Veronica Sandahl

Venedigresan dag 5
27:e Oktober 2011

Venedigresan dag 5

15:e Oktober 2011.

 De här var den allra sista dagen av Venedig.
 Flygbussen till Venedigs flygplats skulle inte åka förrän kl fyra på eftermiddan så vi hade en liten stund till att göra en vandring igen till några av Venedigs biennalens satelitt-utställningar en sista gång.


Samma gäng: Jag, Malin, Rebecca och Magdalena tog oss en snabb tur till en annan känd kyrka (kommer tyvärr inte ihåg namnet) och därefter till Asiens utställning "I_Future Pass_"  som enligt min mening var den absoluta favoriten av alla utställningar jag besökte i Venedig.

Asiens konstnärer har verkligen ett öga för detalj, teknik och känsla! Många av verken gjorde mig väldigt överraskad och glad och kändes så lätt att ta till sig. Inga dystra, svårbegripliga, fula och allvarsamma konstverk! De var helt enkelt roliga att se på. Många av konstnärerna var inriktade inom anime och manga men hade skapat sin egen stil och kört i stora format. Vi hann också besöka den en annan paviljong som också tillhörde temat.  Sedan åt vi en snabb lunch och den allra sista besöket var inte mindre än den världskända Basilica di San Marco katedralen som ligger precis nära Markus-torget.

Kön till kyrkan var väldigt lång men vi rörde oss snabbt och kom in. Som ni ser på bilderna var det verkligen en njutning för ögat att se detta stora valv och alla målningar och statyer överallt i katedralen. I Bysantinskt stil hade varje verk sin egen berättelse och historiska bakgrund. Änglar, Helgon och Martyrer fanns överallt. Mosaikplattor var täckta från golv till tak och nästan allting var täckt av vackert bladguld.Ett perfekt avslut av vår resa igenom Venedigs alla utställningar, gallerier och katedraler!

Därefter fick vi skynda tillbaka till vandrarhemmet för att samlas ihop och dra oss till flygbussen.Som jag tidigare nämnde i förra inlägget, var jag ute natten innan och besökte student-torget tillsammans med några kamrater. Fast dagarna på Venedig var soliga och varma, var nätterna ganska kalla och torra. Den kvällen var det väldigt kallt ute och jag frös bra mycket när vi skulle dra oss tillbaka till vandrarhemmet. Man kunde hålla sig varm när man gick i rask takt men vi fick stilla vänta nästan en halvtimme inne i båt-hållplatsen för att ta oss tillbaka ön. När vi äntligen kom tillbaka så tog jag mig snabbt en varm dusch och drog på mig så mycket kläder som möjligt och hoppade direkt ner i sängen. Men det hjälpte inte. Under natten frös jag och på morgonen kände mig lite dålig och snorig.

Jag kunde tygla förkylningen under hela förmiddan men när vi skulle åka hem började mitt immunförsvar att vackla. När vi satt på planet blev det bara värre och värre. Vet inte om det var på grund av luftkonditioneringen men min röst försvann och jag blev lite febrig och under landningen fick jag den värsta huvudvärken av lufttrycket. Jag hade redan propp i öronen innan flygresan men när vi steg upp i skyn och sedan ner fick jag tredubbla propp i öronen och kunde nästan inte höra någonting. Trycket gjorde så ont i huvudet att jag nästan svimmade av smärta. Jag försökte trycka på näsan och blåsa ut för att få bort det men det blev bara värre.

När vi äntligen landande var jag som ett vrak. Jag var febrig, trött, min röst var borta och jag snörvlade, det kändes som en evighet när jag äntligen kom med bussen till Gerlesborg och till min varma goa säng.   


Resten av helgen låg jag in min säng hela tiden och kurerade mig och tog mängder av pandolier och näsprey.

Snygg avslutning av min resa!  Hände detsamma sak när jag åkte hem från London förra året. :P Men jag hade ifall turen med att bli sjuk på slutet och inte ibörjan så min resa har varit väldigt lyckad och jag kan rekommendera starkt att besöka denna underbara stad.

Men gör det så fort som möjligt! Venedig börjar bli alltmer som en turiststad, ett nöjesfält för enbart turister och inget fast och vardagligt. Det fanns gott om maskeradbutiker, dyra märkes och smycke-butiker och restauranger men jag såg ytterst få vanliga butiker som sålde vardagliga ting.

 En annat allvarlig sak är att Venedig hotas av nu översvämning och om 20-30 år kommer kanske mesta av staden ligga i vatten. Så skynda er!

Venedigresan dag 4

 25:e Oktober 2011.

Venedigresan dag 4

14:e Oktober 2011.

Tre olika gallerier och kyrka hann vi besöka under denna stressiga och intensiva dag.

Dagens första besök var först Galleria dell`Accademia som är ett av Venedig främsta konstinsamlingar. Det som visades upp var mestadels religiösa (Katolsk) verk som sträckte sig mellan 1300-1700 talet.  Konstnärer var de bl.a. Paolo Uccello, Domenico Ghirlandaio, Sandro Botticelli and Andrea del Sarto.

Nästa anhalt var galleri Ca`Peasro som var mer inriktad på modern konst och favoriter som Klimt, Chagall, Kandiskij, Klee och Matisse var några exempel som ställde ut där. Olyckligtvis fick jag aldrig chansen att se Gustav Klimts målning ”Giuditta II” pga. av den  var på konst-turné, men jag fick äran att beskåda Vittorio Emnuele Bressanins ”Modestia e Vanita” och Cesare Laurentis verk ”Fioritura nova”. På högsta våningen fick vi också se en jättelik kollektion av Asiatiskta konstföremål, samurajsvärd, kimonos och helt beundransvärda askar och vasar, dekorerade i slingrande mönster och exotiska djur.

Det tredje och sista anhalten av dagens kulturbesök var till Basilica di Santa Maria Gloriosa dei Frari kyrkan. En av Venedigs största kyrkor med flera av världens främsta stenhuggare skulpturer i sina kapeller; Bellinis, Donatellos och Tizians.  Det fanns flera altare till olika slags helgon och gravmonument till minne av betydelsefulla människor inne i kyrkan och alla var helt häpnadsväckande. Taket låg väldigt högt ovanför oss och varenda litet hörn var noggrant och planerad dekorerad av ett heligt föremål eller text.Men den mest vördnadsfulla och vackraste altaret var en liten staty, föreställande Jungfru Maria 
som hade foton, blommor och ljus vid sina fötter och en liten bönesits framför sig. Den var så fin och mjuk att jag fick te tårar i ögonen. (Tyvärr har jag inga bilder från inne i kyrkan pga. av fotoförbud så några av dessa foton har jag lånat från internet.)

Efter detta besök gick jag, Malin, Rebecca och Magdalena runt i staden och det var först då som det värsta som hände under den här resan. Mitt kontokort hade slutat fungera!

 Det började med att jag upptäckte att de Italienska bankautomaterna inte ville ta emot mitt kort, jag testade på tre-fyra olika automater och alla svarade lika. Jag försökte gå in till bankerna men där fick jag ingen hjälp alls av kassörskorna. Deras ordförråd i engelska var pinsamt väldigt begränsad (är det inte ett krav?) och det enda de kunde säga var att pröva igen eller spärra kortet. Först trodde jag att mitt kort hade blivit scannad och alla mina pengar var borta, så jag greps av panik och oro och visste inte alls vad jag skulle göra!


Men mina kompisar stötte mig och jag fick att nummer av Madde till Swedbank som jag kunde kontakta och få hjälp. När jag fick hjälp av en kvinna från Swedbank, förklarade hon att det var mest troligt att mitt chip på kortet har blivit förstörd av de utländska automaterna och det var därför mitt kort inte funkade, hon ordnade med att  spärrade mitt kort för säkerhets skull och beställde ett nytt kort åt mig som skulle komma om några dagar.

Det var skönt att veta att det var chipet som hade blivit förstörd och ingenting värre, så jag fick låna lite pen
gar av en kompis (Tack så mycket M)  och fick trösta mig med att det var den näst sista dagen av resan och jag behövde inte så mycket.

På kvällen tog jag en sista adjö av nattens Venedig genom att hänga med ett gäng till några av
pizzeriorna och barerna på studenttorget Santa Margarita i nordvästra delen av Venedig. Jag kommer aldrig att glömma gränderna och de trånga öde gatorna som vi passerade igenom under kvällen!

Venedigresan dag 3

 22:e Oktober 2011.

 

Venedigresan dag 3.


13:e Oktober 2011.

För er som älskar Vin, kan jag rekommendera er att åka till Italien för där är vinet väldigt väldigt billigt. Det är väldigt lätt att köpa vin direkt från mataffären och kostnaden för en flaska kunde ligga mellan 0.99-3.00 euro dvs. man kunde köpa en flaska rött vin (som smakar även utmärkt) för bara typ 15 kr! Vilken skillnad från priserna här i Sverige!


Under dag nr 3 var det iväg till den andra delen av Venedig Biennalen, ”Arsenale” och tittade på resten av nationernas utställningar: Saudiarabien, Argentina, Indien, Kroatien , Turkiet, Chile och Italien. Också några självständiga konstnärer. Denna massutställning var betydligt bättre och roligare att titta på än den första och jag fann många spännande verk som verkligen fastnade på hjärnan. 

Bland dem var favoriterna ”The Clock av Christian Marclay och Nicholas Hlobo ”Limpundulu Zonke Ziyandilandela”. 


arsenale

“The Clock”
är en filmtinstallation av konstnären Christian Marclay. Installationen är en sammanbindning av tusentals olika filmsnuttar som relaterar till klockan och hur människorna i filmen reagerar till den. Hela den här filmen är 24 timmar lång och synkroniserar med den riktiga tiden dvs. som under Venedig Bienallen, när en filmsnutt visade att klockan är 12:45, så var den det i verkligheten.

Snacka om vilket flit och svett att kunna sätta ihop sådan film! Det kallar jag för ett mästerverk!Min favorit nation av denna Bienall var Italiens samlade verk, den var en stor blandning av olika tekniker men vars fokus var, för ovanlighetens skull, mer åt realistiskt, religiöst och romantiskt tema. En underligt skarp kontrast i jämförelse med dom andra utställningshallarna i biennalen som ligger mer fokus i den hårdsmälta samtidskonsten.Efter biennalen, åt jag och tjejerna Madde, Rebecca och Malin lunch och sedan försökte vi
hinna iväg till ytterligare ett utställningi;  Galleri Ca`Peaso. Men tyvärr hann vi inte i tid (bara 15 minuter försenade) och blev tyvärr inte insläppta in till galleriet, dom tog inte in fler besökare efter fem tiden så vi fick komma tillbaka nästa dag.
Som plåster på såren hann vi besöka två Satellit utställningar som låg i närheten, tillhörande nationerna: Ukraina och (om jag minns rätt) Bulgarien.

Under vår lilla vandring runt om den sydvästra delen av Venedig (där satellit utställningarna och Ca`Peaso låg.), passade vi på att gå in en typiskt maskerad butik och köpa oss en varsin färgglad mask.  Jag är otroligt förtjust i masker och jag ville nästan gå in i varje maskeradbutik som vi passerade förbi och jag kan lova att dom butikerna finns det väldigt gott om i Venedig.  Venedig har sin egen maskkultur i och med deras världskända karneval, har de en stor produktion av masker som både finns exklusiv handgjorda eller importerade från Kina. Och deras masker är väldigt unika!

 Jag hade verkligen svårt att bestämma mig vilken mask jag ville men till slut valde jag en grönglittrig mask med lite fjädrar och en plastblomma vid den högra sidan. Nöjda över våra köp satte vi på oss maskerna direkt och hade dem på oss en litet tag när vi fortsatte strosa runt i kvarteren. På kvällen blev det Italiensk glass, en liten promenad runt Markustorget och lyssnade lite på musiken som livebanden spelade utanför restaurangerna på torget.forsättning följer...