2 Läs mer >>

 

23:e Maj 2011.

I fredags var de skolavslutning!

Efter den lyckade Mexico festen som vi hade i torsdags med goda drinkar, god mat, roligt folk och jättesnygga Pinatas, hade vi skolavslutning direkt dagen efter inne i skolans samlingssal. Trots att några av oss var lite trötta efter nattens nöjen, var alla finklädda och samlade och sjöng den traditionella ”Den blomstertid nu kommer” med full rulle. Sedan var det Diplom utdelning som bevisar att man har fullföljt sin utbildning och fick skaka hand med lärarna. Några fick jättefina stipendier för gott arbete och hög ambition i sitt arbete och jag säger grattis till er allihopa!  

Det är kul att sluta skolan och ta långt sommarlov, men jag känner mig alltid lite ledsen när avslutningsdagen är slut och alla skiljs åt. Tvåorna kommer att skiljas och gå helt olika vägar, många av dem kommer att börja på konst eller design högskolor till hösten och kanske kommer vi att ses igen i framtiden…eller inte.Det är några tvåor som jag har umgåtts med under terminen som jag kommer verkligen att sakna; ni har både inspirerat och uppmuntrat mig under mitt konstskapande och ni har vart jätteroliga att umgås med.
Detsamma gäller några ettor som har valt att skippa tvåan och tänker börja jobba eller redan kommit in på högskola eller funderar på att börja i annan skola.  Jag önskar er all lycka i världen att det ska gå bra för er, några hann jag säga ett stort adjö och ge en stor kram innan i skildes åt, andra fick jag inte möjligheten pga. ni åkte hem så fort. Men jag hoppas verkligen att vi ses igen under sommaren eller att ni kanske ångar er och kommer tillbaka till hösten ;) . 


Jag vill önska Er lycka till och hålla tummarna. Ni ska veta att jag kommer att sakna Er mycket och det kommer att bli tomt utan er när skolan börjar!Ha nu en riktigt skön sommar allihopa och ni som väljer att gå tvåan till hösten, vi ses! :)Avslutningen...

0 Läs mer >>

 

 

18:e Maj 2011.

Nu är det bara två dagar kvar till avslutningen, två dagar tills alla får sina Diplom, stipendium och sedan skiljs åt och åker hem till sina egna. En del kommer man att se igen till hösten då vi många av oss börjar tvåan, andra tyvärr inte förutom facebook och kanske i tidningar  ;).Imorgon kommer det att vara avslutningsfest inne i Konsthallen och vi ettor har fått ansvaret att förbereda, dekorera och laga maten till festen. Tvåorna hade stått svars till julfesten  så den här gången är det vår tur. Temat för festen är ”Mexico” och jag tillhör matgruppen tillsammans med ; Angelica F, Linda, Julia och Thomas. Vårt ansvar är att bestämma vad för slags mat vi ska ha, handla in och tillaga det. Det är rätt lätt att bestämma vilken mat som passar till temat (gissa vad ;P)  men med tanke på att vi är cirka 50 pers blev det väldigt mycket att handla in. Men Skolan står för kostnaden. Igår var vi på Torp och handlade all mat och idag stektes och bakades de första rätterna inför festen (hemma hos Angelica och Linda). Det blev mycket hackande, skärande, vispning och stekning men det gick bra! Ingen skärde av sig fingret förutom någon fick lite näsblod av lök skalandet  ;)!Men under de senaste två veckorna har jag, Angelica F och Linda arbetat hårt och flitigt med att bygga upp fem st stora Pinatas figurer som vi ska använda under kvällens underhållning.En Pinata är en färgglad figur innehållande presenter, godis eller frukter. Den hängs oftast från ett träd eller tak och folk iförda med ögonbindlar ska en i taget försöka slå sönder Pinatan med hjälp av en ex brännbolls trä för att på så sätt få ta del av dess innehåll. Dess material är gjort av antingen halm, papier-maché eller lera, material som är lätt att slå sönder.

Jag tycker nu att det är lite tråkigt att vi ska slå sönder dessa Pinatas som vi har ägnat så mycket tid att göra inordning! Dom blev så fina tycker jag!

Kanske man kan avvara en som minne?  


P.S Den blå Pinatasen och den röda med svart nos har jag själv byggt upp och målat :)

Pinata


Pinata ne 2två pinatas

Imorn är det fest!

1 Läs mer >>

 

 

Besök till Louisiana

12:e Maj 2011.

I tisdags hade vi endags utflykt till Danmark och besökte Muséeparken Louisiana. Färden ditt från Gerlesborg till Helsingborg tog längst tid att åka, cirka 4.50 timme med fika-stopp på vägen. Sedan tjugo minuter med färjan till Helsingör och sedan 10 minuter att komma till Louisiana.mot helsingör


Museet är nog det mest vackraste platsen jag har besökt.  Baksidan av huset (som är en herrgård.) har helt underbar utsikt mot havet och på högra sidan av huset har de en väldigt vacker park med promenad stig, träd med hängande grenar och en konstgjord liten sjö. Parken fick mig tänka lite på Alice I Underlandet, dvs Första scenerna av  den tecknande filmen.  
parken


Havet

Utställningar som vi gick besökte var superkonstnären Picassos  ”Peace and Freedom” tavlor, David Hockney stilleben verk i Ipad och Al Taylors stillrena grafikteckningar på vanligt papper.Här stod de på informationsbladet om Picassos utställning:”Picasso, the most famoust artist of the 20th century, is well known för his uninhibited vitality and his unfailing ability to renew visual art. But he did not only react to his own emotions- he also reacted to the world around him and not least to the political events of the age. Picasso: Peace and Freedom focuses on this original artists ability to interpret and transform the history of the 20 th century and thus enter- with almost uncontrollable energy, into his own.”På vägen hem passade vi alla på att shoppa lite taxfree vin, öl och godis på färjan. I vilket inte var så lätt med tanke på att vi hade bara tjugo minuter på oss att välja, stå i en lång kö, köpa en varmkorv (man var svinhungrig.) och rusa ner till bussen innan vi var i hamn.

ett verk av någonJag vet inte hur vädret upp i Värmland ligger nu men här nere vid kusten har nu rena sommaren! Gött va!

 

Ett bra tips: Ta med er mackor och fika om ni åker ner till Louisiana! Maten där är svindyr! 79 danska kronor på en vanlig Macka! Nä nä! jag och parken

Besök till Louisiana

1 Läs mer >>
Elevutställning 2011.

7.e Maj 2011.

Idag var det Vernissage av vår elevutställning inne i Konsthallens och Skolans gallerier samt ÖPPET HUS av våra ateljéer och byggnader.
roberts grejer

mina grejer

Kl 12:00 idag hade Anders tal inne i konsthallen och därefter genomförde Angelica F, JP, Perelin och Hilda en liten Manifestation vid namn ”Valet” utanför. Som ett litet karnevalståg med en bil i första ledet med musik i högsta volym marscherade vi i en lång klunga till skolan, nästan alla uppklädda i några av Perelins och Angelicas senaste design.
tåget
gissa vem

Väl i skolan hade jag och Birgitta en liten presentation av Ettornas och Tvåornas elevutställning inne i skolans galleri. Galleriet är proppfullt med teckningar, skulpturer och målningar som har gjorts under Höst och Vår termins gång; Kroki, porträtt, grafik, animation, collage etc. Imorse var vädret lite småkyligt men senare under dagen utvecklades vädret till rena sommaren! Det perfekta utställnings dagen och det kom väldigt många besökare! Pass på nu att besöka båda gallerierna i Gerlesborg under Maj, utställningen kommer att hållas fram till 18:e Maj, sedan tas dom ned och vi kommer att ha vår lilla avslutningsfest i Hallen.

Elevutställning 2011

0 Läs mer >>

 

 

4:e Maj 2011.

Efter ni har läst denna blogg inlägg, sprid detta vidare om att nu på lördag 7:e Maj från kl 10-18:00 kommer det att vara Vernissage av vår ELEVUTSTÄLLNING inne i Konsthallen och skolans galleri!Lägg extra notis på detta datum och alla är välkomna att kika in och se vi ettors och tvåors utställning av tavlor, skulpturer och videokonst.

Men mycket måste fixas till innan utställningen, saker som ska lämnas in, granskas, väljas ut och placera dem i en bra position och ordning uppe på väggarna.


 Det kanske låter lätt att helt enkelt hänga upp tavlor på väggarna men de är det INTE!


 Jag är med i upphängningsgruppen för konsthallen och vi har sedan igår förmiddags kämpat med att placera och hänga upp verken på rätt sätt och vi är fortfarande inte klara!  Tänk er själva att man har cirka 5-7 st verk gånger av 40st elever från årskurs ett och två och (nästan) allas verk ska finnas med upp på väggarna! En del är på cirka 3-4 meter bredden/längden, andra bara 10 cm. De flesta är på duk, andra är teckningar eller tredimmonsionelt.Jag fick ställa om mig ganska mycket efter hur konstverken ska synas, innan tyckte jag att verken borde följas och paras ihop efter färgskala och tema (Typ ljusblå med ljusgrön etc.). I inredning skulle det funka men för att varje elevs specifika stil och tema ska synas, måste man sätta ihop konstverk som har helt olika färg/stilar med varandra (Tänk er hur gul och lila skär mot varandra.) och samtidigt ge dem sin egen yta och rum för enskilt betraktande.

 Krångligt heller hur!

Men vi har kommit väldigt långt och vi är nästan färdiga med arbetet! Detta kommer att bli en utställning värt att ses och alla har bidragit med många fina grejer! ;-)


elevutställningelevutställning2

Förberedandet av e...

0 Läs mer >>
2 Maj 2011.

 Fy skäms på mig som har slarvat med bloggandet under de senaste två veckorna. Men jag har inte haft tid eller ork så där har ni hela anledningen. Men jag kan snabbt tala om för er att under Påsklovet har jag varit hemma i Säffle och umgåtts med familjen och tagit en liten resa till Stockholm och hälsat på Andreas och Johanna.

 Under min lilla vistelse i Stockholm passade jag och Johanna på att besöka Etnografiska Museet och kollade på ”Vodou” utställningen som var på tillfällig turné. Den var jätteintressant! Man känner till ”Vodoo” men mina tidigare kunskaper om religionen har varit mer från Hollywood och skräckfilmer (Skeleton Key, Prinsessan och Grodan etc.) med vodoodockor med nålar i sig, fanatiska häxmästare, grisgris och Zombies och inte de rent faktamässiga och riktiga ursprunget.

Denna samling kommer ursprungligen från ön Haiti och har samlats in av Marianne Lehmann i försök att bevara denna kultur, historia och visa vad Vodou egentligen betyder för människorna i Haiti och också visa för utomstående vad skulpturerna och föremålen har för syften i religionen.

Vodou, som det egentligen stavas och som beskrivs i utställningen, är en religion med rötter från katolismen, afrikansk och karibiska ursprungs befolknings kultur och religion. Vodou liknar ganska mycket Wicca och andra natur och spritiska religioner och utställningen fascinerade mig verkligen, framför allt Bizangokrigarna; stora, kraftiga, trasdock liknade skulpturer som tjänade som krigare och beskyddare för de fattiga och utsatta. Flesta av dem var ungefär i min storlek och var gjorda antingen i betong eller tyg, hade spegelskärvor i ögonhålorna och riktigt människoskelett insytt i kroppen. Skrämmande men väldigt kraftfulla och spännande!

Vad jag kommer ihåg fanns det tre-fyra utställnings rum. De första två handlade om andarna som finns inom Vodou och deras syften att hjälpa eller skada människan. De två andra rummen hade mer mörker, starkare budskap och flesta av föremålen var skyddade bakom halvt täckande träskivor och avstånd från betraktaren.  Detta så vi inte skulle röra dem eller se dem helt och hållet pga. av deras heliga status som bruksföremål till besvärjelser och heliga syften.

Religöst är jag inte men jag respekterar deras kultur och historia och jag beundrar deras verk i estetiskt synvinkel och fann många av skulpturerna väldigt vackra och starka i sitt uttryck som beskyddare och tillbedjan till högre makter.


Jag är verkligen glad att jag fick möjlighet att se utställningen och se andra sidor av Vodou som man inte har känt till tidigare, men också skrota fördomar och andra Hollywood clicheer från mitt medvetande och se den med nya ögon.etnologiska museetVodou...