Veronica Sandahl

Resan till Stralsund
 
9:e Februari 2016.

 

Idag är jag ledig från praktiken, jag kommer istället jobba under helgen på Neues Kunsthaus så därför passade jag på att besöka staden Stralsund som ligger österut från Ahrenshoop.

 

Resan ditt tog lite längre än till Rostock. Först tog jag bussen till Ribnitz-Damgarten West och sedan tåget därifrån till Stralsund. Själva centrumet låg en liten bort från tågstationen men det var inga problem att promenera ditt. Jag var först orolig om det skulle bli regn eftersom väderleken sa att det skulle komma lite småskurar, men det blev en solig dag istället.

 
 
 

 

 
 

Stralsund är betydligt vackrare stad än Rostock. Nybyggda bostäder och gamla hus som verkar ha stått där i evigheter stod  tätt sida vid sida med varandra och alla gator var kullerstens lagda. Visste ni att Stralsund en gång tillhörde Sveriges territorium fram till 1815 och har därför några svenskklingande gator runt om i staden. Det har Arne P berättat för mig, också att Stralsund är känd för sin kyrka St Marys Church eller Marienkirche som den egentligen heter och jag passade då när jag väl var i Stralsund att besöka den.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Det var verkligen häftigt att gå in i kyrkan, taket låg verkligen högt upp så man fick riktigt böja nacken för att se ordentligt. Byggd under 1298 i gotiskt stil var kyrkan mellan 1625-1647 den största bygganden i världen på cirka 151 meter. Idag efter flera renoveringar, ombyggnader sträcker sig tornet nu endast 104 meter över marken. För en liten peng är det fullt möjligt att ta trapporna och gå upp till toppen av tornet för att beskåda utsikten. Men det gäller först att ha bra kondition eftersom trapporna är både branta och många så det känns som en liten evighet att komma upp till tornet och sedan gå uppför alla dessa små trätrappor.

 

 
 
 
 
 
 

När man väl kommer till mitten av vägen, till våningen där kyrkklockorna finns, kan man först se en liten glimt av staden i några av dom små gluggarna där. Redan där kan man få lite yrsel och lite oro över om kyrktornet verkligen är stabil, att den kanske kommer rasa samman vilken ögonblick som helst (Vilket är lite löjligt jag vet, eftersom tornet har ju klarat av både blåst, vind, regn och turister tidigare så varför inte mig.). Det var rätt blåsigt däruppe, man hörde vinden vina igenom gluggarna och det kändes lite läskigt när man steg för steg gick högre upp i trapporna som blev att mindre. Väl uppe på toppen vågade jag knappt kliva ut och titta på utsikten.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Vinden blåste hårt och det enda skydd och stöd man hade var järnrören man kan kunde hålla i när man gick runt. Det fanns inga fönster så man var total skyddslös av vinden som nästan ville blåsa bort en men utsikten var fantastisk vackert. Man kunde ser flera mil bort. Nästan se Stralsunds skärgård och vid nordväst Danmark-Lollad. Utsikten var verkligen värt alla oändliga, branta trappsteg och höjdskräcken och att ta sig tillbaka ner gick mycket fortare än det tog att ta sig upp och det kändes sedan ganska skönt att komma ner till jorden igen.  Därefter gick jag vidare i min stads tur av staden.

 

 

Stralsund har verkligen bra butiker och bagerier men jag shoppade inte så mycket den här gången, bara lite småsaker och eftersom jag inte kunde finna någon bageri som sålde Semlor (Det är fettisdagen idag.) bestämde jag mig för att pröva Schmalzkuchen istället. Friterade deg bollar beströdd av vaniljsocker som man äter i strut. Jättegott!

 

 

Jag fann när jag strosade runt en gammal klosterruin som heter Johanniskloster. Grinden var tyvärr stängd men jag kunde ta lite foton av insidan av ruinen.

 

 
 
 
 

Solen sken hela och det var ganska mycket folk på gatorna, säkert ännu flera under sommaren och vid fem tiden tog jag tåget tillbaka hem igen. Det var min lilla tripp till Stralsund. Vem vet om jag kommer besöka den igen eller jag kommer besöka en annan stad nästa gång jag blir sugen att resa runt.

 

 

#1 - lena

Gott att då ha lite styrka i benen för att gå i sådana trappor, men va fint det verkar vara! kram