2 Läs mer >>

29:e Januari 2011.Inget speciellt har jag gjort idag, bara varit i min ateljé och försökt göra lite skisser till mitt senaste verk.

I mitt förra inlägg berättade jag om vår kroki studier av manlig modell och föreläsningen av Meira Ahmemulic.   Det jag tänker ta upp nu är vad jag och klassen fick chansen att se igår i skolan.

Vi fick äran att se den holländske konstnären Renzo Martens kritikerrosade konstfilm ”Enjoy (please) Poverty, del 3” som Meira Ahmemulic hade fått tillåtelse att visa upp inför oss.
Renzo Marten är konstnär och typ dokumentärfilmare som använder en vanlig handkamera som verktyg i sitt konstnärskap.

”Enjoy Poverty” handlar om hans resa genom Kongos städer och plantager och igenom arbetar klassens fattiga, förfallna bostäder och liv. Han ställer också frågor och interjuvar olika biståndsorganisationer om deras arbete, samt utlands fotografer/reportrar som har i uppdrag att dokumentera och fota krig, svält och elände.
 Filmen handlar också om de orättvisa villkor som arbetarna har som jobbar i plantagen.

 Man förstår väldigt snabbt att Renzo Marten är väldigt cynisk över situationen. Det han säger till ortsbefolkningen att  ” that the greatest resource they have is their poverty and they must take control of its means of production”. Dvs. i enklare mening; ”Ni kommer alltid att leva i fattigdom och elände så lev med det och utnyttja det!” (Vet inte om han riktigt menar det med 100 %?)  Och sedan skyltar upp den stor neonskylt med texten "Enjoy please Poverty" på inför byborna. Det låter väldigt cynisk, elakt och satiriskt men det han vill få fram är; vem utnyttjar egentligen vem när bilden av det fattiga Kongo exploateras? Vem har egentligen gjort att varje dag är en kamp för överlevnad för dem? Att hopp gess och sedan tas ifrån dem igen och igen?


 Från hans handkamera får ex se hur fotografer tar kort på ortsbefolkningen som de vore djur och bara ser dem som objektivt. Ett avsnitt visar hur en fotograf tar snabbt kort på en gammal man inne i ett tält, utan att fråga om tillåtelse och sedan går sin väg utan att säga ”Hejdå” eller ”Tack”. (Renzo själv frågar direkt efter artigt vad den gamle mannen heter och han får svaret ”Richard”. ) 
”Enjoy Poverty” blev starkt uppmärksammad på Berlin bienalen år 2010 och har fått väldigt blandad kritik och ifrågasatt om han har utnyttjat lokalbefolkningen eller inte i sitt filmande.

Martens säger i en intervju:

Jag är både observatören och förövaren som själv bidrar till den afrikanska exploateringen. Jag kan aldrig vara frälsare eller befriare eftersom jag definieras av de strukturer och institutioner som utnyttjar i första hand. Jag kan inte ens låtsas att min närvaro skulle frigöra – även om jag blottlägger maktförhållanden av bilden av fattigdomen inom marknadsekonomin. Den med kameran kommer alltid att exploatera på grund av de maktrelationer som är inneboende i att ta, distribuera och sälja bilder.  (Renzo Martens intervjuad av Frances Guerin, ARTslant, New York, 2009)


Filmen var verkligen inte lätt att se på!Oftast dök det upp hemska bilder av mördade soldater som låg på marken med svärm med flugor över sig, små barn som såg ut som vandrande skelett och som kunde knappt gråta, skratta, skrika eller ens röra sig för de är så svaga.  Det var hemsk men ändå var filmen väldigt gripande och det väckte många frågor i mitt huvud bla över hur långt går gränsen för en konstnär inom moral och etik?


 Gjorde han rätt eller gjorde han lika stor fel som fotograferna eller biståndsorganisationerna i filmen?
Enjoy Poverty episode...

4 Läs mer >>


27:e Januari 2011.

Har krypt ner i sängen med en katt bredvid sig och tänker skriva litegranna om veckans händelser.
Den här veckan har vi jobbat med att kroki av MANLIG modell! 

Jag har ritat av nakna modeller förut så blev inte alls förvånad eller generad när en naken karl poserade på podiet framför mig. Precis vad jag skrev i ett av mina tidigare inlägg; När man tecknar kroki av en naken person, ser man inte modellen som någonting erotisk eller pinsamt. Det är bara vanlig hud och poserna modellen gör är ganska vanliga och avslappnande och det du mest fokuserar på är att få bilden på pappret bli så rätt som möjligt och du får med dom rätta vinklarna och skuggorna/ljusen.
30 sek skiss


krokiskisser


 skiss som jag har gjort
Den här veckan har jag riktigt ägnat 100 % i mitt måleri och tecknande! Förra veckan var min energi konstigt inte med! Jag kände mig lite trött och hängig, jag vet inte vad det var?

 Men nu är energin och skaparlusten tillbaka och det känns så skönt!    

Igårkväll var jag på föreläsning av konstnären Meira Ahmemulic som föreläste om sitt konstnärskap inom ljud och video konst. Hon också sitter i redaktionskommitén för kulturtidskriften Ord&Bild och
hon berättade mycket bla om sitt projekt i Tyskland där hon gör research och interjuvar gamla föredetta spioner som arbetade under Kalla Kriget. Också och om graffittikonst och olika graffitti konstnäret. Mycket intressant föreläsning! 

Teckna manlig modell.

3 Läs mer >>
22 Januari 2010.

Angelica och Linda kom tidigt imorse till hämtade mig för att ta oss en liten tur runt om Hunnebostrand och Kungshamns loppisar.
Det var planerat innan att vi skulle ut å shoppa, men jag var helt oförberedd när dom kom till min dörr vid tio tiden på morgonen och överraskade mig!  Jag bara stod där med bara pyjamas, osminkad ansikte, gapande glad mun och bad dem att stiga på. Jag bad dem att vänta ett litet ögonblick så jag kunde kasta på mig lite kläder och smink och sedan stack vi.  Detta hade jag inte väntat mig! ;P
Idag så har vi (Jag, Angelica och Linda.) varit på loppis i Bovallstrand och i Kungshamn och små handlat lite. Angelica handlade lite snygga kläder, spets och kavajnålar. Linda inget. Jag själv fyndade lite böcker bla en bok om Picasso, en vhs film "Tio orsaker att hata dig" och en Harlequin pocket.
Loppisen i Hunnebo var liten och mysig men loppisen Väjern i Kungshamn var jättestor och deras lokaler var fullsmockade med saker!
Jag menar fullsmockat!
Dom hade allt!


Väjern
Väjern
väjern
Det var jättekul att gå runt å kolla! Efteråt var vi på Kungshamns ICA och storhandlade samt köpte ingredienser till Pizza som vi ska tilllaga ikväll! Mums!

Loppis i Hunnebo och ...

0 Läs mer >>
15:e Januari 2011.

Då var de helg igen då, ikväll kommer de vara en mysig filmkväll i skolans samlingsal igen, men den här gången kommer de inte vara en dokumentär film som vi såg i måndags. (Ni som undrar så såg vi på "Livets Början", en berättelse om hur ett barn blir till inne i mammas mage, väldigt vacker och intressant film.) utan vi kommer att se "Black Swan", en rätt ny film med Nathalie Portman in huvudrollen.

Vad vi har gjort under veckan var att ha konstnären John Suneson som gästlärare och veckans tem var att försöka gestalta en ålder/nummer tillsammas med rum och situtation. En ganska flumig och svårbegriplig uppgift som jag hade svårt att bli inspirerad av.

Men några elever lyckades genomföra uppgiften och igår hade vi genomgång över vad de har gjort. Ovanligt för mig hade jag ingenting att visa upp. Jag försökte göra uppgiften men jag hade inga ideer eller inspiration, istället sysslade jag under veckan att göra en ny tavla inne i min atelje. Den tavlan kommer jag visa upp i senare inlägg! ;)

konstigt?


angelicas verk


Hilda tittar in

Filmkväll ikväll...

0 Läs mer >>10 Januari 2010.

Nu har man börjat skolan igen då! Jag kan inte fatta att tiden går så fort, jag blir lite nervös! Jag vet att jag har varit jättekass på att uppdatera min blogg under jullovet men jag haft mycket att göra! Tänk! Jag har haft tre veckors jullov, nästan en månad och nu är jag tillbaka till skolan igen! Precis som förra året ska jag blogga hur mycket jag kan om händelserna på skolan!

Jag lovar!

Jag kom hem till Säffle dagen efter vi slutade skolan förra året (18 december.) med buss och tåg. Det kändes skönt att få åka tillbaka till sin gamla hemstad och träffa familjen igen!
Förutom långa sovmornar som ibland sträckte sig fram till elva och halv tolv, ställde jag upp som vikarie på mitt förra jobb och tog hand om lite flytt och rumstäd. (Till er som inte vet om
jobbade jag som städare på ett städföretag i Karlstad innan jag började skolan.)

Det var skönt att få jobba lite och tjäna lite Cash men det var lite dyrt att pendla fram och tillbaka med bussen mellan Säffle-Karlstad.

Strax innan julafton kom min älskade lillasystern Angelica med sin lilla hund Mitzy från Falkenberg. Hon och jag delade på mamma lägenhet, hon sov i sängen, jag sov i tältsängen. På julafton firade vi hemma hos mormor på Vintergatan. Vanligtvis brukar vi fira julafton hemma hos moster Lena men i år var det ett undantag. Som alltid var det julbord och Kalle Anka, därefter julklappsöppningen. Tyvärr var Johanna och Andreas inte med på julfirandet, det skulle bli besvärligt att resa, så de firade uppe i Stockholm istället. Efter lilla julfirandet hemma hos mormor, åkte jag, Angelica å mamma till Sjöhaget och firade jul en gång till tillsammans med Arne och hans döttrar, Sara och Linda (samt deras pojkvänner.), åt julgröt och öppnade klappar igen!

jag och syrranEn annan rolig grej jag gjorde under lovet var att åka till Stockholm och firade nyår tillsammans med Andreas och Johanna! Det har visst blivit en liten tradition att jag kommer och hälsar på dem under december. Det är så roligt att hälsa på dem, framför allt få gosa med deras katter.

 Dom har tre katter: Justin, Alita och Lotus, varför de är så ovanligt stora är pga. de är Ragdolls! En speciell kattras som är framavlad till att leva inomhus och har en ovanlig töjbar kropp när man lyfter upp halva deras kropp i luften. Helt underbara och jättegosiga!
lotus

Vi tog rätt lugnt under nyår, vi åt en jättegod middag och sedan stack vi ner till Nacka strand och tittade på fyrverkerier. Vi trodde att vi skulle få se fyrverkerierna från Skansen, Men pga. av tätt snöfall och dissigheten såg vi inte så mycket! Men vi fick se lite fyrverkerier från vår sida, samt en liten varmluftsballong som fastnade i ett träd! (Vi var först oroliga att trädet skulle fatta eld men som tur var gjorde den inte.) Självklart var vi ute å shoppade lite på Sicklas galleri nära Nacka och där fick jag möjligheten att smaka riktigt Italiensk glass!

Detta är vad jag gjorde under lovet. I lördags tjusande mamma och Arne tillbaka till Gerlesborg och nu idag har vi haft vårt upprop och vår första lektion!

Vi höres!

 veronica

P. S Ikväll kommer det att bli en liten filmvisning i samlingssalen på skolan! Vi kommer att se ”Livets Början”

Start på terminen...