Veronica Sandahl

Helg i Säffle

27:e Mars 2011.

 

Sitter framför datorn och är hälften klar med morgon bestyren. Ifall ni inte vet det så är jag hemma i min lilla hemkommun Säffle över helgen. Jag har inte varit i Säffle eller ens träffat min familj sen i julas.


 Nästan tre månader!


Det har gått bra att vara hemifrån så länge men under de senaste två veckorna har jag haft lite hemlängtan och ville komma ut från Gerlesborg en stund.Det första tanken som slog mig när jag kom utanför Tanums kommun, och satt på Trollhättans tågstation och väntade på tåget vilken bubbla man lever i i Gerlesborg.  Orten är liten, folk känner alla och det finns ytterst få affärer och butiker och Torps galleri ligger några mil bort. När jag stod där på perrongen kändes det ganska märkligt att ha så mycket främmande folk runt omkring sig och hur modemedvetna alla var.


Jag själv stod där med min tidlösa röda kappa och med mina halvt utslitna kläder under den och kände mig urtrist!I Gerlesborg lär man sig att inte bry sig hur man klär sig, det viktigaste när man målar och skapar konst är att ha bekväma, praktiska och oförsiktiga kläder som kan ha på sig och inte bekymra sig om man får en skvätt på dem. Jag är inte rädd att gå omkring med fläckiga byxor och fläckig skjorta när jag går på lunch eller föreläsning, alla gör ju det och det känns skönt att ha kläder som är sköna att gå runt med och inte rädd att lorta ner.Men utanför Gerlesborg såg jag vilken mode skillnad det är mellan mig och andra tjejer! Jag kände mig tråkigt och omodern.  Ingenting nytt eller snyggt!


 Imorgon kommer jag åka hem med mamma och Ann-Louise tillbaka till Bohuslän och då kommer vi att passa på att åka till Torps galleri och småhandla lite. CSN-bidraget har kommit och nu tänker jag passa på att förgylla garderoben lite!

Men jag hade något snygg att ta på mig på fredag kväll när jag direkt kom hem till Säffle.


 I fredags var det nämligen en liten examens fest på Galna Tuppen!  Det var jag, Jessica, Jenny, Miriam,Linnea, Isabell, Marie och Katerine som firade att Miriam och Jessica äntligen tagit examen från Karlstad Universitet!


Vi beställde jättegod mat från puben. Jag själv beställde en klassisk nötfärsburgare och klyftpotatis, tillsammans med vit vin och sedan en jättegod Irish Coffee. Stämningen jättemysig och vi hade en liten lek under måltiden som gick ut på att besvara några kluriga frågor. Efter middagen drogs vi oss till hem till Linnea och drack gott te.

Jag har inte sett någon av dem sen i Julas och det kändes väldigt roligt att se alla igen! Jag hoppas att vi kommer att ses igen under påsken!examen


hamburgare


Vernissage av Maurits Ylitalo

 

23:e Mars 2011.


Förkylningen har äntligen släppt sitt grepp om mig och det känns så skönt att både prata och andas normalt igen. Men jag har torrhosta ibland (Framförallt på mornarna när halsen inte fått i sig juice.).Jag måste skärpa mig att dokumentera och blogga mer vad som händer i skolan. Förra veckorna har det varit övning på collage och kroki, men mestadels var mitt fokus riktat sig till förkylningen och inte orkat med att fota eller blogga ordentligt tyvärr.

 Det finns ingen snö på väggarna runt om Gerlesborg längre! Känns helt underbart att tryggt cykla utan att vara bekymrad över halkan. Under veckan har det varit riktigt solsken och jag kan riktigt känna att våren äntligen är på väg!Soligare, varmare och längre dagar!  Underbart!


Ikväll har det varit föreläsning av konstnären Maurits Ylitalo (född 1974 och utexaminerades från Valand i Göteborg 2004.) och på samma gång Vernissage av hans verk i skolans korridor!

Det första intrycket när jag såg hur han har satt upp sina tavlor var mängden och tätheten. Han har utnyttjat varenda litet rum i korridoren och fyllt den med massor av hans tavlor!

Han berättade under föreläsningen att han verkligen älskar att experimentera, se hur idéer som dyker upp i hans huvud återskapas på duk och sedan förändras under processen.

Hans stil bygger mycket på blandteknik med olja, akryl, akvarellcollage. Han är inte rädd av sig att slå ihop två olika verk till en enda, lägga undan och låta tavlor vila länge tills han vet vad han ska göra med dem, måla över eller måla om grovt, köra akryl och collageakvarell på samma gång, häftar bitar av akvarell på oljemålningar etc.Med hans tillåtelse fick jag ta några kort på hans tavlor  och som jag nu visar er härnedan!P.S På fredag kommer jag hem till Säffle! Har inte varit hemma sedan i julas och det ska bli så roligt att se familjen och vännerna igen! :)


Mautritsav Mauritsakvarell av maurits


Dumma förkylning!

17:e Mars 2011. 

Det finns både nackdelar och fördelar att vara förkyld:

Vi börjar med nackdelarna:

1.       Du orkar ingenting. Är helt trött i huvudet!

2.       Du snörvlar och hostar.

3.       Du har ont i huvudet.

4.       Du har förlorat rösten och låter som en karl!

5.       Du har dårligt samvete att du missar skolan och lektionerna.

6.       Du känner dig isolerad.

7.       Du är jämt törstig.


Och nu med fördelarna:


1.
       Sovmorgon.

2.       Skön säng.

3.       Har gott om tid att läsa en god bok eller (vad jag gör just nu) lyssnar på ljudboken ”Mina drömmars stad.” av Per Anders Fogelström.

4.       Du vill så gärna bli så frisk så snart som möjligt.

 


Förkylningen brukar dyka upp för mig när jag antingen börjar skolan (Mängder av bakterier hoppar på en så fort man tar första stegen in i klassrummet.), när vädret skiftar från varmt till kallt. (Får alltid förkylning under Mars eller April månad, också under augusti-september.) eller dragighet (Hade huvudet för nära fönstret på Piccadillys vandrarhem, fönstren var ganska tunna.) eller oro (Kärnkraftverks katastrofen i Japan.)

Men jag får tacka mig själv att jag ändå har så bra immun försvar att förkylningen bara dyker upp nästan bara vid tredje-fjärde månad för mig. (Ta i trä, Ta i trä.)

 förkylning

Imorn tror jag orkar nog gå till skolan! Saknar lektionerna och kamraterna!