Veronica Sandahl

Roadtrip runt Islands västkust
 15:e september 2016

 

Det är ganska svårt att försöka blogga när man har så mycket att göra och se.

Under veckan har det mest varit jobb inne i Grabrok värdhus, ta hand om städningen i gästrummen och toaletterna, trycka ut lite pasta från pastamaskinen och trycka in så mycket du kan smutstvätt in i tvättmaskinerna. Gästerna lämnar efter sig mycket tvätt så tvättmaskinerna går dygnet runt här.

Men jag och mina arbetskamrater Martha, Elsi och kylo haft möjligheten nu under tisdagen och onsdagen göra heldags utflykter runt om den västra delen av Island samt den gyllene cirkeln.

Två underbara dagar som jag aldrig kommer att glömma och för att försäkra mig om att aldrig glömmer har jag tagit mycket foton under dessa två dagar som jag nu vill dela det med er.

 

 

 
 
 

Om du tänker göra en dags trip nånstans på Island, här är mina tips till dig och du vill komma billigt undan.

1.      Hyr en bil. Åk inte med turistbussarna för dom kostar hur mycket som helst och dom vanliga bussarna går väldigt sällan till dom platser som vi besökte. Vi hyrde värdshusets bil och den funkade perfekt. Liten såklart och vi fick turas om att sitta i framsättet men det gick bra.

2.      Ät ej på restaurang, köp mat inne på Bonus eller Netto. Det blir billigare för dig. Vi köpte två hela baguetter, ost, skinka, bananer, kanelgifflar och några skyrburkar som vi delade på under färden. Vattenflaskor tog vi med oss från värdshuset. Du kan äta en skrovmål när du kommer hem igen.

3.      Planera lite vart ni vill åka och hur svårt/lätt det är att ta sig till resmålen. Kolla med klockan så ni vet hur lång tid ni behöver för att ta er hem igen.    

 

 

 

Under 13:e september tog vi hotellets gamla kargobil och drog oss till halvön som sträcker sig ut på Islands västkust. Vi åkte kl 9:20 på morgonen men det dröjde cirka över en timme tills vi kunde komma till vår först stopp och turistattraktion Gerdubergs Basalt som är en klippformation som bildades när glaciärerna smälte under istiden.

 
 
 
 

 

Vår nästa stopp var sedan källan Ölkelda. Ölkelda är en liten pump där man kan dricka mineralvatten som innehåller mycket höga halter av mineraler exempelvis Järn, Kalcium och Potassium. Mycket bra för hjärtat och hälsan men inte för tänderna. Vattnet var väldigt syrligt när jag smakade på den. Mycket järnsmak som påminner när man har slickat blod från ett sårad finger.

 

 
 
 
 
 
 

 

Det tredje stoppet blev betydligt roligare att beskåda, vattenfallet Bjarnafoss. Bjarnafoss var vårt första vattenfall att besöka och det var häpnadsväckande lång. Man fick först gå en liten bit för att komma närmare vattenfallet för att se närmare på den. Den var makalös och jag vet inte hur många bilder jag tog på den.

 

 
 
 
 

Inte så långt till vår nästa stopp var en liten kyrka som heter Budir. De isländska kyrkorna är väldigt små och enkla. Inte som dom gigantiska domkyrkorna som jag såg nere i Tyskland med detaljerade dekorationer och torn som sträcker ända upp till himlen, utan dess kyrkor är mindre, enklare och gjorda av trä. Kanske pga det inte är så mycket människor här på Island, att religionen är mer öppen och enklare här precis som i Sverige.
 
 
 
 

Det tog sedan ytterligare en bra bit åkande tills vi kom till Raudfeldar. Raudfeldar är en gigantisk klyfta är man kan gå in och undersöka den skyhöga men metersmala springan där. Det var först lite knepigt att ta sig in. Man måste först följa en stor bäck som strömmar ner från ingången. Man måste vara försiktigt och ta små steg på över våta stenar och se till att du inte sätter hela skon ner i det iskalla vattnet. Det gäller att ha bra balansgång tar man tar sig in men det är värt mödan.  

 

 
 
 
                                         
  
    
 Efter det var det redan mitt på dagen och vi hade bara kommit halvvägs av vår resa. Vi passade vi flera stopp på att beskåda Västsidans otroliga kuster. Vi hade lyxen att ha både varm och soligt sommarväder hela dagen så att ta ett dårligt foto den dagen var helt omöjligt.  Vi fortsatte genom halvöns södra sida ända till vi kom fram till Snaefellsjökulls National Park där vi tog en hel del foton av området.
 
 
 
 
 

 
 
 
 

 
 
Ett tips till dom som ska försöka lifta sig fram igenom Island, gör det inte vid Snaefells därför det går knappt några bilar där. Hela den västra delen av halvön är naturserverat så med undantag om du ska till staden HellisasandurRif eller Olafsvik så är hela den vägen nästan öde, en stort kalt landskap med havet på vänster sida och berget Snaefellsjökull på den högra sidan. Vi tog ett stopp i mitten av nationalparken och tog oss en titt på en krater från en gammal vulkan som jag nu tyvärr har glömt namnet på men vi hade en fin utsikt från toppen efter ha gått några hundra steg upp.
 
 
 
 
 

 

Ungefär vi fyra tiden tog vi oss en liten stop vid den lilla fiskestaden Olafsvik och åt av vår lilla matsäck bestående av baguetter med ost och skinka, vatten, banan och Skyr.

 

 

När vi var färdiga och mätta fortsatte vi vår resan den här gången österut och på den norra delen av halvön. Vi besökte snabbt ännu ett vattenfall vid namn Kirkjufell forsen och beskådade sedan den mest avfotograferade berget i hela Island. Kirkjufell berget.

 
 
 
 
 
 
 

 

 Därefter var det mest åka bil och beskåda utsikten från bildfönstret. Men när vi var halvvägs från staden Borgarnes passade vi på att säga hej till några söta Islands hästar som stod och betade nära ett staket inte långt ifrån vägen. Det var redan några turister där och klappade dem så det var nog ingen fara att vi åkte in och sa hej till dem också. Jag har aldrig ridit på en Islands häst förut så jag hoppas verkligen jag hinner få chansen att göra det nu när jag är här.

 

 
 
 
 
 
 

Men en sak passade vi på att göra och som är ett måste när man är på Island. Att bada i ett varm källa! Vi fann en liten en inte så långt ifrån Borganes som var pass lagom stor för oss att hoppa i och njuta av värmen. Källan var rätt grund men vattnet var varmt ligga i och det kändes så skönt efter ha åkt bil hela dagen. Att få slappa av och njuta av värmen och dessutom inte behöva trängas med andra turister om vi skulle ha åkt till Blå Lagunen.

 

 

 

 
 
 
 

 

 Klockan var cirka 21:40 när vi kom tillbaka till värdshuset och vi var alla jättetrötta men jättenöjda över att ha sett så mycket under en enda dag.

 

 

#1 - lena

oj! va kul det var att läsa om det som du har varit med om, och detta är bara början, hoppas på många nya äventyr. kram på dig.

#2 - Anonym

Ni verkar ha haft en fantastisk dag!
Nu har du många fina vyer som du kan måla! Kram /mamma