Veronica Sandahl

SVT:s debatt: Gratis arbetare inom kulturen
17:e december 2010.


Såg SVT:s debatt igårkväll om Kulturministern Lena Adelsohn Liljeroth ide att ta in fler gratisarbetare på det statliga museerna.

Varför får jag intrycket att volontärerna kommer att bli arbetsgivarnas ersättning till praktikanterna!


Det är skitsvårt att få tag på ett bra jobb inom kultursektorn, allt från ett välbetalt jobb bakom kontorsbordet, i receptionen eller som guide på ett museum eller förlag.


Och även om man skulle få en fot inne i ett museum, galleri eller studio som praktikant, är chansen ändå liten att man kommer få en fast anställning efter praktiktjänstens/vikariatets slut. De flesta arbetsgivare vill helst ha  ”praktikanter”, billiga arbetsmyror, inte en hel/deltids anställd med kontrakt och villkor.


Att få en fot in i arbetslivet som praktikant är både bra och dårligt. Man vet ju inte rutinerna eller hur det är att jobba inom denna verksamhet och det är det rätt bra att man först försiktigt tittar på hur verksamheten funkar, att handledaren ger enkla uppdrag och visar hur allting funkar innan man blir mer säker och och vet hur systemet funkar och som man sedan antingen använder den nya erfarenheten och de nya kontakterna till att försöka få anställning på detta företag eller hos någon annan.  


På vissa företag funkar de här systemet hyggligt, men oftast använder arbetsgivarna praktikanterna som billig arbetskraft och när pratikantens period är slut, gör de helt enkelt av med dem och hämtar nya pratikanter på ams!



Men vad jag vill komma fram till att kulturministerns Lena Adelsohn Liljeroth förslag att använda sig av fler volontärer inom kulturverksamheten kommer göra det ännu tuffare för dem som har lång utbildning och erfarenhet att konkurrera med dem som vill arbeta gratis.


Visst, dom kan inte sätta en volontär/volentärer med begränsad kunskap på ett stort komplicerad projekt, men arbetsgivare kan sätta dem på platser där det inte behövs större kunskap eller erfarenhet (Ex receptionen, garderoben, guidning, reklamutdelning), platser som nyexaminerade studenter och praktikanter skulle slås med nävar och klor att få!  



Jätteroligt för dem som riktigt brinner för musik, konst eller dans att få större del av kulturlivet och verkligen  vill hjälpa till, men det kommer att bli svintuff för dem som har läst en tre-fem årigt utbildning och inte få chansen att få komma in i arbetslivet, bara för man kräver lön för sin möda!




Intressant artikeln om ämnet:
http://svt.se/2.27170/1.2255360/kulturministerna_vill_ha_gratisarbetare_inom_kulturen