Veronica Sandahl

Gott Nytt År På Er!

 

Påminn mig nästa år att inte åka utanför Värmlands gränser för att antingen fira hos släkt eller kompisar eller kanske jobba på Nyårsafton. För jag har insett att det betyder otur för mig.

 

Jag skulle egentligen nu ikväll på Nyårsafton hjälpa till att servera och hälla upp vit eller rött vin till gäster under en Bröllopsmiddag nere på Gerlesborgskolan. Brudparet är inte mindre än kockarna i restaurangen Henrik och Ida, de skulle både viga sig och äta bröllopsmiddag i den stora salen. Tycker att det är jätteroligt att de gifter sig och jag verkligen hade sett fram emot det att få hjälpa till med serveringen. Detta är de första jobb jag har haft efter campingen i somras, även om det rörde sig bara en dag+kväll pass kändes det så gött att få göra något och få tjäna lite pengar, dessutom är det ett Nyårsbröllop.

 Och gissa vad som hände dagen efter, alltså idag på nyårsafton; Jag fick kräksjukan!

Jag var hur pigg och frisk som helst igår när jag kom till skolan, kände inte så mycket på morgonen och sedan BOOOM, jag kunde inte lämna toaletten hela dagen. Det räckte att jag bara drack ett glas vatten och fem minuter senare fick jag rusa till toan.

Ni anar inte hur både ledsen och arg jag var! Jag trodde först inte att jag hade fått det, jag trodde att de var mensvärk men insåg snart att så var det inte. Jag fick ringa till mamma och grät som bara den på mobilen över min hemska situation, mamma blev ledsen hon också och Arne var rena Ängeln att ställa upp å ta bilen och åka raka vägen ner till Gerlesborg för att hämta mig, även om de hade mycket att göra med sin nyårsfest ikväll.

Jag mådde pyton förut, tänkte under hela bilfärden (två timmar resa.) på ett stort glas med kallt vatten med is i. Jag var så törstigt men jag kunde inte dricka något pga. jag skulle då må illa under färden.

Efter en varm dusch, på med pyjamasen, ett glas Ramlösa, Apelsin,  Alvedon och ner i sängen känner jag mig lite bättre nu.

Och detta var inte första gången att jag fick magsjukan under Nyårsafton. Nyårsafton 2010-2011 besökte jag kusinen Andreas och Johanna i Stockholm för att fira Nyår där. När jag väl kom ditt, drabbades jag av magsjukan.  Inte lika allvarlig som nu och jag visst vem som smittade mig! Tack syrran! :P

 

Hoppas att de inte är ett dårligt omen för mig inför de kommande 2013.

Gott Nytt år på er!

 

21:e december 2012

 20:e december 2012.

Jag undrar lite vad som kommer hända imorgon, den 21:e december 2012?

 För de första, är jag inte en av dem på har byggt en bunker fler meter under jorden, hamstrat mat och ska stanna där hela helgen.

Jag är skeptiskt över alla domedags profeter som säger att imorgon sker Armageddon, Ragnarök eller Apocalypse och sedan alla teorier om vad som kommer hända den 21:e december.

Teori som ex att Polarcirklarna kommer att roteras och att vi i Sverige kanske plötsligt får tropiskt klimat som därnere i Afrika. Trevlig med lite varmare väder men katastrof både för naturen, djuren och resten av mänskligheten.

Andra tror att en jordliknade planet vid namnet Planet X eller Nibiru kommer in till vårt solsystem och kommer skapa kosmiskt kaos, att den ex kommer krascha med Jorden. En del säger att Nibiru ligger i samma omloppsbana som Jorden och varför den inte syns från teleskopet är pga. att den ligger precis bakom solen och är då osynlig om man försöker hitta den via ett rymdteleskop. (P.S Det finns ingen planet som heter Nibiru i vårt solsystem, har aldrig funnits, finns inte och kommer aldrig att finnas. NASA kan bekräfta detta. Om den skulle ha funnits, skulle vi redan nu se den med blotta ögat.)

Sedan finns det teorier om Svarta Hål och Utomjordingar etc.

 Det finns en plats i Aragonien kallas Pic de Bugarach. Det är en bergstopp som många tror kommer vara den enda kvarvarande platsen på hela planeten efter Jorden har gått under. Mängder av människor har samlats där och väntar vid bergets fot att ett mirakel ska ske. Antingen att de blir skonade eller att utomjordningar kommer hämta dem.

Här är min synpunkt:

Allt detta beror på MISSTOLKNING av Mayakalendern!

”Domedagen” är helt enkelt första dagen i Maya kalenderns 14 BAKTUN !Maya kalendern räknar inte tid i år utan i dagar, delas upp i perioder på 20,360,7200 och 144000 dagar (Baktun består alltså av 144000 dagar)


21:e december 2012 är därmed första dagen i 14:e baktunen enligt Maya kalendern. Detta kan jämföras ungefär när vår nutida kalender gick ifrån år 1999 till år 2000, helt enkelt ett nytt årtusende. Och minns ni förresten alla spekulationer och skrämselpropaganda som var då? Om att alla flygplan, telefoner och datorer skulle slås ut när vi inträde ett nytt årtusende och det skulle bli en total katastrof.

Vad hände?- INGENTING!

 

 

 

Men en sak kommer absolut ske imorgon den 21:e december.

VINTERSOLSTÅNDET!

 Vintersolståndet inträffar exakt vid den tidpunkt då Jordens axellutning befinner sig som längst bort från den Solen, främst oss på Norra Halvklotet. 

Vintersolståndet 2012 datum är den 21 december klockan 12:11. Detta kan jag försäkra er till 100% att det kommer att ske.

 

Visserligen kommer jorden gå under förr eller senare på ett eller annan sätt. Kanske av ett jättelik meteorit, naturkatastrofer, solen slocknar (Om några miljoner år.) eller av vi människor själva. Vi har tillräcklig med atomvapen att spränga oss själva i luften eller hur.  

Men de finns teorier som är mer positiva över vad som kommer hända den 21: december. Grupper tillhörande New Age tror inte att jorden kommer gå under, utan det kommer att bli en mer andlig evolution i världen, och enligt deras horoskop är det ”Vattumannens” tidsålder som börjar och att vi nu går in i en tidsålder som kommer leda oss till ett högre medvetande.

Den sista teorin låter lite mer lovande och kanske mer logisk. Vi är nu inne i en period där teknologin och samhället har utvecklats med rekordfart.

Vi lever i ett Mediesamhälle där vi har nu betydligt lättare att hitta information och läsa de senaste nyheterna. Vi kan chatta och kommunicera med andra människor på andra sidan jordklotet.  Vi är nu mer medvetna om växthuseffekten och miljön och vi försöker seriöst att göra någonting åt det, både för naturen, djuren och människans skull. Det sker förändringar och världen håller på förändras. Det är upp till alla att ta sitt ansvar nu.

Jag hoppas att detta inlägg kommer lugna era nerver om ni känner lite oroliga inför morgondagen. Ta det lugnt! Försök vara tillsammans med dina vänner eller familj, försök hitta på någonting roligt eller gör nåt vettig som får dig att glömma din oro och få tiden att gå snabbare, på ett ögonblick har dagen gått och en ny dag gryr.

Jag kan erkänna att jag känner mig lite nervös och uppspelt för imorgon, men inte lika mycket att jag vill gömma mig i en bunker eller köpa mig sista minuten biljett och dra till Pic de Bugarach.

 

Mmmm….Undrar om jag vågar att se filmen 2012 ikväll eller om jag ska vänta med den på lördag istället?

 

Har vi ungdomar blivit lata eller inte?

 18:e december 2012

Har vi ungdomar blivit lata eller inte?

Jag vill säga något om gårdagens ”Expressen” (Ons 5:e december 2012.), om artikeln som handlade om ”Jobben ingen vill ha.”  Artikeln är lite gammal jag vet men jag fick en sådan lust att ta upp den igen.

I denna artikel handlade det om varför det är så få som söker efter de ”oattraktiva jobben” på arbetsmarknaden.

 

Jobb som telefonförsäljare, skogbrukare, lokalvårdare, busschaufför, personlig assistent etc.

 

Jag kunde inte hjälpa att bli lite upprörd över att dessa personer som blev intervjuade i tidningen, ansåg att vi som är arbetslösa, framför unga arbetslösa har blivit för ”kräsna” och ”lata” över vad vilka jobb som vi vill arbeta med.

Jan Sundqvist som arbetar på arbetsförmedlingen anser att det finns jobb för arbetslösa men vi är för lata att ta det eftersom flesta av yrkena är ”skitjobb”. Dålig lön, mycket arbetskraft, dålig rykte etc.  

Men i tidningen fanns också en lista (Från Arbetsförmedlingen.) över ”Antal lediga tjänster” och ”Antal sökande” inom några yrkeskategorier. Siffrorna avser September månad 2012 och jag kan säga till er att de siffrorna gjorde mig "lite" förvirrad.

EX:

Hotell och kontorstädare m.fl. : Antal lediga 790. Antal Sökande: 1950 .

Köks och restaurangbiträden: Antal lediga 908. Antal Sökande: 19593,

Receptionister: Antal lediga 295. Antal sökande: 5194.

Lagerpersonal: Antal lediga 849. Antal sökande: 16220.

Vårdbiträden, personliga assistenter: Antal lediga:1650 Antal sökande:18657.

Hotell-Kontorsstädare: Antal lediga: 790. Antal sökande: 19507.

För att vara de tyngsta och tuffaste jobben har arbetsgivarna med all säkerhet ett ganska stor antal arbetssökande till sitt förfogande att bara välja och vraka! Med tanke på så mycket varsel som har skett under hösten, framför allt nedläggningen av Volvo bussarna i Säffle så är det inte konstigt att vi alla desperat försöker finna nya jobb. Vilka jobb som helst! Så jag tycker inte att de ska kalla oss ungdomar, arbetslösa och långtidsarbetslösa för lata utan desperata.

 

 

Jag skulle bli överlycklig om jag kunde få ett jobb som lokalvårdare eller som vanlig biträde på ett företag. Jag skulle göra mitt allra bästa, vara trevlig och ordentligt men jag skulle ändå ställa krav på min arbetsgivare. Krav över att arbetsgivaren är schyst mot mig, får mig känna mig välkommen och trygg, som lyssnar och talar till mig om det är något jag undrar eller är fundersam över. En arbetsgivare som inte ser mig som en ”arbetsmyra” som man kan utnyttja och övertala att arbeta övertid, ge mig dålig lön, pressa att arbeta hårdare eller låta känna en att man inte gör tillräckligt.

Jag har läst en eftergymnasialutbildning. Jag har läst Kulturvetenskap med inriktning Konst, läst pedagogiska kurser och läst två år på en förberedande utbildning inom Fri Konst och Bild. Jag har mycket av den kulturella varan och utbildningen men som arbetsmarknaden ser ut inom Kultursektorn, är chansen att få en liten fot inne på ett museum ganska liten just nu. Som andra alternativ får jag ta jobb som jag tidigare erfarenhet i, som jag är bäst på och som jag har trivts med. Lokalstädning och reception.

Men inom den sektorn är det också en väldigt stor konkurens! Både från utrikesfödda, långtidsarbetslösa, ungdomar, studerande till nyexaminerade från Universitet och Högskolor. Många som har en Högskoleutbildning men pga. av låg efterfrågan eller kontakter måste ta andra hands jobb som deras utbildning inte är riktad mot.

Jag har tidigare jobbat som telefonförsäljare på två olika företag, stått vid kassan på Mcdonalds och sedan jobbat på ett företag att städa trapphus, kontor och hem etc. Jag vet hur det känns att jobba i dessa yrken. Det var ibland tufft, krävande och pressande men tack vare dessa erfarenheter vet jag nu vilken slags jobb min personlighet passar och hur mycket jag kan klara av och orka med.   

 

Jag kommer aldrig jobba med telefonförsäljning eller i Mcdonalds igen, men här är mitt råd till er som funderar på att söka inom telefonförsäljning:

1.      När du finner ledig tjänst som Telefonförsäljare inom företag X, ta först reda på vad för slags produkter de säljer. Jag rekommenderar företag som säljer Tidningar och prenumerationer (Kalle Anka, Icakuriern, Allers, Bamse etc.) det är lättaste och så vet ni vad för slags produkt ni säljer. Tar ej aldrig jobb där ni måste sälja strumpor eller Fiskeolje-kapslar. Ingen vill ha det!

2.      Kolla om ni får endast provision eller timlön. Timlön+Provision är en rekommendation men ta reda på hur mycket ni får i timmen. Att bara få provision kan bli rena slavarbetet om det är dårliga produkter.

3.      Kolla om ni får en bra grundutbildning om produkten ni ska sälja, också hur ska ni bete er när ni kontaktar en kund, vad ska säga när kunden frågar om något eller det värsta; om kunden är motstridigt eller blir väldigt sur bara på er pga. att ni ringer.

4.      KOM IHÅG! Att jobba som telefonförsäljare är oerhört påfrestande för psyket. Det gäller att ha skinn på näsan om ni hamnar hos en väldigt sur kund eller försäljningen inte går så bra. Inom telefonförsäljning hamnar man ibland både UPP och NER så det gäller att hålla i sig.     

5.      Försäljning är inget som är helt enkelt. Att sälja en produkt till kund är en hel vetenskap, där man måste plocka mycket från olika områden för att bli riktigt bra på det. Psykologi, kroppsspråk, tal, beteende osv, men det viktigaste: Hur man håller sig peppad och på gott humör när du tar emot nästa kund efter den förra kanske inte var så vänlig mot dig.

 

Som en liten Nyårspresent har jag fått ett litet extrajobb på Gerlesborg restaurang nu under nyårsafton. Det blir att välkomna och servera gästerna och ge en go stämning inför klockslaget. Det är ett litet jobb men jag är så glad över att fick det! Att få göra något nyttigt!!! :-D

Nästa år ska jag göra ett försök i Norge! Får se hur det kommer att gå!? Ni som redan bor där eller kommer att börja jobba där, har ni lite tips vilka företag man kan ge sitt CV till?