Veronica Sandahl

Happy Halloween!
31:e Oktober 2010.

Äntligen är man hemma i Säffle igen!

Jag startade igår kl 10:50 från Bovallstrands station med buss, åkte därefter först till Hallinge, sedan till Munkedal och slutligen till Trollhättan! Från Trollhättan tog jag tåget direkt till Säffle och kom hem kl 15:10. Totala restiden blev cirka fyra timmar så man var lite trött efter har åkt så länge, men jag åkte väldigt billigt så man ska inte klaga!

Kl 18:30 var jag bjuden till Isabell L maskerad party. Jag fick inbjudan ganska sent så jag hade inte planerat vad jag skulle klä ut mig till. Men tack vare mamma som gav ett mycket fiffigt förslag i sista minuten, plockade jag upp min blå basker, min svart/vit randiga tröja ur väskan, samt en röd scarf och klädde jag ut mig till "Konstnär", eller snarare  "fransyska" (Blå, vit och rött.)!

Genialt!

Tyvärr hade jag ingen målar pensel men det gick bra ändå!

På festen var gänget klädda som:

Isabell L: Fängelsefånge
Jessica G: Mimare.
Jenny E: Jack Sparrow.
Julia: Katt.
Miriam: Bunny Girl.
Erik: Rock stjärna.

Sedan (jag inte minns namnen på.) kryllade huset av Liemannen, Trollmor, en Sjökapten och Djävulen!

Senare under kvällen stack vi ner till Harrys och dansade lite! Det var fri entre för dom som var utklädda och jag kom lyckligtivis in! Puh!

Tyvärr har jag inga bilder från igår (Min kamera är trasig.) så om ingen kommer ladda ner några roliga bilder från gårdagen snart, ger jag er en liten trevlig återblick från förra årets Halloween party i Karlstad!

Ni får gissa vem som vem här! :)


Tre konstnärer har lämnat oss
  

29:e Oktober 2010.

 Nu har man äntligen höstlov! Imorgon kommer jag ta bussen hem till Säffle och det kommer bli riktigt skönt att hälsa på familjen och vänner igen! Jag har inte sett dem på evigheter!

 I morse var jag och klassen ute i skogen, ovanför KKV och tittade på  några konst projekt som de har gjort under veckan. Vädret var olyckligtvis inte det bästa, rått och lite regnigt, men som tur var hade jag både regnjacka och regnbyxor på mig så det gick bra att gå runt tre timmar inne i skogen. Tyvärr tog jag inte med mig min kamera till skogen så jag har inga bilder jag kan visa, men kan berätta att trots vädret, var det riktigt roligt att ta sig en titt på tvåornas verk och få en ordentlig promenad på köpet.

 Skogen var riktigt vackert!

 I tisdags hade vi förresten en minnestund för Arne Isacsson (född 21 Mars 1917-död 25 september 2010.), konstnär, konstpedagog och grundaren till Gerlesborg. 1944 grundade han Gerlesborgsskolan och jobbade under åren hårt med att bedriva pedagogisk verksamhet på skolan, samt även var professor i akvarellteknik och jag har sett flera av hans böcker ex Akvarell - en handbok och Akvarellteknik i biblioteket. Lite synd att man inte fick träffa honom, han bodde alldeles i närheten av skolan och tvåorna besökte honom förra året.

 

Det finns två andra konstnärer, eller rättare sagt författare och illustratör, som nyligen har gått bort och som jag tycker förtjänar också en tyst minut för.

 

Eva Ibbotson, (född 21 Januari 1925- död 20 oktober 2010.) känd för har skrivit ”Den stora spökräddningen”, ”Hemligheten på perrong 14” och ”Häxtävlingen”. Jag läste dessa böcker när jag var liten och jag tycker fortfarande mycket om dem! Jag tror jag ska låna någon av dem på Säffle bibliotek.

 Den stora spökräddningen

Hans Arnold, (född 22 April 1925-död 25 oktober 2010.)  har arbetat som illustratör i dags- och veckotidningar,  också som sagoillustratör och han är känd för att göra teckningar där vardagliga föremål ser spöklika och skräckinjagande ut. Exempelvis har han gjort illustrationer till böckerna ”Sveriges kusligaste/hårresande/grymmaste spökhistorier.” och ”Bland Tomtar och Troll”.

 

Jag läste mycket av deras verk när jag var liten. Jag lyssnade på Ibbotson böcker på kassett och läste Arnolds böcker under täcket och beundrande hans illustrationer! Det är så tråkigt att dessa favorit konstnärer har gått bort, men deras böcker kommer alltid att finnas kvar och du kan läsa dem om och om igen!

En tyst minut för dem!

Parafras och Clive Barker

28:e Oktober 2010.

Det börjar bli mer och mer avstånd mellan datumen på inläggen, kan inte hjälpas, oftast finns det inte så mycket att prata om och ibland är jag för trött att uppdatera bloggen! Men jag tänker inte överge den! Jag ska försöka att uppdatera bloggen så ofta jag kan!

Jag trivs fortfarande jättebra i skolan och jag har på senaste tiden jobbat aktivt och hårt med alla projekt vi har fått. Nu den här veckan så har jag slitit som ett djur att göra tre parafras målningar av konstnären/regissören/författaren Clive Barker!

Kort fakta om Parafras: En Parafras är en omskrivning, omdiktning eller bearbetning av text, bild eller målning. Gemensamt är att det är meningen att ursprungsverket skall igenkännas i parafrasen, samt att det är ett verk som blir en parafras.
 Några exempel på verk som har blivit parafiserade är ex Mona Lisa, Frukost i det gröna, Skriet och Elvis. Ett annat exempel är scenen i ”Shrek 2” när prinsessan Fiona kysser Shrek när han hänger upponer (Han sitter fast i en fälla.), här är det en klar och tydlig parafras från ”Spindelmannen”!

Vi fick kortare tid den här veckan att hinna färdigt, vi hade vår redovisning idag istället för imorgon! Vi kommer istället under morgondagen gå runt i Gerlesborgs område och kolla på tvåornas konstverk som kommer vistas utomhus!

Efter det så har vi höstlov!

 Mitt val av parafras var några verk av Clive Barker. Det är riktigt! Regissören till Hellraiser filmerna!      
 Men han är också verksam som konstnär och författare. Verken som jag har använt kommer från en av hans illustrationer av "Abarat trilogin" som han skriver just nu på och verken kan ses som både som illustration och konstverk! Hans illustrationer storlek ligger i verkligheten mellan 1-3 meter i diameter och han använder olja i sitt arbete!  

Jag fann hans katter som både tilltalande men ändå lite läskiga, men jag hade lite fundering först på att kanske göra en parafras ett av Edward Munchs tavlor, men jag bestämde mig för Clive Barker!

Jag gillar hans böcker! :)


Parafras1

parafras2


några parafras bilder från klassen


parafrasbilder från klassen