Veronica Sandahl

Tillbaka i Säffle igen
 11:e november 2017.

 

Jag är nu tillbaka i min lilla hemstad Säffle igen.

Det kommer bli en kort semester med att träffa familjen och gamla vänner innan jag drar iväg på nya äventyr. Under oktober har jag försökt hitta ett nytt jobb vilket ibland inte är så lätt. Antingen i Reykjavik eller hemma i Sverige. Jag övervägde noga över beslutet att åka tillbaka till Sverige mot att stanna längre på Island och jag tror att jag gjorde rätt.

Fördelen att stanna på Island, framförallt i Reykjavik skulle ha varit att det är lätt att finna jobb i staden. Om man lyckas få tag på ett boende så är saken gjord att du finner snabbt ett jobb inom städning, butik eller reception. Reykjavik är verkligen en vacker stad att besöka och strosa runt i och det är många ungdomar, främst från Poland, Tyskland och Baltiska staterna (Inte så många svenskar vilket förvånar mig.) som jobbar här. Men här kommer nackdelarna: Att hyra ett enkelt rum i Reykjavik kostar mellan 65-10000 ISK, dvs 5200-8000 SEK.. Kanske inte så stor skillnad i jämförelse med Stockholm och det är lika svårt att finna rum eftersom det är stor konkurrens att få hyra dem. Flesta av dem hyrs svart och man delar lägenhet/hus med flera andra och sedan kommer mat och buss kostnaderna. Två tredjedelar av din lön skulle gå åt till hyran och maten och sedan kan det uppstå problem med skatten.

Det är inga problem att stanna högst sex månader på Island utan att behöva folkbokföra och du skattar endast vad du tjänar på Island. Men om du stannar längre måste du folkbokföra dig och du kanske åker på högre skatt med tanke på att du flyttar och det finns risk att Island vill dra skatten från det du tidigare har tjänat i Sverige. Med andra ord kan det bli krångligare, du får betala mer skatt, förmodligen dubbel och tjäna ingenting alls i längden.

Det är en svår och komplicerad process som jag har försökt förstå mig på och också avgjorde beslutet att åka hem till Sverige och kanske pröva lyckan igen på Island nästa sommar.

Min rekommendation till dig som är sugen på att åka Island och jobba är:

1. Om du är under 30 år gammal, pröva med att kontakta Nordjobb.se. Dom kan hjälpa dig med att hitta både jobb och bostad på Island under sommarsäsongen, men var beredd på att det inte kommer att bli i Reykjavik utan mer utanför som jag hade det. Främst är på den östra sidan av Island, som Gerdi Guesthouse och Höfn Hotell som Nordjobb skickar iväg dig till.

2. Reykjavik är en underbar stad men var beredd på att betala hög hyra och dyr mat där. Turismen blomstrar på Island och nästan alla hotell och gästhus skriker efter folk under högsäsongen så pröva med att hitta ett hotell/gästhus utanför Reykjavik. Kanske in Akureyri, Borganes, Höfn eller Keflavik. Kolla upp med hotell som ligger avsides och fråga dem om det letar efter extrapersonal och har rum att hyra ut till dom som jobbar. Det är väldigt vanligt att hotell/gästhus som ligger ute på landet erbjuder rum till personalen eftersom det är alldeles för svårt att pendla. Antingen du hyr rummet billigt eller får den gratis. Sedan kan flesta hotell/gästhus erbjuda kost också utan att det dras på lönen.

3. Om du får ett jobb på ett hotell/gästhus mitt ute på landet, var beredd på att det kan bli svårt att åka till närmaste by eller stad. För mig låg Gerdi Guesthouse en timme från staden Höfn och det kunde ibland vara svårt att åka dit om man ville handla lite mat eller bada i swimmingpoolen. Fördelen såklart att du tjänar mycket pengar när du inte blir frestad på att shoppa men det kan bli lite långtråkigt.

4. Flesta hotell/gästhus kan erbjuda att hyra ut sina bilar mot en liten slant om du och dina arbetskamrater önskar få åka iväg nånstans.

5. När du jobbar på ett hotell/gästhus kommer du förmodligen få rabatt eller delta gratis i flesta av turerna som närliggande Turistbyråerna erbjuder. Tex gratis glaciärvandring, ridning på Island hästar eller Valsafari. Allt beroende på vart hotellet/gästhuset ligger. Detta pga. personalen kan sedan rekommendera till gästerna om dom frågar. 

Island är ett underbart land att vara i. men ett annat övervägande som gjorde att jag beslutade att åka hem till Sverige är att jag har fått ett nytt erbjudande på säsongsjobb uppe i fjällen till vintern.

I Idre station som lokalvårdare/kallskänka. Jobbet kommer vara under hela vintersäsongen och kontraktet ser bra ut. Det kanske inte är mitt drömjobb men det är ett jobb som ger pengar, en chans att besöka Jämtland som jag aldrig tidigare besökt och få pröva på att åka skidor. Kan bara åka längdskidor och pulka så jag får testa.