Veronica Sandahl

Reykjavik

25:e november 2016.

 

Då har man varit i Reykjavik igen (21-23:e november.) och tagit sig en rundtur. Jag har varit där tidigare, mellanlandade medan jag väntade på bussen till Grabrok i början av September. Hade då bara en halvdag att kolla runt men denna gång hade jag två lediga dagar att ta mig en ordentligt titt. Jag passade på att följa med min värd Gunnis och hennes familj upp till Reykjavik, dom har ett hus där så jag hade nånstans att både äta och bo gratis.

 

Reykjavik är inte en billig stad att bo eller handla i så jag fick riktigt hålla hårt i pengarna. I deras centrum är varannan affär en souvenirbutik. Deras hyllor fulla med små statyer av Lunnefågeln, T-shirts med Vikingar eller Nordiska gudar tryckta på framsidan, böcker om Island och dess sagor och legender, Isländska flaggan, nyckelringar, vulkanstenar etc. Dom hade allt och allting var svindyrt! Bara de enkla nyckelringarna var löjligt dyra. Butikerna lockar med att man kan få 14% pengarna tillbaka av det man har handlat (för minst 6000:- Isländska.) på flygplatsen så många tänker nog att det kan vara värt priset. Hela huvudgatan kryllar av turistbutiker och dyra restauranger. Som tur är fanns det små korvkiosker och secondhand butiker som sålde mat och kläder för betydligt mänskligare summa. Röda Korset ligger på samma gata och där kan man finna bra kläder för bra pris, inkluderat den klassiska stickande Isländska tröjan som är så populärt att köpa. Inte min smak, flesta av tröjorna är både stickiga och fula.

 

 
 
 
 

Men att fönstershoppa och gå runt sjön Tjornin som ligger i närheten kostar inget. Det var stor skillnad mellan vädret härnere i Vik och i Reykjavik. Vi hade snö! Inte mycket men snön låg som ett täcke över bergen och man fick vara mycket försiktigt när man gick på de hala gatorna, annars faller med ändan först.

 

 
 
 

Jag hade planerat att besöka deras nationella konstgalleri och historiska museum men tyvärr var dom båda stängda pga det var måndag. Typiskt tajming! Så jag valde istället att besöka deras berömda museum Whales of Iceland som ligger mer norrut från centrum. Jag hade hört att detta museum är en av Europas största med fokus på valarna och jag blev inte besviken när jag betalde min biljett och gick in. Det var inga uppstoppade valar de hade inne i byggnaden utan mer i gummi och alla var i realistiskt storlek över hur stora valarna kunde bli. Några av arterna kände jag genast igen, Öresdelfinen (Flipper.), Blåvalen, Kaskelotten (Moby Dick) och Späckhuggaren (Willy). Varje val/delfin hade historia och information om sin art. Vad dom äter, simmar, grupp hierarkin i deras flock och vilken delar av världen vi kan se dem. Så om du är intresserad av valar kan jag rekommendera att besöka museet.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Som jag nämnde tidigare är det väldigt dyrt att äta på Island, framförallt i Reykjavik. Staden utnyttjar för fullt med att ha skyghöga priser både på mat och prylar. Du kan komma undan om du vill ta en varmkorv eller soppa till lunchen eller gå in på snabbköpet Bonus och handla en smörgås. Jag själv fann en liten fiskrestaurang som sålde varm och god fisksoppa för cirka 14000:- (114:-) tillsammans med bröd. Väldigt god soppa men om man kan skulle köpa soppa hemma i Sverige skulle jag nog endast fått betala mellan 30-70 kr istället. Men sånt är det Isländska livet här!

 
 

Efter maten passade jag på att besöka deras Katolska kyrka som jag upptäckte under min rundvandring. Jag har redan besökt Hallgrims Kyrkan men inte den här. När jag var på klassresa till Venedig för några år sedan, besökte jag några av stadens katedraler. Den Isländska kyrkan och kyrkorna i Venedig delar samma stil med att ha statyer av Jungfru Maria, Jesus, några helgon och ett biktrum i hörnet. Men katedralerna/Bassilikor i Venedig var mer extrema i sin höjd, dekorationer, beskrivningar av sina tidigare beskyddare och präster, medan denna kyrka här på Island var mer dämpat med sina detaljer och liknade mer protestantiskt och nordiskt.

 

 
 
 
 
 
 
 
 

Jag passade även på att besöka deras shoppinggalleria Kringlan, jag hade hoppats att hitta lite billigare kläder och saker att handla men tyvärr var gallerian likadan. Svindyrt!

 

Två dagar var jag i Reykjavik, sedan klev jag in i Gunnis bil och drog tillbaka till Vik igen. Men för att inte missa det bästa till sist, körde Gunni mig till vattenfallet Seljalandsdoss som ligger alldeles intill vägen. Vattenfallet var mycket vacker att se på men till skillnad från de tidigare vattenfallen jag har sett på Island, var denna betydligt svårare att ta en närmare titt eftersom marken som låg runt om av vattenfallet var täckt av stora isklumpar och halt, slipprig is. En bit kunde jag gå men sedan fick jag nästan krypa tillbaka till fastare mark eftersom mina skor INTE var lämpliga alls att gå över is och snö. Även om min reseförsäkring har blivit förlängd ville jag inte ta risken att ramla och bryta nacken av mig,      

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Skogafoss

15:e November 2016.

 

 
 
 
 

Till skillnad från Akureyri, var vädret där ofta soligt och varmt för under de senaste två veckorna har vädret härnere i söder mest varit grått, trist, blött och väldigt, väldigt blåsigt. Och då menar jag väldigt blåsigt!

Mid-Vholl ligger precis vid stranden så extrema stormbyar sveper ofta upp till oss så när jag tar hand om städningen av stugorna får jag riktigt hålla ordentligt i smutstvätten så inte alla lakan, örngott och handdukar blåser iväg, för om dom blåser iväg så är det adjöss med dem! Inte så värst roligt att vara ute då men jag finner mig mer och mer säker på att sköta om korna och mjölka dem inne i ladugården. Kor är snälla, lugna djur och jag får varken panik eller blir äcklad av att få lite skit över mig och mina kläder när jag tar hand om dem. Ibland hjälper jag till att mjölka korna tidigt på morgonen och ibland på kvällen innan middagen. Hästarna behöver vi inte ta hand om eftersom dom är uppe i bergen för vintern och fåren är bonden Siggus uppgift.

Såklart har jag lediga dagar och om jag har tur med vädret passar jag på att kolla runt om i omgivningen. Denna gång tog jag mig en tur till orten Skogar och tog en titt på deras vattenfall och museum.

Skogar museum har två byggnader, den ena visar upp antika föremål. Verktyg och hantverk som människor här i södra Island använde sig av för att klara sig mot de hårda vädret och havet som jag redan nu har fått en hint av hur det var att leva här för hundra år sedan (och utan någon electrictet eller mobiltelefon.). Fossil, ägg och fjäril samlingar fanns också och sedan båten Petursey som är ett typiskt exemplar över vad för slags fartyg sjömännen använde sig av när det fiskade.

 

 
 
 
 
 
 

 

Den andra är ett fordons museum som visar upp alltifrån gamla mobiltelefoner, brandbilar, radios etc.

 

 
 
 

Museet var intressant men mest spännande var att besöka vattenfallet Skogafoss som ligger alldeles i närheten. Jag vet inte hur många foton jag tog av vattenfallet men det var några dussin och jag passade även på använda trappan och gick upp till toppen. Väl däruppe fortsatte jag att följa vandringsleden som gav en fantastiskt utsikt över floden/älven av Skogafoss. Vilken tur att jag hade väder under hela vandringen och att moder natur hade tålamod nog att vänta med regnet tills jag var klar, för kort efter jag klev in i Gunnis bil igen kom ösregnet! Det bara vräkte ner så det var lite pirrigt att åka när man knappt kunde se vägen framför sig.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Såhär såg min dag ut, man måste passa på när vädret är någorlunda bra så man kan se sig omkring, annars är det knappast uppmuntrade att ta sig ens en kort promenad när det regnar, blåser och stormar.

Vik, Dyrholaey & Loftsalahellir

8:e november 2016.

Såklart har jag lediga dagar så jag kan få pusta ut och ta mig en tur runt i omgivningen. Jag passade på under helgen att besöka staden Vik som ligger cirka 15 min med bilen från farmen och udden Dyrholaey som man ser direkt från vårt fönster. Man tror att udden ligger nära men det tar cirka två timmars fotvandring för att ta sig ditt om du inte har häst eller bil.

Först var det Vik, den 4:e november. Jag kom till Vik med bussen förra veckan men pga av det dåliga vädret med stark vind och regn såg jag bara korta glimtar av staden, jag var för upptagen att inte bli iväg blåst av vinden men denna gång var vädret betydligt bättre. I fredags jag fick skjuts av en av arbetare ner till staden. Staden är rätt liten, med endast 100 invånare och med bara de nödvändigaste butikerna; snabbköp, ett cafe, två restauranger, badhus, kyrka, turistbyrå, souvenirbutik och spritbutik. Men det som främst lockar turisterna att besöka staden är den vackra sandstranden Reynisdranga med svart vulkansand som sträckte sig flera kilometer och du har inte så långt ifrån att se basaltklipporna. Det var lätt att ta sig runt i Vik, jag gick även upp till kyrkan som ger en perfekt överblick över hela området.     

 
 
 
 
 
 
 

 

Dagen efter, lördagen 5:e nov besökte jag udden Dyraholaey och tog en ordentligt fotvandring runt om i området. Den har en variernade terräng men det var inga problem att ta den lilla stigen från parkeringen upp till fyren där man kan få en överblick över havet och nästan hela Island. På ena sidan kunde jag se stranden som min familj privat äger och på den andra sidan kan man se samma basaltklippor som jag såg Vik. Vädret var perfekt men jag märkte att där det var skugga var det frost och ibland fick jag gå försiktigt eftersom stenarna var hala av tunn is.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 Under min fotvandring tog jag också möjligheten att besöka grottan Loftsalahellir som ligger inte så långt ifrån vägen man tar för att besöka Dyrholaey. Min värd Gunni tipsade mig om denna grotta, man kan inte se den direkt från vägen men om man går närmare till den vänstra sidan så kan se ingången. Det var en bit att gå uppåt och jag var lite nervös över sjöfåglarna som cirkulerade över mitt huvud, med risken att antingen blir attackerad eller få skit över huvudet, men det gick bra och denna promenad var verkligen värd när jag väl kom upp och såg hela grottan. Jag har nog aldrig besökt en sådan stor grotta förut, från vad Gunni berättade var grottan en samlingsplats för rådslag. Kan förstår varför man valde denna plats för utsikten var fantastiskt. Man kunde se hela landskapet och rakt framför sig ser man Dyrholaey udden.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Jag var glad att denna plats är svår att se direkt från vägen för jag hade grottan helt för mig själv så jag stannade där en stund för att äta min lilla matpaket och njuta av utsikten. Vet inte hur många foton jag tog, förmodligen dussintals men precis jag har känt flera gånger när jag har något fantastiskt vackert framför mig och jag tar foton från min mobil, en bild kan aldrig bli lika bra som vad jag ser från mina egna ögon. Att oavsett hur bra bilder jag tar, kan dom inte jämföras med verkligheten.