Veronica Sandahl

Vik, Dyrholaey & Loftsalahellir

8:e november 2016.

Såklart har jag lediga dagar så jag kan få pusta ut och ta mig en tur runt i omgivningen. Jag passade på under helgen att besöka staden Vik som ligger cirka 15 min med bilen från farmen och udden Dyrholaey som man ser direkt från vårt fönster. Man tror att udden ligger nära men det tar cirka två timmars fotvandring för att ta sig ditt om du inte har häst eller bil.

Först var det Vik, den 4:e november. Jag kom till Vik med bussen förra veckan men pga av det dåliga vädret med stark vind och regn såg jag bara korta glimtar av staden, jag var för upptagen att inte bli iväg blåst av vinden men denna gång var vädret betydligt bättre. I fredags jag fick skjuts av en av arbetare ner till staden. Staden är rätt liten, med endast 100 invånare och med bara de nödvändigaste butikerna; snabbköp, ett cafe, två restauranger, badhus, kyrka, turistbyrå, souvenirbutik och spritbutik. Men det som främst lockar turisterna att besöka staden är den vackra sandstranden Reynisdranga med svart vulkansand som sträckte sig flera kilometer och du har inte så långt ifrån att se basaltklipporna. Det var lätt att ta sig runt i Vik, jag gick även upp till kyrkan som ger en perfekt överblick över hela området.     

 
 
 
 
 
 
 

 

Dagen efter, lördagen 5:e nov besökte jag udden Dyraholaey och tog en ordentligt fotvandring runt om i området. Den har en variernade terräng men det var inga problem att ta den lilla stigen från parkeringen upp till fyren där man kan få en överblick över havet och nästan hela Island. På ena sidan kunde jag se stranden som min familj privat äger och på den andra sidan kan man se samma basaltklippor som jag såg Vik. Vädret var perfekt men jag märkte att där det var skugga var det frost och ibland fick jag gå försiktigt eftersom stenarna var hala av tunn is.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 Under min fotvandring tog jag också möjligheten att besöka grottan Loftsalahellir som ligger inte så långt ifrån vägen man tar för att besöka Dyrholaey. Min värd Gunni tipsade mig om denna grotta, man kan inte se den direkt från vägen men om man går närmare till den vänstra sidan så kan se ingången. Det var en bit att gå uppåt och jag var lite nervös över sjöfåglarna som cirkulerade över mitt huvud, med risken att antingen blir attackerad eller få skit över huvudet, men det gick bra och denna promenad var verkligen värd när jag väl kom upp och såg hela grottan. Jag har nog aldrig besökt en sådan stor grotta förut, från vad Gunni berättade var grottan en samlingsplats för rådslag. Kan förstår varför man valde denna plats för utsikten var fantastiskt. Man kunde se hela landskapet och rakt framför sig ser man Dyrholaey udden.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Jag var glad att denna plats är svår att se direkt från vägen för jag hade grottan helt för mig själv så jag stannade där en stund för att äta min lilla matpaket och njuta av utsikten. Vet inte hur många foton jag tog, förmodligen dussintals men precis jag har känt flera gånger när jag har något fantastiskt vackert framför mig och jag tar foton från min mobil, en bild kan aldrig bli lika bra som vad jag ser från mina egna ögon. Att oavsett hur bra bilder jag tar, kan dom inte jämföras med verkligheten.

#1 - Ulla

Det ser helt fantastiskt ut!!
Njut!! Kram

#2 - Barbro Bengtson

Tack, snälla Veronica för att du delar med dig från dina resor! Jag har följt dig länge, men inget har imponerat så på mig som dina trevliga berättelser och otroliga foton från Island. Har tyvärr aldrig själv varit där, fast jag haft planer på att resa dit många gånger under mitt liv. Men tack vare dig känns det som om jag nu fått besöka ön och uppleva så mycket! Tack igen!

Barbro,
som bodde i din Mormors trappuppgång 1989 - 2012.

#3 - lena

nej, men jag är så glad att du delar med dig av vad du ser och upplever, helt underbara vyer, och hur ser de då ut i verkligheten! ses snart lena