Veronica Sandahl

Campa i Kåta mitt i vintern

Fors av 8:e feb 2018.

 

1:e februari hänge jag med ut i skogen med Astrid, Elsa, Hanna, Johan, Simon och tältade i en stor Kåta som hade sats upp under dagen. Jag tvekade först eftersom jag aldrig har sovit i en Kåta mitt under vintern och hade arbete nästa dag! Jag har sovit i tält tidigare men det var länge sedan och under en varm sommar dessutom.

Att sova i en samiskt tält när det är svinkallt ute är helt annan femma!

 

 
 

Men jag bestämde mig att ge det en chans. Efter kvällsmaten tog vi våra sovsäckar begav oss med längdskidor och snöskor in i skogen. Det var kallt och hela landskapet här uppe i Dalarna är nu täckt med meterhögt snö, men fullmånen sken och snön gjorde att man såg bra och det var riktigt vackert ute. Synd bara att min mobil inte kan ta lika fina foton som den kan göra på dagtid.

 

 
 
 
 
 

Tog cirka 15 min att komma till Kåtan och efter man har packat upp alla sovsäckar, tänt kaminen och tagit fram choklad och lite Jägermeister blev det riktigt mysigt. Det var den bästa delen av att sova i Kåta, att umgås och ha det gött. Resten blev lite svårare. Efter man gått och lagt sig dröjde inte länge förrän veden i kaminen falnade och det blev väldigt kallt inne. Min vattenflaska som jag hade tagit med mig frös till is och det stack i näsborrarna. Temperaturen var då cirka -18 grader, både ute och inne. 

 

 
 

Själva sovsäcken var det ingen fel på! Den värmde 98% av min kropp, resterade var min näsa, kinderna och nacke som blev kall. Jag fick dra upp sovsäcken över huvudet för att få mer värme och man kände sig som en larv i en kokong. Golvet var sedan hård att sova på trots dubbla liggunderlag.

Som sagt är jag ingen van campare och jag hade svårt att sova så det blev mest att man dåsade av och till tills alarm klockan pep vid 5 tid på morgonen. Då gick jag och två från gänget upp, packade tyst ner våra grejer i ryggsäckarna utan att väcka resten av gänget, tog på snöskorna och begav oss tillbaka till stationen för att påbörja våra morgon pass. Mitt började kl 6:30 så det blev inte mycket sömn för mig. Det tar inte så lång tid att komma till stationen men trots det råkade jag förfrysa min näst minsta tå på vägen. Jag var så himla dum att ta av mig sockorna (Jag bar två par sockor under natten för att inte frysa.) för att kunna få plats fötterna i skorna och på grund av det förfrös jag lilltån. Kände som en kall, liten klump i sockan när jag kom in i värmen. Ingen känsel alls och den var kritvit! Som tur var kom blodtillförseln och det dröjde inte länge förrän jag fick känseln tillbaka och tån blev röd och fin.

 

Puh!

 

Och efter en snabb, varm dusch begav jag sedan till mitt morgon pass och började arbeta. Gud vad jag njöt att vara inomhus! Så varmt och så gött!

 

Så nu har jag testat på att campa utomhus i en Kåta och jag tror att jag aldrig kommer göra det igen. Alldeles för kallt för min smak men det var kul att hitta på något tillsammans med gänget från stationen. Att pröva någonting man aldrig har gjort tidigare och se om man gillar det eller inte.

 

 
Mina äventyr på Grövelsjön
8:e februari 2018

 

 
 

Ber så mycket om ursäkt att jag inte har hunnit blogga förrän nu! Det har varit mycket att göra både på jobbet och på fritiden och när man har lite tid för sig själv är det oftast man sover eller vilar. Men det jag kan berätta att jag har haft en mycket aktiv Januari månad fylld med jobb, pulka åkning och utflykter.

 

19:e Januari gjorde jag en liten utflykt ner till Mora. Har aldrig besökt staden och måste passa på medan man var fortfarande ledig och jag behövde också klippa håret. Topparna var alldeles nedslitna! Efter besöket på salongen Hår-klippet med uppfräschat hår tog jag tur runt staden. Mora är inte stor men har en bra huvudgata med butiker som H&M, Vila, LIDL, Akademibokhandeln, Kappahl etc. All the basic! Själva deras souvenir butik var tyvärr stängd men jag besökte deras kända Mora-knivs butik som hade alla olika sorters Mora knivar man kunde tänka sig. Vackra knivar men sylvassa! Jag passade även på att besöka Anders Zorn museum. Ni vet! Konstnären som var känd att måla nakna, mulliga Dalakvinnor. Hälften av museum var tyvärr stängd pga. omstrukturering men jag fick möjlighet att se hans akvareller och dom första olje-skisserna.

 

 

 

 
 
 
 
 
 

Den 21:e januari var jag och gänget från Grövelsjön ute och åkte pulka igen. Vi gick raka vägen upp till Jakobshöjden och testade på att åka på några orörda nerförsbackar. Det var lite riskfyllt med tanke på vi inte hade någon aning vad som kunde finnas under snön. Kunde vara stenar och grenar som stack ut men det gick bra ändå. Det var sedan väldigt tufft att röra sig över meterhöga snön, även med snörskor men det var bara några gånger man fick kravla sig fram på alla fyra. Jag Sanna, Rasmus och Simon hade en underbar dag! Stark solsken och blå himmel.

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Och sedan började Vintersäsongen för oss! Utom vårt jobbschema har vi haft hel del intro kurser över föreningen STF, Grövelsjön fjällstation, brandsäkerhet och hjärt och lugn räddning. Vi har även deltagit i kurser bl.a Maria Åkerbergs ekologiska spa produkter och Ölprovning av Oppigård (Detta var frivilligt, inte obligatorisk.)  

 

 
 

Vi hade också många kvällar med goda middagar tillsammans, tillagade av  mäster kockarna i köket, i matsalen eller i Personal-huset och fick chansen att lära känna varandra lite bättre.

 

26:e Januari var man lite ledig och då stack jag, Jenny, Astrid, Jonas och Anna upp till norska byn Røros som ligger bara två timmar från oss. Den norska gränsen ligger faktiskt  inte så långt bort från Grövelsjön och jag tror att vägen som vi tog för att korsa gränsen mellan Sverige och Norge måste vara den minst övervakande i hela landet. Inga poliser, ingen Tull inspektion, inte ens en grind! Bara åka ett tag genom skogen tills mobilen piper till och du får ett sms som står "Välkommen till Norge."

Røros var verkligen en vacker liten by! Den är inte stor men har så många vackra, gamla hus och en fantastiskt kyrka och om ni inte visste så spelade några scener till tv-serien Pippi Långstrump där och byn har också blivit upptagen till Unescos världsarvslista.

 

 
 
 
 
 
 
 

Vi strövade runt där, besökte lite butiker, tog kort på kyrkan och när vi blev hungriga åt vi på Freddys Dinner som var en riktig häftig ställe att äta på. Deras tema var 50-tal och Rock n roll och deras hamburgare med sötpotatis pommes var supergott!