Veronica Sandahl

Konstnären Thomas Dahl
11:e Januari 2012.



Terminens första föreläsaren och utställare skolans galleri är konstnären Thomas Dahl. Tidigare student på Valands konsthögskola (2003-2008) i Göteborg.



Hans konstnärskap rör sig i huvudsak kring långa och komplicerade materialprocesser som ofta har en språklig och konceptuell sida. Under sin studietid på Valand valde Thomas att göra om en gammal stol. Stolen sågades och maldes ner till flis och sågspån, som blev material till en ny stol av samma storlek och utseende som originalet.
Har han också försökt smälta ner och göra om gamla kaffebryggare och sedan med keramik skulpturera upp dem igen för fram en annan sida av dem.  


Enligt honom är han noga och strikt under dess processer och både vrider och vänder arbetet för att se den i olika filosofiska och psykologiska vinklar.
Centralt i hans skapande är en strikt metod som han utformar inför varje process. Hans arbeten utgör ofta kretslopp med öppningar mot filosofiska och psykologiska aspekter, där slumpen och plötsliga infall ibland bryter hans uppställda regelverk.









Hans verk är knappast radikal eller orignel. Att smula sönder en stol har man gjort tidigare. Under förra vårterminen hade vi en kurs där vi skulle omformatera gamla stolar. Jag gjorde en klassiker med att förstöra min stol med en yxa i små små bitar och byggde sedan ihop den igen, och som plåster på såren för den gamla stolen målade jag också om den i röd. Trots att den hade blivit nedhuggen i bitar och sedan återuppbyggt, kunde man tryggt sitta på den.




Men han var duktigt på att prata inför publik och flesta av hans verk var riktigt underhållande att titta (snarare höra) på.
#1 - lena

Det kanske är konstverk det är runt sopstationerna, för så kan det se ut här ibland?!!!

#2 - Mamma

Ja... vad säjer man utan att säja fel.. Alltid är det nån man trampar på tårna... Men jag håller med Lena, så här ser det ut ofta i och utanför sophusena i mitt arbetsområde, tyvärr... Tror jag vet din uppfattning oxo Veronica. ;-) Kram