1 Läs mer >>

 

Påminn mig nästa år att inte åka utanför Värmlands gränser för att antingen fira hos släkt eller kompisar eller kanske jobba på Nyårsafton. För jag har insett att det betyder otur för mig.

 

Jag skulle egentligen nu ikväll på Nyårsafton hjälpa till att servera och hälla upp vit eller rött vin till gäster under en Bröllopsmiddag nere på Gerlesborgskolan. Brudparet är inte mindre än kockarna i restaurangen Henrik och Ida, de skulle både viga sig och äta bröllopsmiddag i den stora salen. Tycker att det är jätteroligt att de gifter sig och jag verkligen hade sett fram emot det att få hjälpa till med serveringen. Detta är de första jobb jag har haft efter campingen i somras, även om det rörde sig bara en dag+kväll pass kändes det så gött att få göra något och få tjäna lite pengar, dessutom är det ett Nyårsbröllop.

 Och gissa vad som hände dagen efter, alltså idag på nyårsafton; Jag fick kräksjukan!

Jag var hur pigg och frisk som helst igår när jag kom till skolan, kände inte så mycket på morgonen och sedan BOOOM, jag kunde inte lämna toaletten hela dagen. Det räckte att jag bara drack ett glas vatten och fem minuter senare fick jag rusa till toan.

Ni anar inte hur både ledsen och arg jag var! Jag trodde först inte att jag hade fått det, jag trodde att de var mensvärk men insåg snart att så var det inte. Jag fick ringa till mamma och grät som bara den på mobilen över min hemska situation, mamma blev ledsen hon också och Arne var rena Ängeln att ställa upp å ta bilen och åka raka vägen ner till Gerlesborg för att hämta mig, även om de hade mycket att göra med sin nyårsfest ikväll.

Jag mådde pyton förut, tänkte under hela bilfärden (två timmar resa.) på ett stort glas med kallt vatten med is i. Jag var så törstigt men jag kunde inte dricka något pga. jag skulle då må illa under färden.

Efter en varm dusch, på med pyjamasen, ett glas Ramlösa, Apelsin,  Alvedon och ner i sängen känner jag mig lite bättre nu.

Och detta var inte första gången att jag fick magsjukan under Nyårsafton. Nyårsafton 2010-2011 besökte jag kusinen Andreas och Johanna i Stockholm för att fira Nyår där. När jag väl kom ditt, drabbades jag av magsjukan.  Inte lika allvarlig som nu och jag visst vem som smittade mig! Tack syrran! :P

 

Hoppas att de inte är ett dårligt omen för mig inför de kommande 2013.

Gott Nytt år på er!

 

Gott Nytt År På Er!

1 Läs mer >>

 20:e december 2012.

Jag undrar lite vad som kommer hända imorgon, den 21:e december 2012?

 För de första, är jag inte en av dem på har byggt en bunker fler meter under jorden, hamstrat mat och ska stanna där hela helgen.

Jag är skeptiskt över alla domedags profeter som säger att imorgon sker Armageddon, Ragnarök eller Apocalypse och sedan alla teorier om vad som kommer hända den 21:e december.

Teori som ex att Polarcirklarna kommer att roteras och att vi i Sverige kanske plötsligt får tropiskt klimat som därnere i Afrika. Trevlig med lite varmare väder men katastrof både för naturen, djuren och resten av mänskligheten.

Andra tror att en jordliknade planet vid namnet Planet X eller Nibiru kommer in till vårt solsystem och kommer skapa kosmiskt kaos, att den ex kommer krascha med Jorden. En del säger att Nibiru ligger i samma omloppsbana som Jorden och varför den inte syns från teleskopet är pga. att den ligger precis bakom solen och är då osynlig om man försöker hitta den via ett rymdteleskop. (P.S Det finns ingen planet som heter Nibiru i vårt solsystem, har aldrig funnits, finns inte och kommer aldrig att finnas. NASA kan bekräfta detta. Om den skulle ha funnits, skulle vi redan nu se den med blotta ögat.)

Sedan finns det teorier om Svarta Hål och Utomjordingar etc.

 Det finns en plats i Aragonien kallas Pic de Bugarach. Det är en bergstopp som många tror kommer vara den enda kvarvarande platsen på hela planeten efter Jorden har gått under. Mängder av människor har samlats där och väntar vid bergets fot att ett mirakel ska ske. Antingen att de blir skonade eller att utomjordningar kommer hämta dem.

Här är min synpunkt:

Allt detta beror på MISSTOLKNING av Mayakalendern!

”Domedagen” är helt enkelt första dagen i Maya kalenderns 14 BAKTUN !Maya kalendern räknar inte tid i år utan i dagar, delas upp i perioder på 20,360,7200 och 144000 dagar (Baktun består alltså av 144000 dagar)


21:e december 2012 är därmed första dagen i 14:e baktunen enligt Maya kalendern. Detta kan jämföras ungefär när vår nutida kalender gick ifrån år 1999 till år 2000, helt enkelt ett nytt årtusende. Och minns ni förresten alla spekulationer och skrämselpropaganda som var då? Om att alla flygplan, telefoner och datorer skulle slås ut när vi inträde ett nytt årtusende och det skulle bli en total katastrof.

Vad hände?- INGENTING!

 

 

 

Men en sak kommer absolut ske imorgon den 21:e december.

VINTERSOLSTÅNDET!

 Vintersolståndet inträffar exakt vid den tidpunkt då Jordens axellutning befinner sig som längst bort från den Solen, främst oss på Norra Halvklotet. 

Vintersolståndet 2012 datum är den 21 december klockan 12:11. Detta kan jag försäkra er till 100% att det kommer att ske.

 

Visserligen kommer jorden gå under förr eller senare på ett eller annan sätt. Kanske av ett jättelik meteorit, naturkatastrofer, solen slocknar (Om några miljoner år.) eller av vi människor själva. Vi har tillräcklig med atomvapen att spränga oss själva i luften eller hur.  

Men de finns teorier som är mer positiva över vad som kommer hända den 21: december. Grupper tillhörande New Age tror inte att jorden kommer gå under, utan det kommer att bli en mer andlig evolution i världen, och enligt deras horoskop är det ”Vattumannens” tidsålder som börjar och att vi nu går in i en tidsålder som kommer leda oss till ett högre medvetande.

Den sista teorin låter lite mer lovande och kanske mer logisk. Vi är nu inne i en period där teknologin och samhället har utvecklats med rekordfart.

Vi lever i ett Mediesamhälle där vi har nu betydligt lättare att hitta information och läsa de senaste nyheterna. Vi kan chatta och kommunicera med andra människor på andra sidan jordklotet.  Vi är nu mer medvetna om växthuseffekten och miljön och vi försöker seriöst att göra någonting åt det, både för naturen, djuren och människans skull. Det sker förändringar och världen håller på förändras. Det är upp till alla att ta sitt ansvar nu.

Jag hoppas att detta inlägg kommer lugna era nerver om ni känner lite oroliga inför morgondagen. Ta det lugnt! Försök vara tillsammans med dina vänner eller familj, försök hitta på någonting roligt eller gör nåt vettig som får dig att glömma din oro och få tiden att gå snabbare, på ett ögonblick har dagen gått och en ny dag gryr.

Jag kan erkänna att jag känner mig lite nervös och uppspelt för imorgon, men inte lika mycket att jag vill gömma mig i en bunker eller köpa mig sista minuten biljett och dra till Pic de Bugarach.

 

Mmmm….Undrar om jag vågar att se filmen 2012 ikväll eller om jag ska vänta med den på lördag istället?

 

21:e december 2012

2 Läs mer >>

 18:e december 2012

Har vi ungdomar blivit lata eller inte?

Jag vill säga något om gårdagens ”Expressen” (Ons 5:e december 2012.), om artikeln som handlade om ”Jobben ingen vill ha.”  Artikeln är lite gammal jag vet men jag fick en sådan lust att ta upp den igen.

I denna artikel handlade det om varför det är så få som söker efter de ”oattraktiva jobben” på arbetsmarknaden.

 

Jobb som telefonförsäljare, skogbrukare, lokalvårdare, busschaufför, personlig assistent etc.

 

Jag kunde inte hjälpa att bli lite upprörd över att dessa personer som blev intervjuade i tidningen, ansåg att vi som är arbetslösa, framför unga arbetslösa har blivit för ”kräsna” och ”lata” över vad vilka jobb som vi vill arbeta med.

Jan Sundqvist som arbetar på arbetsförmedlingen anser att det finns jobb för arbetslösa men vi är för lata att ta det eftersom flesta av yrkena är ”skitjobb”. Dålig lön, mycket arbetskraft, dålig rykte etc.  

Men i tidningen fanns också en lista (Från Arbetsförmedlingen.) över ”Antal lediga tjänster” och ”Antal sökande” inom några yrkeskategorier. Siffrorna avser September månad 2012 och jag kan säga till er att de siffrorna gjorde mig "lite" förvirrad.

EX:

Hotell och kontorstädare m.fl. : Antal lediga 790. Antal Sökande: 1950 .

Köks och restaurangbiträden: Antal lediga 908. Antal Sökande: 19593,

Receptionister: Antal lediga 295. Antal sökande: 5194.

Lagerpersonal: Antal lediga 849. Antal sökande: 16220.

Vårdbiträden, personliga assistenter: Antal lediga:1650 Antal sökande:18657.

Hotell-Kontorsstädare: Antal lediga: 790. Antal sökande: 19507.

För att vara de tyngsta och tuffaste jobben har arbetsgivarna med all säkerhet ett ganska stor antal arbetssökande till sitt förfogande att bara välja och vraka! Med tanke på så mycket varsel som har skett under hösten, framför allt nedläggningen av Volvo bussarna i Säffle så är det inte konstigt att vi alla desperat försöker finna nya jobb. Vilka jobb som helst! Så jag tycker inte att de ska kalla oss ungdomar, arbetslösa och långtidsarbetslösa för lata utan desperata.

 

 

Jag skulle bli överlycklig om jag kunde få ett jobb som lokalvårdare eller som vanlig biträde på ett företag. Jag skulle göra mitt allra bästa, vara trevlig och ordentligt men jag skulle ändå ställa krav på min arbetsgivare. Krav över att arbetsgivaren är schyst mot mig, får mig känna mig välkommen och trygg, som lyssnar och talar till mig om det är något jag undrar eller är fundersam över. En arbetsgivare som inte ser mig som en ”arbetsmyra” som man kan utnyttja och övertala att arbeta övertid, ge mig dålig lön, pressa att arbeta hårdare eller låta känna en att man inte gör tillräckligt.

Jag har läst en eftergymnasialutbildning. Jag har läst Kulturvetenskap med inriktning Konst, läst pedagogiska kurser och läst två år på en förberedande utbildning inom Fri Konst och Bild. Jag har mycket av den kulturella varan och utbildningen men som arbetsmarknaden ser ut inom Kultursektorn, är chansen att få en liten fot inne på ett museum ganska liten just nu. Som andra alternativ får jag ta jobb som jag tidigare erfarenhet i, som jag är bäst på och som jag har trivts med. Lokalstädning och reception.

Men inom den sektorn är det också en väldigt stor konkurens! Både från utrikesfödda, långtidsarbetslösa, ungdomar, studerande till nyexaminerade från Universitet och Högskolor. Många som har en Högskoleutbildning men pga. av låg efterfrågan eller kontakter måste ta andra hands jobb som deras utbildning inte är riktad mot.

Jag har tidigare jobbat som telefonförsäljare på två olika företag, stått vid kassan på Mcdonalds och sedan jobbat på ett företag att städa trapphus, kontor och hem etc. Jag vet hur det känns att jobba i dessa yrken. Det var ibland tufft, krävande och pressande men tack vare dessa erfarenheter vet jag nu vilken slags jobb min personlighet passar och hur mycket jag kan klara av och orka med.   

 

Jag kommer aldrig jobba med telefonförsäljning eller i Mcdonalds igen, men här är mitt råd till er som funderar på att söka inom telefonförsäljning:

1.      När du finner ledig tjänst som Telefonförsäljare inom företag X, ta först reda på vad för slags produkter de säljer. Jag rekommenderar företag som säljer Tidningar och prenumerationer (Kalle Anka, Icakuriern, Allers, Bamse etc.) det är lättaste och så vet ni vad för slags produkt ni säljer. Tar ej aldrig jobb där ni måste sälja strumpor eller Fiskeolje-kapslar. Ingen vill ha det!

2.      Kolla om ni får endast provision eller timlön. Timlön+Provision är en rekommendation men ta reda på hur mycket ni får i timmen. Att bara få provision kan bli rena slavarbetet om det är dårliga produkter.

3.      Kolla om ni får en bra grundutbildning om produkten ni ska sälja, också hur ska ni bete er när ni kontaktar en kund, vad ska säga när kunden frågar om något eller det värsta; om kunden är motstridigt eller blir väldigt sur bara på er pga. att ni ringer.

4.      KOM IHÅG! Att jobba som telefonförsäljare är oerhört påfrestande för psyket. Det gäller att ha skinn på näsan om ni hamnar hos en väldigt sur kund eller försäljningen inte går så bra. Inom telefonförsäljning hamnar man ibland både UPP och NER så det gäller att hålla i sig.     

5.      Försäljning är inget som är helt enkelt. Att sälja en produkt till kund är en hel vetenskap, där man måste plocka mycket från olika områden för att bli riktigt bra på det. Psykologi, kroppsspråk, tal, beteende osv, men det viktigaste: Hur man håller sig peppad och på gott humör när du tar emot nästa kund efter den förra kanske inte var så vänlig mot dig.

 

Som en liten Nyårspresent har jag fått ett litet extrajobb på Gerlesborg restaurang nu under nyårsafton. Det blir att välkomna och servera gästerna och ge en go stämning inför klockslaget. Det är ett litet jobb men jag är så glad över att fick det! Att få göra något nyttigt!!! :-D

Nästa år ska jag göra ett försök i Norge! Får se hur det kommer att gå!? Ni som redan bor där eller kommer att börja jobba där, har ni lite tips vilka företag man kan ge sitt CV till?

 

Har vi ungdomar bl...

0 Läs mer >>

13:e december 2012.

Ni som följer julkalender ”Mysteriet på Greveholm-Grevens återkomst” har säkert inte missat ramaskriet från upprörda föräldrar som anser att serien uppmuntrar barnen till ockultism och häxkonster.

Det hela började med andra delen av serien, när Saga och Benny försöker bringa fram Jean och Staffan med  ”Anden i Glaset”. Med hjälp av ett Trollbord, som är bara ett stycke papper med bokstäver och siffror på, försökte de att åkalla på dem.  Vilket inte såklart funkade!

Jag minns själv när jag och kompisarna var små lekte ”Anden i Glaset”. Låt mig bara avslöja att nästan 95 % av fallen när man leker den, är det alltid någon i gruppen som rör lite granna med flit på glaset.  

För hela grejen är helt enkelt det är bara en lek! Barn och ungdomar tar inte med fullaste allvar att det ska funka. Jag och tjejerna gjorde inte det med fullaste allvar! Vad jag minns brukade vi mest fråga Anden om namnet på vår framtida pojkvän, finns det någon som tycker om en eller hur många barn vi kommer att få?Harmlösa och barnsliga frågor.

Om ”Anden i Glaset” riktigt ska funka, tror jag man behöver nog ett riktigt gammal Trollbord, betydligt mer seriösa och allvarsamma människor, kanske någon medial och med riktigt bra koncentration. Då kanske, kanske, kanske skulle de funka.

Med ett vanligt vit papper med bokstäver och siffror och med en högtidlig ton ”Åh store Ande, kom fram!” tror jag att chansen att ett spöke kommer fram är väldigt liten.

Mmmmm…Vilka andra roliga spöklekar  gjorden man när man var liten?

Jag försökte en gång åkalla ”Svarta Damen” när jag gick i mellanstadiet. Det hela går ut på(Om jag minns rätt.) att man inne i en kolsvart toalett/badrum. Med ett vått finger och med slutna ögon ska man skriva ordet Svarta damen tre eller fem gånger på handfats-spegeln, när du klar och öppnar ögonen kommer du att se henne i spegeln.  Tror du att det funkade?

NÄ!

 

Ifall, om föräldrarna vill klaga och anmäla julkalendern för Ockultism borde de inte glömma att ta upp Pappans stora intresse att försöka skapa guld av kokande kiss! :P  

 

 

Ockultism i Greveholm

0 Läs mer >>

 

1:e december 2012.

 

Imorse såg jag det första avsnittet av ”Mysteriet på Greveholm- Grevens återkomst”.

 

Jag var bara cirka nio år gammal när julkalendern gick på Svt år 1996. Både jag och syrran såg på den varje morgon innan vi gick till skolan och vi passade även på att spela in alla avsnitt på VHS. Videobanden finns fortfarande kvar i lådan men kvalitén är nog nu inte den bästa. Får nog önska mig serien i julklapp på DVD.

Den yngre generation som är födda efter 1996 undrar nog; ”Vad handlar Mysteriet på Greveholm om? Hur kommer det sig att den är mest omtyckta och populäraste julkalendern av alla julkalendrar som har spelats in genom åren?

Hur kan en julkalender som har både ett stort slott, spöken, robotar, julnissar, vandrande skelett och utomjordningar blivit en sådan stor hit!?

Hur kommer det sig att den fick en sån stor succé och inte ”En december Dröm”, ”En riktig Jul” eller ”Superhjältekul” etc?  

Denna kombination med så många övernaturliga ting skulle säkert ha gjort serien till en flopp som många andra julkalendrar om det hade varit någon annan regissör eller författare till den. Varför blev den inte det?

Jag vet inte ni som är födda under 00-talet anser om serien? Med tanke på att specialeffekterna och 3D inte var helt 100 % perfekt på den tiden ser den kanske väldigt amatörmässigt ut nu i dagens ögon.  Visst håller jag med om att teknologin har gått framåt och skelettet Greven ser mest roligt och väldigt stel ut nu i mina vuxna ögon, men på min tid var han ganska läskig. (För mig var han läskig när jag var liten).

 

Jag tror att anledningen till att ”Greveholm” är så omtyckt ligger mycket på personkemin!

 

 

 

Föräldrarna Leif och Astrid är sköna och seriöst roliga ihop. Astrid är en pedantiskt Flortant och Leif en misslyckad Ingenjör.  De har en kemi som gör att de känns som ett riktigt par och inte lätt bortglömda sidokaraktärer som bara är där. Och det bästa av allt: De tror inte på spöken!

Sedan har vi storasystern Melitta. Hon är vilken annan typiskt tonåring som helst men har viljan att bevisa att spöken finns för föräldrarna så de kan flytta hem igen. Detta tycker jag att är ett plus att serien tog med en tonårssyster med i julkalendern . Någon som spökena kan riktigt skrämma och någon för småsyskonen att reta med

Nu småsyskonen Lillan och Ivar: Lillan är den enda i hela familjen som inte pratar skånska (Väääälldigt konstigt!), vilket är ett litet minus men som kompenseras med hennes stora intresse för spöken och raketer. Ivar är den mest äventyrslystna medlemmen i familjen. Han vill leka riddare och förgöra en trollkarl eller en drake. Minus för honom är skådespelarens ibland dårliga agerande i vissa scener.

Till slut Jean och Staffan! Bättre och roliga spöken kan man inte få!  Det gör ett perfekt team spöken som gör allt för att familjen ska bort från deras slott, men tyvärr misslyckas gång på gång.

Hela familjen och alla sidokaraktärer var med och gjorde ett mycket bra jobb tillsammans. Ingen var undangömd, bortglömd eller för jobbig eller för tråkig att ha i rutan.

 

Vad jag tror varför många julkalendrar har floppat är nog pga Kemin mellan skådespelare.

 

Ibland har kört med bara barnskådespelare som huvudpersoner i serien. Oftast en pojke och en flicka (Pojken är oftast mjuk och sårbar, flickan är tuff och listig.) för det ska bli en jämn könfördelning. Inget fel med det men det känns nu efter år 2000 kanske ”cliche” och förutsägbart. Och pga.deras ålder är deras skådespeleri ibland inte världens bästa och under vissa situationer kan deras agerande kännas platta och uttryckslösa.

Nu skyller jag inte bara på barnen pga. av floppade julkalendrar. I sådana pressade och tidskrävande situationer gjorde de nog sitt allra bästa. I andra julkalendrar har det hänt att de äldre skådespelarna ha råkat ta för mycket plats och omedvetet trängt bak de riktiga huvudpersonerna, dvs. säga barnen i skymundan. Gjorde att vi kommer mycket lättare ihåg dem än barnen. Det tycker jag är lite synd och i vissa fall gjorde de vuxna skådespelarna heller inte i bra ifrån sig. Försökt vara överdrivet roliga med kostymering och klatschiga repliker men misslyckas.

 Sedan kan vi såklart klandra regissören, manuset och producenten etc. men de skulle ta hela natten att skriva om!

 

Här är min lista över de bästa julkalendrarna och kort recension varför:

 

1.      Greveholm 1996: Perfekt familjkemi, bra skådespelare och bra barnskådespelare. Roliga repliker och oförutsägbara scener och plots. Vem trodde att slottets torn egentligen var en raket!?

2.      Sunes Jul 1991: Perfekt familjekemi, (jätte)rolig pappa, rolig mamma, rolig syrra, och roliga men ibland småelaka lillebrorsor. Roliga och oförglömliga repliker. En familj som inte glöms bort så lätt!

3.      Pelle Svanslös 1997: Ett exempel på bra vuxna skådespelare som inte är blyga av sig att klä ut sig till katter. Bra manus, bra kostymering och bra julanda.

4.      Hotell Gyllene Knorren 2010: Den enda av alla 00-talets julkalendrar som jag följde.  Bra familjekemi, bra barnskådespelare, bra manus som är skriven Måns Gahrton och Johan Unenge, skaparna till Eva & Adam och Livet Enligt Rosa. (Tror att det är tack vare dem som den blev så bra!)

5.      Pettson & Findus 1993: Ännu ett exempel på en julkalender med bra vuxna skådespelare.  

 

 

 

Jag har nu sett det första avsnittet av ”Mysteriet på Greveholm- Grevens återkomst”.  Jag vet inte vad jag kan säga om julkalendern just nu, men jag hoppas verkligen att den inte kommer bli en flopp!

Mysteriet på Greve...