Veronica Sandahl

Resan till Rostock

30:e Januari 2016.

 

I dag har jag vart och besökt staden Rostock. Jag har aldrig varit där tidigare och eftersom Ahrenshoop och Rostock ligger en bra bit ifrån varandra var jag tvungen att ta reda i förväg hur jag ska ta mig ditt. Jag fick hjälp av personalen och Anna om vilka bussar jag ska ta och vilka tider passar. Eftersom jag åkte på en lördag gäller det att dubbelkolla att bussarna går och att buss/tåg biljetterna inte är allt för dyra. Priserna att åka tåg eller buss är dyrare här än i Sverige, men gick bra.

 

 

 

För cirka 5 euro åkte jag buss till staden Ribnitz-damgartens tågstation för att sedan ta tåget till Rostock. Det finns bussar som går raka vägen till Rostock men dom går mest under vardagarna och är dyrare. Som sagt, från Ribnitz-Damgarten tog jag tåget till Rostock och hela resan med en halvtimmes väntan på stationen tog cirka 1 och 15 min och det gick smidigare än jag trodde att åka ditt och tågbiljetten kostade cirka 6 euro.

Enkel Bussbiljett+Tågbiljett= 12 Euro= 111 SEK. Ganska lagom för att åka en sån lång resa.

 

 
 
 
 
 
 

 

Jag kom i god tid till Rostock och med hjälp av en spårvagn tog jag mig till shopping centret som ligger på gatan Langstrasse. Vädret var tyvärr inte så trevligt, det var både regn och blåst men som tur var kunde man mest vara inomhus och shoppa. Dom har många shoppinggallerier i Rostock och det var jätteroligt att gå runt i dem. Gallerierna har flera klädkedjor som jag aldrig hört talas förut och det vara fortfarande REA på flesta av deras varor så jag fann en hel del fynd. Förutom tre jättefina tröjor som kommer passa perfekt när jag jobbar i galleriet, köpte jag också lite småprylar och lite godis. Jag måste komma ihåg att inte shoppa för mycket eftersom jag är ingen miljonär och min resväska skulle inte orka med extra kilon till. Den var redan överfylld innan jag åkte till Tyskland, men jag har en ryggsäck och ett bälte om det skulle krisa sig. Vid fem tiden åkte jag tillbaka hem igen och det gick mycket smidigt. Inga problem att köpa biljetterna eller veta vart man ska vänta på tåget och på bussen.

 

 

Suck, jag önskar att vädret kunde ha varit bättre. Det var regn och blåst ute så det var inte lätt att gå runt i stan då, men det kanske blir bättre väder nästa gång jag åker ditt.   

 

 

 

 

 

Vart är snön?

29:e Januari 2016.

 

Vart har snön tagit vägen? Förra veckan hade vi massvis med snö ute på vägarna och isen var jättetjock att gå på under Isfesten. Men när blev plusgrader och under måndagen började regna, försvann allt. Lite synd eftersom det är väldigt vackert med snö men det är förresten nu lättare att gå ute på vägarna igen. Ska försöka ta reda på vart man kan hyra eller låna en cykel så jag kan ta mig en liten provtur.

 

 

 

Idag besökte jag Galleri Dornenhaus som ligger alldeles i närheten av Neues Galleri. Huset är nästan 400 år gammal och ägs av en skulptör familj som har arbetat med keramik och skulptur i flera generationer. Hela deras gård är fylld med små statyer och när man besöker inomhus är vägarna och borden fulla med keramik och konstverk. Galleriet är mycket omtyckt men populärast är Konstmuseet Ahrenshoop. Museet äger flera tavlor av dom mest betydelsefulla konstnärerna som har bott och arbetat i Ahrenshoop; Paul Mueller-Kaempff, Elisabeth von Eicken, Erich Heckel, César Klein, George Grosz, Gerhard Marcks etc.

 

 

 

 

Jag besökte museet med Anna förra fredagen under öppningen för vårsäsongen. Det var mycket människor där och det bjöds både vin och tilltugg. Museet har väldigt fina lokaler och jag gillade deras samlingsutställning men min favorit från hela utställningen var tavlan "Alter Schifferfriedhof" av  Paul Mueller-Kaempff.

Isfesten i Ahrenshoop
24:e Januari 2016.
 
Igår var jag och Anna, en av besökande konstnärerna i Kunstler Haus Lukas nere i hamnen och bevittnade den årliga Is-festen som Ahrenshoop anordnar i slutet av Januari varje år. Om det är bra väder och fortfarande kallt ute så isen fortfarande är stabilt tjock, samlas man nere vid stranden av havsjön Saaler Bodden och firar med lite ärtsoppa, glöggat vin eller varm choklad. Sedan går man ut på isen för att åka skridskor eller att titta på när folk åker över isen med skidbåtar (eller vad nu man kallar det.) Det var väldigt kallt ute och det låg dimma över horisonten men det var väldigt vackert. Jag var såklart lite nervös att gå på isen men det var flera människor ute och om man följde spåren från dem så vart det ingen fara.