Veronica Sandahl

Den gyllene cirkeln

17:e September 2016.

Jag har inte hunnit uppdatera om min senaste resa eftersom jag har jobbat och umgåtts på kvällarna med personalen. Men här kommer min andra resa genom Island och den här gången drog vi till "Den gyllene cirkeln".

"Gyllene Cirkeln" är perfekt färdbana om man bara besöker Island några dagar och inte har så mycket tid. Denna färdrutt är perfekt att ta och den tar bara en dag att besöka.

 

 
 

14:e September 2016:

Vårt första stopp var tingsplatsen Pingvalla. Denna plats var en mycket viktigt samlingsplats under vikingatiden. Varje sommar samlades "Alpingi", parlamentet för föra domstol och döma olika tvister brottslingar  och bönderna hade sina marknadsplatser där. Det var också i Pingevellir där brottslingar och oskyldiga människor dömdes till döden. Kvinnorna dränktes vid vattenfallet "Drekkingarhylur" och männen halshöggs på platsen som kallas "Höggstokkseyri" och vid "Galgaklettur" hängdes folk. Inga fina visor jag vet men så gjordes det under vikingatiden och ända fram till 1750.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Trots denna tråkiga och hemska historia så är Pingevellir en mycket vacker plats att besöka. Den ligger också precis vid två aktiva jordplattor som synligt visar gränsen och dessa plattor är fortfarande i konstant rörelse.

 

Vår nästa anhalt var sedan vid den berömda Gejsern som vid ungefär 5-10:e minut sprutade ut hett vatten upp i luften. Intressant att se det med sina egna ögon med inte så värst häpnadsväckande som jag trodde. Hela området stank av ruttna ägg (Pga svavel.) men man kunde gå uppför sluttningen och beskåda en storartad utsikt både över området där Gejsern ligger och dalen nedanför på andra sidan.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Men här kommer det bästa till sist; vattenfallet Guldfoss. Aldrig har jag sett en sådan stort vattenfall tidigare och det första jag kom att tänka på var filmen "Ronja Rövardotter", scenen där Ronja och Birk flyr från Vildvittorna genom att hoppa i forsen och gömma sig bakom en flytande trädgren.

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Efter det försökte vi ta oss till en annan varm källa som ligger lite mer undangömt bakom några berg, men tyvärr var stigen upp till källan alldeles för varmt och det har då börjat regna så vi fick ge upp halvvägs och sedan genom hård vind och regn ta försiktiga steg ta oss tillbaka till bilen där urvåta begav oss hem igen.

 
 
 
 
 
 
 

 

#1 - Kattis

Så häftig natur, grymma bilder! Vill verkligen åka till Island nån gång.

#2 - lena

vilket landskap! Kul att läsa , kram på dig