Veronica Sandahl

Arbetsprover

30:e Januari 2012.

 

Återigen har vi grafikkurs i skolan inom torrnåls teknik. Jag har nu ristat färdigt en plåt som jag ska trycka imorgon. Denna vecka har vi egentligen tre olika workshops som vi kan få välja. Fotografi med Agneta Ekman Wingate, Text och diskussion med Thomas Dahl (samma person som föreläste förr förra veckan. Han med stolen.) och Grafiktryck med Pia.Grafiktryck känns mer praktiskt och roligare för mig och jag ska försöka trycka nånting som jag kan fylla mina arbetsprover och portfolio.


Som jag skrev i mitt tidigare inlägg tänker jag fokusera min energi till att söka till Konstfacks ”Grafiskt Design och Illustration” programmet. Men de kräver väldigt mycket av oss i arbetsprover.


1.       Gör ett porträtt av din förebild/inspiration.

2.       Göra tre bokomslag till klassikerna Dracula, Dr Jekyll & Mr Hyde och Frankenstein. Plus göra en logotyp till bokomslagen och ett bokmärke.

3.       Göra en slags illustrations serie till Augosto Monterroso korta novell ”När han vaknade stod dinosurien kvar!” (Detta är hela novellen och är känd som världens kortaste.)

4.       Använd mina saker i mitt rum till att skapa en utställning om mig själv.

5.       Egna arbeten.

6.       Skriftlig motivering.Jag är nästan klar med porträttet av min förebild, författaren, regissören och konstnären Clive Barker. Har ritat färdigt tre bokomslag till klassikerna som jag ska scanna in och redigera på datorn och nu ska jag försöka rita fram en illustration till Dinosaurie sagan på photoshop. Jag började med arbetet ganska tidigt och jag har en och en halv månad kvar tills det ska skickas in men jag känner mig ibland ganska pressad över det är så många uppgifter. Jag vill att det ska se bra ut och jag måste kunna hinna göra färdigt men min andra portfolio till resten av konstskolorna.


Min ateljé ser ut som ett katastrof område men jag känner att jag har åstadkommit ganska mycket grejer under höstterminen. Vi tvåor kommer inte ha så mycket workshops och kurser under vårterminen som vi hade i ettan men vi kommer vara stark fokuserade på att jobba i våra ateljéer till att bygga upp våra portfolior så någon sovmorgon tänker jag inte ha förrän till sommarn.

 


Puh! Jag har glad över att min restaurang utställning inte kommer att vara förrän vid slutet av Mars. Deadlinen för arbetsproverna till de flesta skolorna ligger på 15:e Mars och då kommer vi alla vara ganska stressade.

Personen ovanför: Clive Barker och hans bok Abarat. Ett av mina favoritböcker!

Konstnären Thomas Dahl
11:e Januari 2012.Terminens första föreläsaren och utställare skolans galleri är konstnären Thomas Dahl. Tidigare student på Valands konsthögskola (2003-2008) i Göteborg.Hans konstnärskap rör sig i huvudsak kring långa och komplicerade materialprocesser som ofta har en språklig och konceptuell sida. Under sin studietid på Valand valde Thomas att göra om en gammal stol. Stolen sågades och maldes ner till flis och sågspån, som blev material till en ny stol av samma storlek och utseende som originalet.
Har han också försökt smälta ner och göra om gamla kaffebryggare och sedan med keramik skulpturera upp dem igen för fram en annan sida av dem.  


Enligt honom är han noga och strikt under dess processer och både vrider och vänder arbetet för att se den i olika filosofiska och psykologiska vinklar.
Centralt i hans skapande är en strikt metod som han utformar inför varje process. Hans arbeten utgör ofta kretslopp med öppningar mot filosofiska och psykologiska aspekter, där slumpen och plötsliga infall ibland bryter hans uppställda regelverk.

Hans verk är knappast radikal eller orignel. Att smula sönder en stol har man gjort tidigare. Under förra vårterminen hade vi en kurs där vi skulle omformatera gamla stolar. Jag gjorde en klassiker med att förstöra min stol med en yxa i små små bitar och byggde sedan ihop den igen, och som plåster på såren för den gamla stolen målade jag också om den i röd. Trots att den hade blivit nedhuggen i bitar och sedan återuppbyggt, kunde man tryggt sitta på den.
Men han var duktigt på att prata inför publik och flesta av hans verk var riktigt underhållande att titta (snarare höra) på.
Skolstart vår 2012

 8:e Januari 2012.

 

Imorgon börjar skolan. Jag har redan varit hemma i Gerlesborg i några dagar och arbetat med min portfolio och arbetsprover. Nu börjar allvaret! Sista datumet ligger i mitten av Mars för de flesta konstskolorna i Sverige. Det kommer vara mycket arbete med att välja ut de verk som man har lyckas bäst med, bygga upp portfolio och skicka den (via internet) till skolorna innan sista datumet.

Men jag kommer lägga mest min tid på att göra arbetsproverna till Konstfacks ”Grafisk Design och Illustration” programmet.

Enligt förnuft och magkänsla är min stil mer åt det illustrativa och berättande sidan än den ”fria konsten”. Jag vill att mina verk ska ha en tydlig berättelse i sig, att de ska ha en funktion. Jag vill att folk ska förstå vad den handlar om och jag tror att om jag skulle komma in på programmet, skulle verktygen och kunskapen där vara till mycket större praktiskt nytta för mig än om jag skulle gå på en Konst program. På ”Grafisk Design och Illustration” skulle jag nog få lära mig hur man formgiver ex filmpostrar, reklamskyltar, bokomslag eller barnböcker, jag skulle få lära mig hur man designar och marknadsför och samtidigt visa fram sin estetiska sida. 


 

För jag vill ha ett jobb i framtiden! Ett fast och bra jobb som kan använda mina estetiska kunskaper till att skapa och sälja.  Visst är jag medveten om att grafiker och Illustratör heller inte är någon dans på rosor, de är säkert mycket frilansande och tillfälliga jobb innan man når ditt man ska. Men chansen att leva med på yrket är nog mycket större än att jobba som konstnär.Vad jag har hört från samtliga tillfälliga gästlärare och yrkesverksamma konstnärer handlar det mycket att hela tiden söka om stipendier och bidrag till sina projekt, att ibland aldrig vet hur nästa månadslön ser ut och då och då får ta ett deltidsjobb för att klara sig. Man skulle nog klara av att leva ett sådant liv som ung men vad händer när man blir äldre? Får barn? Blir allvarlig sjuk eller hamnar en situation där du inte har några pengar eller ens liten buffert som kan hjälpa dig!?Jag har läst för många tidningar för blunda den hårda verkligheten! Hur arbetsförmedlingen och försäkringskassan behandlar de som är arbetslösa, svårt psykiskt/fysiskt sjuka etc. och hur de blir behandlande. Som rik eller medelsvensson med stor pension och en liten buffert vid sidan skulle de inte vara några problem, men som fattig kan det bli ett helvete.Jag älskar att måla och rita och jag vill arbeta med konst, men jag måste vara medveten om verkligheten. För utanför skolan måste du klara dig själv! Jag vill inte vara helt beroende av andras bidrag och stipendier utan jag vill arbeta tjäna mina egna pengar!