1 Läs mer >>

22:e September 2016.

Fors av Västfjords färden

 

 

Staden vi övernattade under vår andra natt hette Talknafjodur. Med endast 275 invånare var det ganska lätt att hitta huset som vi skulle sova över. Vi hyrde två rum, delade kök och toalett med uthyrarna som också var ägare till en fiskfarm som låg alldeles i närheten. Rummen var kanske inte lika fräsch och billig som på de förra stället men han som vi hyrde rummen av gav oss en liten rundtur över fiskfarmen han ägde. Fisken han odlade var Regnbågslax och vi fick chansen att smaka en bit, riktigt lyx med tanke på att denna fisk är svindyr och ingen vanlig Svensson skulle ha råd att köpa den. Laxen var riktigt god men ganska fett och klibbig.

 

 
 
 
 

 

Undrar om dom behöver en fiskrensare under vintern? Frågade aldrig men jag undrar hur svårt det är att hitta ett sådant jobb här på Island och om jag skulle klara av att bo i en sådan liten by med endast 275 invånare. Mmmmmm?

Ifall så åkte vi vidare och vi gjorde ett försök att hitta några sälar på den kilometerlånga sandstranden Raudsandur men tyvärr fann vi inga och vinden var väldigt stark.

 
 
 

Senare på dagen fann vi ett gammal fartyg vid namn Gardar som är en av det mest äldsta stålfartyg på Island.

 
 
 
 

Senare på eftermiddagen tog vi oss ytterligare ett dopp i en Hotpot men tyvärr kan jag inte visa några bilder pga vi delade källan med andra turister som också var på roadtrip och jag ville inte störa med att lyfta upp kameran och ta kort på dem.

 
 
 
 
 

Den sista biten bestod mest av att följa hela södra kustsidan av Västfjorden tills vi kunde ta söderut och komma in på samma väg som vi tog när vi åkte uppåt. Vi besökte inga berömda utsiktsplatser eller fler vattenfall men vi hann ta oss en liten titt den berömda källan där poeten Snorri Sturluson hade badat för flera hundra år sedan. Mycket intressant :P men mycket fin källa, synd bara att vi redan hade badat i en annan hotpot och vi hade ingen lust att ta på oss kall baddräkt.

 

 

 
 
 

 

Detta var hela min summering över min utflykt igenom Islands Västfjord. Ett landskap som jag verkligen rekommenderar att besöka om du vill se riktigt vild Isländsk vildmark och inte se en enda turist på flera mils avstånd. Fiskebyarna är små och pittoreska men för att kunna besöka alla ställen gäller det ha en bra, stadig bil och mycket bensin i tanken. Att försöka lifta är lönlöst om du inte har lust att gå några hundra mil och nu när vintern kommer tror jag att bussarna upp dit kommer vara mycket få.   

Men det är värt ett försökt! 

Roadtrip runt Väst...

1 Läs mer >>

21:e September 2016.

 

Första övernattningen gick väldigt bra. Isafjödur är en mycket liten, mysig stad som passar perfekt att besöka och sova över, tyvärr regnade det mycket den dagen som det bara en rundtur med bilen genom staden efter vi var klara med frukosten och städningen i rummet som vi bodde i under natten. Vi åkte sedan till snabbköpet Bonus för att handla lite färdkost, fyllde på mer bensin i bilen och sedan bar det iväg igen.

 

 
 
 

Vi upptäckte flera nya vacker vyer och jag vet inte hur många gånger vi stannade bilen för att ta kort. Man märkte ganska tydligt att hösten har kommit till Island. Från ha varit grönt var hela landskapet i fler skiftande toner av orange, röd, gul, brun och mossgrönt. Helt otroligt. Vi passade på under vägen gå en liten fotvandring upp till ett högt berg och beskådade enastående utsikt över havet och under oss lilla staden Sudureyrarhöfn. Vi besökte en av Islands botaniska gårdar som låg som en grön liten oas runt om de karga landskapet.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Men de mest spännande och vackraste av dem alla var att besöka vattenfallet Dynjandi. Man fick gå upp en liten bit för att komma närmare den och det var ganska blöt och fuktigt i luften men det var så himla kul. Det kändes nästan som att kliva in i en scensättning från filmen Ronja Rövardotter eller Bröderna Lejonhjärta. Det var många turister där men inte lika många när vi besökte Guldafoss. Vägen till Dynjandi är både längre och krångligare att åka med bilen men det är värt resan.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Vi hade även chansen att upptäcka en härlig liten Hotpot källan under resan. Detta var vår andra dopp och trots det blåsiga vädret var vattnet var både varm och härlig att kliva in i och vi hade den helt för oss själva så vi kunde bara slappna av och ha det gött.

 

 
 
 
 

När vi var på väg till vår nästan övernattnings anhalt var klockan ganska sen. När vi åkte igenom fjordarna hade vi strålande kvällsljus med skiftningar mellan rosa och orange. Här behövs ingen förstärkning med hjälp av Photoshop att göra himlen mer effektfull.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Del II

0 Läs mer >>

24:e September 2016.

Ber om ursäkt att jag inte har hunnit blogga. Mitt jobb på Grabrok tar sin tid, sedan umgås man på kvällarna med mat och spel eller sticker iväg nånstans under sina lediga dagar. Men jag tänker nu passa på att skriva lite om min lilla resa runt Västfjordarna som tog cirka tre dagar att åka igenom med bil.

 
 

Den 20:e September startade vi vår resa vid nio tiden på morgonen. Det var jag och mina tidigare reskamrater Kyl, Elsi och Martha som åkte tillsammans och vi fick en mycket god start under vår första dag med mycket regn men sedan solsken som gav oss en jättevacker regnbåge som trädde fram under vår färd. Vi har tidigare fått rekommendation att ta en rundtur uppe i Västfjordarna för sina vackra, orörda natur men också att det är sällan turisterna orkar åka upp dit utan föredrar den Gyllene Cirkeln som resmål. Det man måste vara beredd på är att man kommer att se ofattbart mycket skönhet och orörd natur däruppe. Men när man kör på vägarna kan de bli allt från raka och rena asfalter till djärva kurvor men grus och djupa gropar i marken. Också att tänka på är att det gäller att inte ha någon höjdskräck och lite is i magen, för vägarna leder oftast brant uppåt eller nedåt med bara en meter från kanten och flera hundra meter ner till marken.

 

 
 
 
 
 

Vi gjorde några korta stoppar på vägen för att ta foton och njuta av utsikten men den mest otroliga besöket var i den mycket isolerade Skalavik som ligger nästan på toppen av Västfjorden. Det tog en liten tag att ta sig ditt för vägen var mycket kurvig och gropig men det var värt varenda liten kilometer som vi med andan i halsen åkte på den och igenom total öde landskap med ingen kotte i sikte. Men undantag av några sommarhus som såg ut som vara låsta och stängda för säsongen var hela Skalavik helt öde med en flera hundra meter lång sandstrand utsträckt framför näsan på oss. Vilken lyx att ha ett sommarhus här men jag tvivlar på att vattnet någonsin blir varmt nog att bada och att gå nånstans för att köpa lite godis är helt lönlöst för närmaste by ligger flera gropiga kilometer från Svalavik.   

 

 

 

Vi åkte förbi en mycket mysig stad vi namn Bolungavik och sedan var vi framme till Väatfjordens största fiskestad Isafjödur, med cirka 3000 invånare, där vi gjorde vår första övernattning i en Airbnb vandrarhem som vi hittade via nätet. Mycket fint ställe. Väldigt fräscht och gott om utrymme och det var väldigt skönt att göra ordentligt middag och se lite på TV efter ha livnärts sig på Skyr, vatten, bananer och baguetter med endast ost och skinka på. Det första intrycket man får av fiskebyarna i Västfjorden är hur små och pittoreska dom är. Flesta av husen var väldigt små och ytterväggar ganska slitna pga. av vind och blåst men annars var dom väldigt söta. Säffle kan jämföras som en ganska stor stad i jämförelse med dessa små byar. Vi har ju 6 snabbköp medans en fiskeby kan ha en liten matvaruaffär eller att man måste åka flera km till närmaste grannby för att köpa nåt.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Roadtrip runt Väst...

2 Läs mer >>

17:e September 2016.

Jag har inte hunnit uppdatera om min senaste resa eftersom jag har jobbat och umgåtts på kvällarna med personalen. Men här kommer min andra resa genom Island och den här gången drog vi till "Den gyllene cirkeln".

"Gyllene Cirkeln" är perfekt färdbana om man bara besöker Island några dagar och inte har så mycket tid. Denna färdrutt är perfekt att ta och den tar bara en dag att besöka.

 

 
 

14:e September 2016:

Vårt första stopp var tingsplatsen Pingvalla. Denna plats var en mycket viktigt samlingsplats under vikingatiden. Varje sommar samlades "Alpingi", parlamentet för föra domstol och döma olika tvister brottslingar  och bönderna hade sina marknadsplatser där. Det var också i Pingevellir där brottslingar och oskyldiga människor dömdes till döden. Kvinnorna dränktes vid vattenfallet "Drekkingarhylur" och männen halshöggs på platsen som kallas "Höggstokkseyri" och vid "Galgaklettur" hängdes folk. Inga fina visor jag vet men så gjordes det under vikingatiden och ända fram till 1750.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Trots denna tråkiga och hemska historia så är Pingevellir en mycket vacker plats att besöka. Den ligger också precis vid två aktiva jordplattor som synligt visar gränsen och dessa plattor är fortfarande i konstant rörelse.

 

Vår nästa anhalt var sedan vid den berömda Gejsern som vid ungefär 5-10:e minut sprutade ut hett vatten upp i luften. Intressant att se det med sina egna ögon med inte så värst häpnadsväckande som jag trodde. Hela området stank av ruttna ägg (Pga svavel.) men man kunde gå uppför sluttningen och beskåda en storartad utsikt både över området där Gejsern ligger och dalen nedanför på andra sidan.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Men här kommer det bästa till sist; vattenfallet Guldfoss. Aldrig har jag sett en sådan stort vattenfall tidigare och det första jag kom att tänka på var filmen "Ronja Rövardotter", scenen där Ronja och Birk flyr från Vildvittorna genom att hoppa i forsen och gömma sig bakom en flytande trädgren.

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Efter det försökte vi ta oss till en annan varm källa som ligger lite mer undangömt bakom några berg, men tyvärr var stigen upp till källan alldeles för varmt och det har då börjat regna så vi fick ge upp halvvägs och sedan genom hård vind och regn ta försiktiga steg ta oss tillbaka till bilen där urvåta begav oss hem igen.

 
 
 
 
 
 
 

 

Den gyllene cirkeln

2 Läs mer >>
 15:e september 2016

 

Det är ganska svårt att försöka blogga när man har så mycket att göra och se.

Under veckan har det mest varit jobb inne i Grabrok värdhus, ta hand om städningen i gästrummen och toaletterna, trycka ut lite pasta från pastamaskinen och trycka in så mycket du kan smutstvätt in i tvättmaskinerna. Gästerna lämnar efter sig mycket tvätt så tvättmaskinerna går dygnet runt här.

Men jag och mina arbetskamrater Martha, Elsi och kylo haft möjligheten nu under tisdagen och onsdagen göra heldags utflykter runt om den västra delen av Island samt den gyllene cirkeln.

Två underbara dagar som jag aldrig kommer att glömma och för att försäkra mig om att aldrig glömmer har jag tagit mycket foton under dessa två dagar som jag nu vill dela det med er.

 

 

 
 
 

Om du tänker göra en dags trip nånstans på Island, här är mina tips till dig och du vill komma billigt undan.

1.      Hyr en bil. Åk inte med turistbussarna för dom kostar hur mycket som helst och dom vanliga bussarna går väldigt sällan till dom platser som vi besökte. Vi hyrde värdshusets bil och den funkade perfekt. Liten såklart och vi fick turas om att sitta i framsättet men det gick bra.

2.      Ät ej på restaurang, köp mat inne på Bonus eller Netto. Det blir billigare för dig. Vi köpte två hela baguetter, ost, skinka, bananer, kanelgifflar och några skyrburkar som vi delade på under färden. Vattenflaskor tog vi med oss från värdshuset. Du kan äta en skrovmål när du kommer hem igen.

3.      Planera lite vart ni vill åka och hur svårt/lätt det är att ta sig till resmålen. Kolla med klockan så ni vet hur lång tid ni behöver för att ta er hem igen.    

 

 

 

Under 13:e september tog vi hotellets gamla kargobil och drog oss till halvön som sträcker sig ut på Islands västkust. Vi åkte kl 9:20 på morgonen men det dröjde cirka över en timme tills vi kunde komma till vår först stopp och turistattraktion Gerdubergs Basalt som är en klippformation som bildades när glaciärerna smälte under istiden.

 
 
 
 

 

Vår nästa stopp var sedan källan Ölkelda. Ölkelda är en liten pump där man kan dricka mineralvatten som innehåller mycket höga halter av mineraler exempelvis Järn, Kalcium och Potassium. Mycket bra för hjärtat och hälsan men inte för tänderna. Vattnet var väldigt syrligt när jag smakade på den. Mycket järnsmak som påminner när man har slickat blod från ett sårad finger.

 

 
 
 
 
 
 

 

Det tredje stoppet blev betydligt roligare att beskåda, vattenfallet Bjarnafoss. Bjarnafoss var vårt första vattenfall att besöka och det var häpnadsväckande lång. Man fick först gå en liten bit för att komma närmare vattenfallet för att se närmare på den. Den var makalös och jag vet inte hur många bilder jag tog på den.

 

 
 
 
 

Inte så långt till vår nästa stopp var en liten kyrka som heter Budir. De isländska kyrkorna är väldigt små och enkla. Inte som dom gigantiska domkyrkorna som jag såg nere i Tyskland med detaljerade dekorationer och torn som sträcker ända upp till himlen, utan dess kyrkor är mindre, enklare och gjorda av trä. Kanske pga det inte är så mycket människor här på Island, att religionen är mer öppen och enklare här precis som i Sverige.
 
 
 
 

Det tog sedan ytterligare en bra bit åkande tills vi kom till Raudfeldar. Raudfeldar är en gigantisk klyfta är man kan gå in och undersöka den skyhöga men metersmala springan där. Det var först lite knepigt att ta sig in. Man måste först följa en stor bäck som strömmar ner från ingången. Man måste vara försiktigt och ta små steg på över våta stenar och se till att du inte sätter hela skon ner i det iskalla vattnet. Det gäller att ha bra balansgång tar man tar sig in men det är värt mödan.  

 

 
 
 
                                         
  
    
 Efter det var det redan mitt på dagen och vi hade bara kommit halvvägs av vår resa. Vi passade vi flera stopp på att beskåda Västsidans otroliga kuster. Vi hade lyxen att ha både varm och soligt sommarväder hela dagen så att ta ett dårligt foto den dagen var helt omöjligt.  Vi fortsatte genom halvöns södra sida ända till vi kom fram till Snaefellsjökulls National Park där vi tog en hel del foton av området.
 
 
 
 
 

 
 
 
 

 
 
Ett tips till dom som ska försöka lifta sig fram igenom Island, gör det inte vid Snaefells därför det går knappt några bilar där. Hela den västra delen av halvön är naturserverat så med undantag om du ska till staden HellisasandurRif eller Olafsvik så är hela den vägen nästan öde, en stort kalt landskap med havet på vänster sida och berget Snaefellsjökull på den högra sidan. Vi tog ett stopp i mitten av nationalparken och tog oss en titt på en krater från en gammal vulkan som jag nu tyvärr har glömt namnet på men vi hade en fin utsikt från toppen efter ha gått några hundra steg upp.
 
 
 
 
 

 

Ungefär vi fyra tiden tog vi oss en liten stop vid den lilla fiskestaden Olafsvik och åt av vår lilla matsäck bestående av baguetter med ost och skinka, vatten, banan och Skyr.

 

 

När vi var färdiga och mätta fortsatte vi vår resan den här gången österut och på den norra delen av halvön. Vi besökte snabbt ännu ett vattenfall vid namn Kirkjufell forsen och beskådade sedan den mest avfotograferade berget i hela Island. Kirkjufell berget.

 
 
 
 
 
 
 

 

 Därefter var det mest åka bil och beskåda utsikten från bildfönstret. Men när vi var halvvägs från staden Borgarnes passade vi på att säga hej till några söta Islands hästar som stod och betade nära ett staket inte långt ifrån vägen. Det var redan några turister där och klappade dem så det var nog ingen fara att vi åkte in och sa hej till dem också. Jag har aldrig ridit på en Islands häst förut så jag hoppas verkligen jag hinner få chansen att göra det nu när jag är här.

 

 
 
 
 
 
 

Men en sak passade vi på att göra och som är ett måste när man är på Island. Att bada i ett varm källa! Vi fann en liten en inte så långt ifrån Borganes som var pass lagom stor för oss att hoppa i och njuta av värmen. Källan var rätt grund men vattnet var varmt ligga i och det kändes så skönt efter ha åkt bil hela dagen. Att få slappa av och njuta av värmen och dessutom inte behöva trängas med andra turister om vi skulle ha åkt till Blå Lagunen.

 

 

 

 
 
 
 

 

 Klockan var cirka 21:40 när vi kom tillbaka till värdshuset och vi var alla jättetrötta men jättenöjda över att ha sett så mycket under en enda dag.

 

 

Roadtrip runt Isla...

2 Läs mer >>
 
9:e September 2016
 
Här kommer lite bilder över Grabroks Guesthouse som jag nu bor i och hjälper till med städningen, diskningen och mata hönsen. Igår var det första jobbdagen för mig. Jag fick först hjälpa till att rengöra och torka av borden i resturangen och sedan moppa golven inne i receptionen. Sedan var det städning inne i toaletterna och därefter var det städning inne i ett av gästhusen som gästerna hyr. Det var lätt och mycket bekant från tidigare jobb men jag knan säga att vi får tvätta rätt mycket här. Tvättmaskinerna går på dygnet runt här och det är alltid disk som behöver diskas och torkas. Men jag fick möjligheten idag att göra egen hemma gjord pasta. Det är faktiskt lättare än man tror. Man behöver inte så många ingredienser och vi har en speciell maskin som hjälper en att forma och trycka pastan.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Första jobbdagen p...

0 Läs mer >>

7:e September 2016.

 

Man hinner inte skriva ner allting vad som händer runt omkring en och hur man ska kunna sammanfatta det i ett blogg inlägg. En dag har gått sedan jag kom till Grabroks Värdshus och jag har under dagen gått runt i området och undersökt vad som finns här. Det är verkligen underbar natur här.

 

Min första intryck när jag först kom hit till värdshuset var att det här är typiskt Backpackers hem. Ett värdshus där man kan mellanlanda tills man ska åka vidare. Det är inte direkt ett lyxhotell men rätt skaplig värdshus där man kan få fint, fräscht rum och god mat för bra pris.

 

 
 

Klockan var cirka halv åtta när jag kom till Bifröst och min värd Matheu hämtade mig och en kille från Kina direkt på stationen och tog oss upp till huset där vi fick en direkt presentation av alla som jobbade där, rundtur av huset, restaurangen, köket, gästrummen, hönsen och sedan visade oss vart vi skulle bo. Mitt rum är litet och består av en våningssäng som jag kommer dela med en Polsk tjej som kommer nästa vecka. Liten garderob, element, hänge där man kan hänga jackor och väskor, det är allt. Litet men praktiskt. Känns lite skönt att ha rummet för sig själv i några dagar så jag kan smälta in bättre att jag är nu på en helt okänd ort tillsammans med människor jag aldrig har träffat och jag inte vet hur det kommer att gå. Jag var som sagt väldigt trött och sliten i gårkväll. Åkte jättetidigt på morgonen, suttit på ett flyg i flera timmar och sedan buss ända vägen till Grabrok, så jag gick raka vägen till sängen och sov, efter en rejäl mål mat nere i samlingsrummet och en ordentlig presentation av mina arbetskamrater. Alla kändes både hjälpsamma och trevliga och jag tror inte att det kommer bli problem att jobba här.

 

Men nu när allting är så nytt och okänt, får man lite av känslan av hjälplöshet och ensamhet över att man nu bor mitt ute i ingenstans och där närmaste stad ligger tjugor minuter härifrån. Det var lite som den känslan jag hade under min första natt nere i Gerlesborg för flera år sedan, hemma hos Marianne S. Gerlesborg ligger också mitt ute på landet, ingen trygg stad i närheten och allting kändes så mörkt, tyst och kusligt runt omkring en. Jag minns att jag ringde till mamma sent på kvällen och småträt lite eftersom jag hade hemlängtan. Men som tur var gick hemlängtan fort över och man såg vilka möjligheter man hade nere i Gerlesborg. Nya vänner att lära känna, skolan, naturen, havet. Mycket som gjorde så att man kändes sig mindre orolig och nervös och sedan vande man sig fort att bo så långt ute på landet där det inte finns några gatlampor eller hus nära gatan.

 

Det är såklart läskigt att resa och leva nånstans man aldrig har besökt tidigare, men man vänjer sig. Eftersom det var min lediga dag, passade jag på att besöka Grabroks stora krater som ligger alldeles i närheten av värdshuset och sedan till Glanni Vattenfall. En liten försmak vad Island kommer att erbjuda nu när jag äntligen är här.

  

 
 
 
 
 
 
 

Första dagen

1 Läs mer >>

6:e September 2016 forst

 

Man hinner se ganska mycket av Reykjavik över de få timmar jag hade att vänta innan bussen åkte. Jag hann inte besöka några butiker utan det var mest fönstershoppande och låta mig gå vilse lite runt om i staden. För att veta hur man ska komma tillbaka till stationen hade jag Hallgrims kyrkan som utgångspunkt. När jag började gå från busstationen hade jag tydligt kyrkans baksida tydligt framför mig. Jag gick upp och sedan gick jag till framsidan av kyrkan. Kyrkan är väldigt vacker och unik. Från alla pampiga kyrkor man har sett nere i Tyskland så är den här väldigt stilren och modern. Inuti kyrkan är det ännu bättre, de höga kyrktaket, dopfunnet och altaret fanns där men det fanns inga detaljerade målningar eller gamla 1600-1800 tals tavlor av tidigare präster och borgmästare som tyskarna har. Trots att det är nu September och högsäsongen är över vad det ändå en hel turister inne i kyrkan och det var en väldig lång kö till hissen som kunde köra upp en till tornet. Jag hade ingen lust att se utsikten eftersom kön var lång så jag passade på att ta några foton inne och utomhus av kyrkan.

 

 
 
 
 
 

Som jag skrev så använde jag kyrkan som utgångspunkt, efter jag var klar med kyrkobesöket använde jag mig av kyrkans huvudingång som pil och gick sedan nedåt mot centrum.

Jag hade lyxen med soligt väder och många turister så det dröjde inte så länge förrän min skidjacka började bli lite för varm men det var jätteintressant att strosa omkring och titta.

 

Jag var då redan väldigt hungrig och man bortser från skyrburken jag åt på flyget hade jag inte ätit frukost sedan via 4:00 på morgonen. Därhemma var klockan cirka 11 på förmiddan men när jag kom till Keflavik var klockan 9:30 ungefär.

 

Samtidigt jag kollade runt försökte jag även hitta nånstans att äta. Reykjavik har gott om restauranger men tyvärr inga billiga. Det fanns korvkoiskar men nästan alla hade långa köer. 

 

Till slut fann jag ett litet café som serverade Lammsoppa och fri Wi-fi. Man kan först tro att lammsoppan kostar 1680 kr men egentligen ligger det på 123 SEK och det är rätt lagom pris här på island. Cafet heter Babalu och riktar sig ganska mycket åt ungdomar och backapackers. Hela inredningen var blandat alltifrån popkultur, vintage och gamla saker som morföräldrarna har i sin sommarstuga. Litet, mysigt, trevligt och man fick lugn och ro att äta där samt det är fri Wi-fi.

 

 

 

 
 
 
 
 

När klockan slog 17:14 tog jag buss 57 från Mjodd station och åkte raka vägen till orten Bifröst där min värd Matheu hämtade mig. Hela bussresan kostade cirka 186 SEK och det priset är värt att betala istället ta en guide buss som kostar flera hundra för att åka längst Island västkust och njuta av utsikten med havet på vänster sida och bergen på höger sida av motorvägen. Hela resan tog cirka 2 timmar till jag äntligen var framme i Bifröst och Matheu var redan där och tog emot mig.

 

 
 

Min energi hade precis runnit och jag var ganska trött Efter har gått upp tidigt, suttit på flyg och sedan på bussar att man blir alldeles stel, gått runt med mitt tunga bagage, ha vakade öga på mina saker så de inte blir stulna och hålla koll när alla flyg och busstider går och vart jag ska stå och vänta på dem. Det är mycket saker att hålla reda på när man reser långt, men det är värt priset och tiden.  

6:e september forst

2 Läs mer >>

6:e September 2016.

 

Det dröjde inte så värst länge tills jag fick lusten att ta en till utomlands trip igen. Efter har rest och besökt alla fina tyska städer, besökt museer, träffat nya kompisar och jobbat på ett jättefint konstgalleri i Ahrenshoop, såklart känner att man vill göra det igen.

Jag orkar inte sitta i den trånga lägenheten, leta efter jobb i tråkiga Säffle under hösten igen och inte får någon napp. Jag har ingen problem att flytta. Jag vill väldigt gärna bo och jobba i Stockholm, Karlstad eller i Göteborg för där finns jobben och livet, problemet är att jag bor i Säffle och utbildningen jag har är inte direkt efterfrågad.

Därför bestämde jag mig att dra upp till Island istället och pröva lyckan här. Jag hade ett sommarjobb under sommaren, på samma camping jag var på förra året och lyckades skrapa ihop en liten summa som jag kan leva av när jag är här på Island.

Det jag först kommer göra på Island är volontär arbete på Guesthouse Grabrok, ett vandrarhem/guesthouse inte ligger så långt ifrån Borganes och mina sysslor kommer att både hjälpa till med kallskänkan, göra hemmagjord pasta, mata höns, städa och servera.

 

 

 

Kanske kommer mina kommande inlägg handla om hur du bäst kan äta och ta dig runt på Island på liten budget. Island är ett av de dyraste länderna i Europa tack vare turismen. Den isländska kronan har såklart gått ner sedan 2008 men det är fortfarande dyrt att turista här. 

 

Mina första tips till er som funderar på att vilja backpacka och göra det med en minibudget kan jag rekommendera att bli medlem på hemsidan Workaway. Det kostar en liten slant såklart men du får möjligheten att se annonser från olika Värdar som behöver hjälp med att antingen renovera, måla en lada eller hus, sitta barnvakt, sköta om djur och eller städa på ett hotell. Du får ingen lön men arbetstiderna är ofta korta och värdarna erbjuder dig både kost och logi. Det finns värdar som söker efter bara en volontärarbete för en månad, andra söker efter flera arbetare för längre tid. Lite gratisarbete istället för att skriva på arbetskontrakt men det jämnar ut sig med tanke på att du får gratis kost, logi och antalet timmar inte är så många i jämförelse med ett riktigt jobb.  

 

Så om du önskar göra någonting mer än bara backpacka, att du vill göra någonting nyttigt, få erfarenhet, träffa nya människor men också komma undan billig så är Workaway min rekommendation. Men kom ihåg att kontakta värden i god tid, tre månader minimum. Kolla hur dom tidigare arbetare har satt för betyg för värden och hur dom har tyckt att jobba hos honom/henne. Kolla noga vilka dina arbetsuppgifter är, vart kommer du att bo och om du kommer jobba ensam eller i grupp. Och glöm inte att ha en backup plan om det skulle hända att du inte skulle trivas på platsen.

 

Mitt andra tips är att boka din flygbiljett tidigt. Innan du och värden bestämmer ett exakt datum, kolla igenom flygplans sidorna Icelandair, Norwegian eller SAS över vilka datum och tider är billigast och lättvindigast att resa till Island. Precis som SJ tåg, ju närmre avgångsdatumet är desto dyrare att boka. September-Okt är bra månader att åka. Högsäsongen är över så biljetterna till Island är inte lika dyra och temperaturen och klimatet är helt lagom. Varken för varmt och inte för kallt.   

 

Jag åkte tidigt igår morse från Arlanda flygplats. Gick upp kl 4:00 för att hinna ta flygbussen, checka in och sedan hoppa på planet som gick kl 8:00. Jag hade tur att sova över hos Andreas och Johanna i Nacka, annars skulle jag aldrig ha hunnit. Jag t.o.m kollade igenom Arlandas karta innan över vart man skulle ta vägen och vilken terminal man skulle checka in bagaget, annars skulle jag säkert tagit flyget till Sydpolen istället.

 

 
 

Iclandair är rätt bra flygbolag. Wi-fi är inte såklart gratis men du kan via en skärm som sitter på  stolsryggen framför dig, se på några filmer eller tv-serier som flygbolaget erbjuder. Samt de erbjuder gratis kaffe och dryck. Lyx!

Flygplatsen Keflavik är ganska liten så det var inga problem att hitta sitt bagage och gå till flygbussen som tog mig raka vägen till Reykjavik.

 

Också viktigt att tänka på att om du ska volontär arbeta ute på landet och långt ifrån närmaste stad, ta reda på vilka bussar du kan ta, hur går tiderna och hur mycket kostar det. Jag hade tagit reda på innan att min buss till Bifröst där min värd hämtade mig gick endast två gånger per dag och den sista gick 17:14. Jag hade turen att komma till Reykjavik vid kl 10:30 så jag hade gott om tid att lägga mitt bagage i en förvaringsbox på busstationen och ta mig en rundtur runt Reykjavik innan bussen gick.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Första Islands resan