Veronica Sandahl

Utställning på Restaurangen...
27:e Mars 2012.

Mellan 26:e-31:e Mars har jag nu solo utställning inne i skolans restaurang.


Alla andra års elever får en varsin vecka till att ställa ut sina verk i restaurangen och varje torsdag kl 15:30 har vi genomgång och opponering av utställningen.
Jag är rätt nöjd över vad jag har satt upp på väggarna. Jag har gjort en blandning att både visa upp verk som jag har gjort i fri konst, samt illustrationer från min favorit berättelse "Frankenstein."Frankenstein" serien ligger på 12 teckningar med texter till det. Den bygger på novellen (Inte filmen.) av författaren Mary Shelley. Jag har i serien försökt illustrera några av de mest viktigaste och dramatiska scenerna i boken. 


Jag tror att jag är rätt nöjd över hur jag har satt upp tavlorna. Det är inte lätt om det är stora och små verk och dessutom försöka harmonisera dem med varandra.

Tack så mycket för hjälpen Malin, Madde och Sam! För ni hjälpte mig att sätta upp tavlorna! :)

Inskickat och klart!

16:e Mars 2012

Äntligen, Äntligen, ÄNTLIGEN är både arbetsproverna för Valand, Konstfack i Fri Konst och Grafisk Design klara och inskickade!Arbetsproverna för Valand skickade jag in i Måndags och för Konstfack igår. Arbetade in i sista minuterna att kolla igenom, finslipa och rätta till och ni kan gissa att jag var verkligen trött och utsliten när allting var färdigt. Framför allt arbetsproverna för "Grafisk Design och Illustration", håll tummarna nu att jag kommer in ditt!Tre skolor har jag nu sökt: Mejan (Fri konst), Valand (Fri konst) och Konstfack (Fri Konst och Grafisk Design.)
Kanske jag ska söka till Oslos konstfack men jag vet inte? Känner mest att det räcker med ansökningar och har ingen direkt lust att flytta utomlands.Efter har bott i Gerlesborg i snart två år känner jag att jag vill flytta till en större stad, en välbekant stad för att plugga eller jobba. Jag har nu arbetat till det yttersta att skicka in det bästa jag har gjort under terminen, skrivit bra personligt brev  och utfört Konstfacks (Grafisk Design) alla uppgifter.

Jag kan nu inget mer att göra förutom att vänta och se vad som händer. Det känns som jag har nu utfört ett viktigt prov som jag nu väntar på att få Godkänd eller Ej Godkänd.

Vad händer om jag inte får ”Godkänd”? Att jag inte kommer in på någon skola alls?!

Det har legat en slags spänning i luften under de tre senaste månaderna. Alla har varit väldigt stressade och pressade med ansökningarna. En del söker mer än bara tre skolor. Visa söker alla konstskolor som finns i Sverige, Norge, Danmark och England och de arbetar dag och natt med dessa ansökningar. Visst har man större chans att komma in på någon konstskola om man söker många och att det flesta skolor utomlands kanske har bättre utbud än i Sverige.

Men om man ser mellan raderna tror jag snarare på att det är pressen och ångesten över inte kanske komma in på någon skola alls som är anledningen.

I två år har man pluggat i en förberedande utbildning som har erbjudit kurser, workshops och intressanta gästlärare. Under utbildningen har man prövat på, tränat och utvecklat sitt konstskapande och sett den med nya ögon. Efter man har gått i nästan två år vill man nu bevisa att ens konst är värd till högre studier. Att ansökningarna är ett slags prov och om du inte kommer in är du ”Ej Godkänd”!Sedan är det rädslan över att inte komma in någonstans som kommer in i bilden. Att man är rädd att alla andra blir antagna och inte du själv. Vad jag minns från förra årets tvåor var ämnet ”Hur gick det för dig?” och ”Har du kommit in än?” mycket hett. Dom som kom på fler skolor än bara en hade högre status än de som bara kommit in på en skola eller reserv.


Jag erkänner att jag själv har känt denna press att söka till fler skolor för många andra gör det, men jag har låtit bli pga. innerst inne inte vill söka än de som jag vet att jag skulle få bäst utbud av. Sedan är det priset som man måste betala om man kommer in på någon skola utomlands ex Goldsmith i England.Goldsmith tillhör de mest exklusiva konstskolorna i världen och om man kommer in ditt så har man verkligen tur, men priset som man får betala att studera där överstiger långt från det man skulle tjäna i ett helt liv som konstnär! Jag tror att avgiften ligger mellan 50–90.000 kr per termin och det tror jag inte ens från CSN man kan låna så mycket pengar!


Jag skulle inte bli förtvivlad men jag skulle tycka att det var tråkigt, framför allt inte komma på Konstfack, men betyder det att min konst är mindre bra än de som kommer in?

NEJ!

Jag har gjort mitt och jag är nöjd med det. Att bli antagen på en konstskola är som ett slags lotteri! Juryn som väljer ut vilka som kommer in eller inte är olika från år till år. Deras smaker skiljer sig och den konst som du har gjort nu skulle kanske förra årets jury gillat men inte den som är i år. Om jag inte skulle bli antagen så är det bara juryn som har bestämt det och inte hela världen! Om jag inte kommer in ska jag ändå fortsätta att producera konst och ställa ut!