Veronica Sandahl

Anneli Furmark på Gerlesborg

 

19:e Februari 2011.



Denna vecka har vi fått testa på att teckna serier och haft Anneli Furmark som gästlärare och föreläsare.



Hon är verksam serietecknare, faktiskt en av de främsta serietecknarna i Sverige, och hon studerade  först på Gerlesborg under 90-91 (Första året i Stockholm och den andra i Bohuslän.) och senare i Konstskolan i Umeå.


 Före hon började teckna serier, var hon mycket inne på det fotorealistiska konst och flesta av hennes tavlor under den tiden innehåller hus och byggnader där ljuset (Från solnedgångar eller neonljus.) reflekterar i fönstren och på husväggarna . Framför allt gamla frikyrkor och vanliga bostäder målade hon mycket av.

 2001 började hon att skriva ner text i sina tavlor och använda en enklare stilformat i sin konstskapande. Bit för bit började hon göra sina verk mer serietecknat form och en del undrade om hon hade övergett måleriet och gått helt till bara serier.



”Varför kan man inte ha text i tavlan, utan att det blir en serie/illustration?” 
Undrade hon. Varför kan man inte både text och bild tillsammans vara konst?



(
Och jag håller med henne! Att ha både text och bild tillsammans kan också betraktas som slags konst som kan visas upp på väggen, inte bara som illustration som bara passar in i serieböcker och i bokhyllan. Jag tycker att det blir lite roligt om det finns något spännande eller intressant text med i tavlan som kan lyfta fram tavlans innehåll och ge den lite mer djup.)



År 2002 kom hennes första serie ”Labyrinterna, och andra serier” ut från Optimal press.

Vi hade redan innan sett fram emot att ha Anneli Furmark om gästlärare.  Hennes berömda seriebok ”Fiskarna i Havet” finns inne i materialboden och nästan hela klassen har läst, lånat runt låneboken eller köpt den.



Historien handlar om Helen, en ung konststudent som studerar på en förberedande konstskola under början av 90-talet. Bokens innehåll är i slags dagboksformat och genom serien får vi följa Helens konst och kärlekstrassel under terminen.  Boken är en blandad mixning av Annelis fem år som konstelev på olika konstskolor bl.a. Gerlesborg skolan och serien är mycket vackert illustrerad med akvarell och Quash. Men framför allt skolan och miljön som huvudkaraktären vistas i, ligger mer eller mindre i Bohusläns västkust! ;)  



Miljön är perfekt illustrerad! Bergen, landskapet, havet och nätternas becksvarta mörker! Stilen är enkel men väldigt fin gjord med hjälp av dova och lite mörka akvarell färger.
Man känner så väl igen sig när man ser bilderna!


Fiskarna i havet


Som gästlärare under veckan, gav hon oss tre uppgifter som vi skulle försöka teckna upp i serieformat. 1. Teckna din kompis dröm/mardröm. 2. Teckna en kort serie utifrån en mening. 3. Teckna ditt minne från din bästa sommar, värsta jobb etc (denna uppgift var ganska fritt.)



Det var tufft att hinna med att göra dessa uppgifter på så kort tid men jag lyckades att rita ner några enkla serier och vi fick verkligen lära oss hur man skulle rita en serie på rätt sätt. (Dvs Börja från vänster till höger och arbeta dig sedan nedåt.)


Jag ska berätta mer om det i nästa blogg!



Men jag rekommenderar verkligen att ni läser serien "Fiskarna i Havet"!





De böcker som hon har skrivit är:

”Labyrinterna, och andra serier av Anneli Furmark. (Självbiografisk.) 2002

”Amatörernas afton” 2004

”Jamen förlåt då” 2007

”August och Jag” 2009

”Inland” ?

"Fiskarna i Havet" 2010.