag självDet var allt och ha en trevlig helg nu! :)
Besök på Bohusläns...

2 Läs mer >>

14:e oktober 2010.


Detta har jag nog glömt att berätta men min klass har sedan länge planerat att besöka Nordiska Akvarell museet i Skärshamn och Bohusläns Museum nån dag under oktober!

Och nu har vi gjort det! Idag tog vi en endagstur till dessa museer. Med bilar och minibuss åkte vi en och halv timme först till Skärhamn och väl där gick vi in på Akvarell Museet fick vi ta del av Lousie Bourgeois utställning "Mother and Child".

Louise Hennes debut var på Bertha Schaefer Galery i New York 1945 men hon förblev länge relativt okänd i konstvärlden, tills hon fick en separatutställning på Museum of Modern Art I Nw York år 1982.
Det hon sysslade mest med var skulpturer och form men under de sista tre åren av sitt liv (Hon dog nu i år 31 Mars i åldern 98 år!) fokuserade hon på akvarell och goucahe.


I utställningen visas verk utförda i gouache på papper, som fokuserar kring födseln och relationen mellan mor och barn. Och alla tavlor är målade av färgen röd, endast röd!
 Det är svårt att kunna beskriva eller ens ge er den känsla jag fick när jag gick igenom utställningen. Bilderna kanske inte ser så mycket ut för världen om man bara ser (Som ni ser nu på min blogg.) på datorn eller på vykort. Det ger ingen rättvisa!

vykort
Jag kan erkänna att jag när jag första gången såg hennes bilder, då på en liten poster, tyckte jag att dom sågs så löjliga ut. Så enkla! Men när jag fick se på riktigt! Fick jag en helt annan bild av dem!
Det är enorm skillnad att se dem i verkligheten, se dess egentliga storlek och vara nära dem. Bildspråket blir mycket tydligare och mer spännande på nåt sätt!

Jag gillade utställningen!
 
Många av målningarna föreställer mycket hur barn som växer i sin mammas mage och sedan födds. Men bildspråket var både ömsint men väldigt brutal! På flesta bilder tyckte jag att relationen mellan modern och barnet var väldigt ömsint, att mammans bröst och mage var bebisens värld! Hans/hennes egen lilla Universium! Men på andra verkade det som att deras relation kändes blodigt!

Ni får avgöra själva!

 Såklart gjorde vi mer än bara tittade på utställningen! Jag passade på att köpa några vykort som föreställer hennes tavlor och sedan var vi på en restaurang som heter ”Bryggan” och åt buffé!akvarellmuseet


 
Därefter åkte vi till Uddevalla och besökte Bohuslänsmuseum! Men det tänker jag skriva mer om imorn!

Kram och Godnatt!

Studiebesök till A...

0 Läs mer >>

12 oktober 2010.

Att rita portätt kan vara det enklaste eller svåraste inom konsten.

Såklart vet man vart munnen, näsan och ögonen sitter,men när man väl håller en penna/pensel i handen och ska måla av dig själv eller någon annan så kan det bli rätt knepigt.

 Med erfarenhet från mina tidigare misstag att rita porträtt, gäller det att riktigt "se" hur näsan är formad, hur hudfärgen skiftar sig och vilken form har ögonen (Stora, mandelformade, sneda.). Oftast ritar man vad tror hur ögon ser ut, dvs. man tittar mer på pappret än på modellens ansikte och tecknar då från ditt eget minne. Resultatet skulle bli att du antingen förskönar bilden eller missar personens (eller dina) viktigaste ansiktsdrag.


Det viktigaste när man ritar/målar porträtt är att få fram de viktigaste dragen i ansiktet. Bilden behöver inte vara realistiskt eller noggrann gjord, det viktigaste är att få fram personligheten i bilden, visa att det här är "jag" eller "du"!

Vi påbörjade målandet igår och vi har kommit rätt långt med att fylla hela salen med teckningar av oss själva! Men idag fick vi ett uppdrag av Gunilla (vår lärare.) att göra ett uppochnervänd porträtt!            
 Dvs. att måla av personen som sitter modell för dig uppochner (Nej, Modellen stod inte på huvudet!). Detta var rätt knepigt att göra, man fick tänka på helt annat sätt över modellens ansikte.                  
 Men när vi hade en liten visning över våra färdiga bilder (Då porträtten stod i rätt vinkel.) skrattade vi alla över hur lustiga portätten såg ut!

Inte verklighetstroget men ändå så sköna!  

Porträtt uppochner


porträtt 2

Rita Porträtt

3 Läs mer >>
9 Oktober 2010.

Igårkväll var jag och mina klasskamrater bjudna på en liten Improvisationskväll inne i skolans samlingssal "Kyrkan".

Vi hade det väldigt trevligt och jag fann uppvisningen väldig roligt men vääääldigtt annorlunda

Såhär står på informationsbladet och på Gerlesborgs hemsida om Improvisation:

"Under alla typer av improvisation så tror vi att det finns generella principer - dessa är vi intresserade av. En sådan är, tror vi på goda erfarenhetsmässiga grunder, att "hitta rätt nyckel", d v s att agera så att medaktörerna inser att de är "med i leken" på samma villkor som alla andra. Detta möjliggör att alla medaktörer inser och respekterar varandras personligheter/egenheter, tar vara på och utnyttjar dem i och genom samspel på lika villkor. Detta är själva kvintessensen i fri improvisation, oavsett form, där "nycklarna" representerar en av de underliggande principerna." Ur programförklaringen till detta föredragsperfomance på temat improvisation."Jag passade på under showen att filma några scener! Förbered er på gott skratt och samtidigt förundra! Det är inte lättsmällt material!


Improvisationskväll

1 Läs mer >>
6 Oktober 2010.

 Jag vet att de var ett tag sen jag skrev på bloggen men dels för jag inte haft tid och dels jag har inte haft så mycket intressant att skriva om.

 Eller Jo! För de första så var jag i lördags på konsert i skolan med mina klasskamrater.
Inträdet var gratis för oss studenter och bandet som spelade hette "Monica Borrfors och Gösta Nilsson trio" och dom spelade Jazz inne i "Kyrkan".
  Musiken var mysigt men jag har aldrig varit förtjust i Jazz, specielt inte svensk Jazz. Vad jag föredrar är Pop, Rock och Gothic (Ok, lite bugg-musik också!) och kanske är kort och gott allätare. Förutom Jazz!

Marianne har nu äntligen kommit hem efter en veckolång semester i Göteborg och under tiden hon har varit borta, har jag varit hus och katt-vakt. Jag fann inga problem att övervaka huset och tyckte inte att det var läskigt alls att sova ensam.
 
Jag har ju katterna!

 Hon tyckte att jag har skött huset och katterna fint och hon var glad och lättnad över att det gick så bra för mig att bo ensam. Det kan vara rätt mörkt här runt husknuterna!
 Kanske såg katterna lite rundare ut än vanligt men de var ingen fara. (Jag hade visst gett katterna lite för mycket torrfoder! :P ) Dom får börja banta! Fast enligt min mening ser Sotis sötare och goare som knubbis!
 
Två gånger har Zorro råkat skita inomhus medans jag tog hand om huset (Det är duktigt för vara honom.),       men så fort Marianne steg in i tröskeln, ladde han tre stora stink-bomber på mindre än en förmiddag nere i hallen!

Stygga Kisse! Men jag tror att det var hans sätt att säga "Välkommen hem" till sin matte!

 Sotis och Zorro är Mariannes katter. En mor och hennes son! Jag ser dem som mina "låne-katter".               Hälften mina medans jag bor här! Sotis är den mest keligaste, goaste (och rumsrenaste) katten jag har träffat.
Zorro är hennes son och även om han är också kelig och snäll,  är Sotis min favorit!
 En nackdel med Zorro är att han dålig på att göra "sina saker" utomhus. Trots han har fått lika stor uppfostran som Sotis, har han inte lärt sig att skita i kattlådan eller utomhus. När han blir nödig och om de finns ingen öppen utgång, gör han det inomhus! 

Jag måste ta tillbaka min anklagelse mot Sotis och berätta att det var Zorro som pissade ner mina sängkläder förr förra veckan! Sotis tycker mycket om att sova i min säng eller nära elementet i mitt rum under natten och hon har aldrig kissat eller bajsat ner sig! När hon måste gå ut, Jamar hon högt och ser vädjande ut! 

Förlåt Sotis!  Sotis

Mina "låne-katter"

0 Läs mer >>
1 Oktober 2010.

Helgen har kommit och våra lektioner med Claudia Theel är slut och ni kan inte ana vilken intensiv arbetande vecka vi har haft. Varje dag fick vi uppdrag att skapa ett projekt/verk som vi sedan vi dagens slut presentera för klassen.            

  Jag har i tidigare inlägg berättat om hur vi skapade målningar av spontana rörelser med vår kropp, dvs vi har använt våra händer och fötter att skapa olika former på papper. Det kanske är lite "dagisaktigt" men vi hade roligt och det kändes att en spärr som man tidigare hade försvann, man kände sig fri och avslappnad!
Jag tror att efter jobbat intensivt med kroki-skissning, modellering, tempera och akryll där all fokus ligger på att få fram en realistiskt bild eller hitta rätt färg som möjligt, gjorde så att vi (Iafall jag.) gick runt i en tråkig ruta.       

 Det är nyttigt att teckna kroki och träna upp sitt öga men man hamnade i en slags stadium att man glömmer bort sin fantasi och spontanitet! Även om jag inte fokuserar abstrakt konst i mitt konstnärskap, fann jag det väldigt skönt att bara vilt experimentera och testa på olika former!

Min handskemin handskeKonst är ibland inte lätt att förstå sig på men ska ge varje verk en chans och försöka förstå vad konstnären/konstverket vill visa fram och berätta om!
Som ni kanske vet så bjuder skolan in varje onsdag en gästföreläsare som berättar som hans/hennes yrke som skribent, konstnär eller professor och nu den här veckan hade vi konstnären och konst-skribenten Magdalena Dziurlikowska som föreläsare.

Med en kanditat examen inom konstvetenskap och magister på Konstfack, arbetar hon både som performance/video-konstnär och konstkritiker för Expressen och Göteborgsposten. Hennes verktyg inom sitt konstnärskap är oftast kameran där hennes pojkvän Niklas Ryden är kameraman och hon själv som huvudperson. Mycket handlar om identitet och försöka hitta sig själv och hennes filmer var de roligaste och intressantaste jag har sett!
 Med en gnutta humor, skvätt självironi och skumpa filosofi diskuterar hon med oss (I filmerna.) om olika ämnen bland annat om sitt liv som konstkritiker, konstnär men också om sitt vardagsliv och dess verklighet och frågor.


Hennes film "Kritik" fann jag väldigt klockren och jag rekommenderar er att se den!

Kram och Godnatt!

Slutet av formlära...